logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros 2543 MP4 2015 – blokowanie kół 3 osi wleczonej, brak podnoszenia

wosiek14 29 Gru 2025 19:56 432 10
REKLAMA
  • #1 21793168
    wosiek14
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Sprawa dotyczy Mercedesa Actros 2543 MP4 2015 r. Problem dotyczy 3. osi (wleczonej), która w większości egzemplarzy jest podnoszona, a u mnie jest tylko luzowana. Kiedy toczy się bez obciążenia, w momencie trochę mocniejszego hamowania blokuje koła 3. osi i niszczy opony. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z takim autem, więc nie wiem na sto procent, jak to powinno działać, ale moim zdaniem powinien być jakiś zawór, który w czasie luzowania osi powinien odciąć hamulce, bo inaczej te opony nie wytrzymają roku. Czekam na informację, czy faktycznie jest taki zawór i ewentualnie gdzie się znajduje. Nadmienię, że na 3. osi nie ma czujników ABS i komputer nie pokazuje błędów (może usterka mechaniczna). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21793723
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Nie ma czegoś takiego jak oś "luzowana". Jest albo opuszczona, albo podniesiona. Jest jeszcze dodatkowy klawisz "wspomagania ruszania" który zmienia rozkład nacisku na osie tylne w celu polepszenia przyczepności przy ruszaniu. Nie dochodzi jednak do sytuacji "oś poluzowana"
    Przyczyn takiego stanu może być wiele. Jest osobna poduszka do podnoszenia osi: dwie przejmują obciążenie jak oś pracuje, jedna służy do podnoszenia. Jak w sprawnym aucie zarządzisz z klawisza w kabinie podniesienie osi, to poduszki do jazdy się opróżniają z powietrza, a poduszka służąca do podnoszenia osi się napełnia i wtedy oś idzie do góry. W twoim przypadku poduszki do jazdy się opróżniają, a ta do podnoszenia pozostaje pusta. Sprawdź zawór, sprawdź ciśnienie na zaworze, sprawdź, czy się wysterowuje. O ile pamiętam ta czynność nie jest kontrolowana przez sterownik i czujniki - tak więc błąd się nie pojawi przy nieprawidłowym działaniu.
  • REKLAMA
  • #3 21796256
    wosiek14
    Poziom 10  
    Dzień dobry! Niestety, kolego, nie masz racji. Samochody do transportów wielkogabarytowych (mega) mają taką opcję, która jest opisana w instrukcji obsługi (mogę wysłać zdjęcie). Poza tym w moim samochodzie nie ma poduszki do podnoszenia osi wleczonej i nic nie wskazuje na to, że tam kiedykolwiek była. Pozdrawiam.
  • #4 21796730
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    wosiek14 napisał:
    Niestety Kolego nie masz racji.

Odpowiem ci tak: Jak byś się zastosował do reguł forum to nasza komunikacja byłaby dużo prostsza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3791841.html
    Według twojego opisu pojazdu nie jestem w stanie niestety sprawdzić jaką tam masz kompletację auta. Wobec tysięcy możliwych wersji wyposażenia w każdym modelu (tak! TYSIĘCY!) nie spodziewaj się, że domyślę się tej właściwej. Pewnie tak się będziemy przekomarzać przez następnych kilkanaście postów "to ma", "tego nie ma", "to działa inaczej", "nie masz racji" itd. A potem kogoś trafi szlag i wymiana uprzejmości się skończy. Zlitujcie się - proszę was!
  • REKLAMA
  • #5 21796817
    wosiek14
    Poziom 10  
    Przepraszam. Już podaję VIN WDB9630211L988088
  • #6 21797832
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Zajrzałem tam gdzie mogłem, rzeczywiście auto ma kod wyposażenia A4 Trailing axle, 7.5 t, de-loadable (czyli oś ODCIĄŻANA). Układ rzadko spotykany, jak do tej pory nie miałem okazji go diagnozować.
    Oprócz tego jest kod E4W (wspomaganie ruszania) o którym wspomniałem.
    Zła wiadomość jest taka, że w dostępnej literaturze nie znalazłem żadnej informacji na temat układu hamulcowego (lub układu zawieszenia) z tym kodem. Ani schematu pneumatycznego, ani elektrycznego, ani opisu działania. NIC.
    Osobiście w takiej sytuacji sprawdziłbym kodowanie modułu hamulcowego (tzw. "kodowanie SCN") które określa wyposażenie samochodu i w ten sposób determinuje sposób działania poszczególnych podzespołów - w tym przypadku układu hamulcowego. Druga rzecz: może się uda idąc po przewodzie hamulcowym z tej osi namierzyć jakiś zawór po drodze który mógłby odcinać działanie hamulców.
    Na forum jest jeszcze kilku kolegów którzy mają doświadczenie w naprawie Actrosów - może się odezwą.
    Pzdr. G
  • #7 21798949
    wosiek14
    Poziom 10  
    Szkoda, że nie masz informacji na temat zawieszenia tego typu, ale i tak dziękuję bardzo za zaangażowanie i podpowiedź. Postaram się sprawdzić "na piechotę", jeśli nikt z kolegów od Mercedesów się nie odezwie. Dzięki. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 21804174
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Tak dopytam z ciekawości:
    Ta oś nie ma poduszki podnoszenia, a jedynie opróżnia miechy? Czy pomimo poduszki podnoszenia ruch jest tak mały , że właściwie nie odrywa się od ziemi?
  • #9 21804181
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    wosiek14 napisał:
    w moim samochodzie nie ma poduszki do podnoszenia osi wleczonej i nic nie wskazuje na to że tam kiedykolwiek była.

Program EPC potwierdza, że takiej poduszki w tym aucie nie ma i nie było. Kod wyposażenia tez mówi o osi tylko „zwalnianej z obciążenia”
  • #10 21847340
    wosiek14
    Poziom 10  
    Wracam do tematu, ponieważ nie udało mi się ustalić przyczyny problemu "na piechotę", za to doszedł nowy problem (a może wskazówka). Pojawił się błąd w EBS: Błąd pamięci (czerwony) 36F0FF. Pojawił się zaraz po uruchomieniu, przy temperaturze -14°C, po postoju ok. 10 dni i w trakcie regulacji wysokości pneumatycznego zawieszenia. Na desce zapaliła się na stałe czerwona kontrolka od hamulców, a na wyświetlaczu na czerwono coś o zmianie reakcji hamulców (niestety nie zapisałem dokładnej treści). Błąd nie dał się skasować, i przez 3 dni świeciły się te kontrolki, a później zgasły. W trakcie jazdy nie zauważyłem żadnej różnicy w hamowaniu oraz regulacji zawieszenia. Może ktoś ma pomysł, w czym jest problem i jak go rozwiązać? Zastanawiam się też, czy to nie jest też związane z problemem, który opisywałem wcześniej. Pozdrawiam!
  • #11 21854652
    Raflosz
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, Panowie
    Od kilku dni jestem posiadaczem mp4 6x2 i mam podobny problem jak kolega os: wleczona nie unosi się do góry, a na desce jest niby podniesiona
    VIN WDB9630211L800835

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z 3. osią wleczoną w Mercedesie Actros 2543 MP4 z 2015 roku, która w większości egzemplarzy jest podnoszona, a w opisywanym przypadku jedynie luzowana, co powoduje blokowanie kół podczas hamowania i szybkie zużycie opon. W pojeździe brak jest poduszki pneumatycznej do podnoszenia osi, co potwierdza program EPC oraz kod wyposażenia A4 (Trailing axle, 7.5 t, de-loadable), wskazujący na oś odciążaną, a nie podnoszoną. Układ hamulcowy i pneumatyczny dla tej konfiguracji nie jest opisany w dostępnej literaturze, co utrudnia diagnozę. Sugerowano sprawdzenie zaworu sterującego podnoszeniem osi oraz kodowania modułu hamulcowego (SCN), które może wpływać na działanie hamulców i zawieszenia. Pojawił się także błąd EBS 36F0FF związany z pamięcią modułu, który wystąpił po postoju i regulacji pneumatycznego zawieszenia, jednak nie wpłynął na działanie hamulców podczas jazdy. W dyskusji podkreślono, że oś jest albo podniesiona, albo opuszczona, a „luzowanie” to nieformalny termin. Inny użytkownik zgłosił podobny problem w modelu Actros MP4 6x2 z innym VIN. Brak czujników ABS na 3. osi oraz brak błędów w komputerze sugeruje usterkę mechaniczną lub specyficzne kodowanie modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA