logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate 1TBHDD - 100% użycia, problem z odczytem/zapisem

pawel717 29 Gru 2025 21:46 615 23
  • #1 21793291
    pawel717
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Mało co się na tym znam, ale zaczęły się spore problemy z moim jednym z trzech dysków (nie systemowy).

Cały czas jest długi czas dostępu, problem z kopiowaniem/zapisywaniem danych, nawet odtwarzanie muzyki się przerywa itp. itd.

Dziś przypadkiem otworzyłem menedżer zadań i widać, że prawie cały czas dysk idzie na 100%. Myślałem, że problemy z wieszaniem były spowodowane podłączeniem czwartego dysku 3 TB, ale to były chwile, że system nie chciał się uruchomić (nie wiem czy łączyć te dwa wątki czy po prostu już system zawodzi).

Powiedzcie mi, czy ten dysk już tylko na śmietnik się nadaje, co ewentualnie kupić na podmianę?

Z góry dziękuję za pomoc

Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku ST1000DM003
    Zarządzanie dyskami w Menedżerze zadań Windows, dysk 0 obciążony w 100%
  • #3 21793410
    pawel717
    Poziom 11  
    >>21793373

A gdzie szukać przyczyny?
  • #4 21793484
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Sprawdzić podłączenie dysku, wymienić przewód gdyż atrybut C7 wskazuje na problemy.
  • #5 21793571
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2333
    Po wymianie przewodu pełny skan w Wiktorii lub MHDD. Przejrzyj też procesy i zwróć uwagę, które z nich mogą odwoływać się do dysku. Tak, problem "zajętości" dysku może mieć charakter systemowy, ale nie porywałbym się na kategoryczną ocenę wyłącznie na podstawie tego, co już mamy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21794020
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Zacząłbym od tego jaką masz konfigurację i jaki zasilacz ?
  • #7 21794146
    pawel717
    Poziom 11  
    laptokowiec napisał:
    Zacząłbym od tego jaką masz konfigurację i jaki zasilacz ?

Windows 10, i5-6500, 16 GB RAM, zasilacz 550 W.
    Dodam, że nigdy wcześniej nie było problemów.
  • #8 21794152
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    pawel717 napisał:
    zasilacz 550W

Ale jakiej firmy i jaki model?
  • #9 21794169
    pawel717
    Poziom 11  
    pidar napisał:
    pawel717 napisał:
    zasilacz 550W

Ale jakiej firmy i jaki model?

BeQuiet, chyba to była seria Dark Power.
  • #11 21794741
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Jak widać, jest tam 5-ięć partycji, jak to wygląda "wizualnie"?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4108058.html#21453899
  • #12 21794753
    pawel717
    Poziom 11  
    A więc tak - odpiąłem kabel zasilania i SATA od CD i podpiąłem na nim dysk. Problem z wykorzystaniem 100% ustąpił. Teraz wszystko na dysku chodzi płynnie.
    Pytanie: czy jak na starym kablu zasilającym mam jeszcze podłączone 2 pozostałe dyski, a z nimi nic się nie dzieje, to powinienem też go wymienić?

Wrzucam jeszcze dwa screeny, jak to teraz wygląda w CrystalDisk, oraz szybkie skanowanie w Victorii - chyba, że ktoś mi powie, którą opcją tam sprawdzić dysk?

Zrzut ekranu z CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły dysku twardego ST1000DM003.
    Wynik szybkiego skanu dysku w programie Victoria pokazujący prędkość odczytu
  • #13 21794768
    kaleron

pawel717 napisał:
    szybkie skanowanie w Victorii
    - jest niedokładne i daje jedynie bardzo orientacyjny rezultat. W zasadzie warto go użyć w sytuacjach, kiedy z góry wiemy, że dysk sprawia problemy i chcemy ogólnie się zorientować w jego stanie, a przy tym nie chcemy go nadmiernie obciążać pełną diagnostyką. Jak chcesz dysk sprawdzić naprawdę, powinieneś przeprowadzić pełne skanowanie. Tak, wiem, że zajmie ono znacznie więcej czasu, ale za często widziałem, jak taka diagnostyka po łebkach wychodziła bokiem, by wziąć odpowiedzialność za powiedzenie, że wykres wygląda ok. Wygląda, a le nie pokazuje wszystkiego.

pawel717 napisał:
    czy jak na starym kablu zasilającym mam jeszcze podłączone 2 pozostałe dyski, a z nimi nic się nie dzieje to powinienem też go wymienić?
    - nie musisz. Nie trzeba naprawiać niezepsutego. Ale obejrzyj uważnie złącza na kablach, na jakich problematyczny dysk był podpięty wcześniej. Złącza kabli SATA często mają tendencję, by się odkształcać i uciekać w "beczułkę" przez co tracą kontakt z dyskiem i bywają przyczyną problemów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #14 21794846
    pawel717
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    jest niedokładne i daje jedynie bardzo orientacyjny rezultat. W zasadzie warto go użyć w sytuacjach, kiedy z góry wiemy, że dysk sprawia problemy i chcemy ogólnie się zorientować w jego stanie, a przy tym nie chcemy go nadmiernie obciążać pełną diagnostyką. Jak chcesz dysk sprawdzić naprawdę, powinieneś przeprowadzić pełne skanowanie. Tak, wiem, że zajmie ono znacznie więcej czasu, ale za często widziałem, jak taka diagnostyka po łebkach wychodziła bokiem, by wziąć odpowiedzialność za powiedzenie, że wykres wygląda ok. Wygląda, a le nie pokazuje wszystkiego.

A którą opcję wybrać?
    - full surface scan with grid
    - full surface scan with graph?
    - HDD mechanics test?

Długo trwa takie skanowanie?
  • #15 21794878
    kaleron

Full scan with graph. Ale graph i grid można przełączać w trakcie.
    pawel717 napisał:
    Długo trwa takie skanowanie?
    - jak masz w paszporcie erase time, to czas skanowania będzie zbliżony. Lub dłuższy, jeśli dysk jest w gorszym stanie, niż się spodziewamy na podstawie już posiadanych informacji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 21795156
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Masz podłączone 3-4 dyski/napęd i prawdopodobnie zużywasz całę energią dostępną na sata.
  • #17 21795175
    pawel717
    Poziom 11  
    Pełne skanowanie zrobione. Wyszło coś takiego jak poniżej. Nie wiem, jak to interpretować. Czy jest wszystko OK z dyskiem?

Wykres prędkości odczytu dysku twardego ST1000DM003-1SB102 wykonany programem Victoria

laptokowiec napisał:
    Jakaś karta graficzna ?
    Ile dysków ? Jakie ?

Grafika prehistoryczna ;) podłączone do niej 2x 6-pin - maksymalny pobór mocy karty 105 W.
    Dyski:
    - 1x SSD 240 GB
    - 1x HDD - ten Seagate 1 TB
    - 1x HDD - Toshiba 3 TB

pidar napisał:
    Jak widać, jest tam 5-ięć partycji, jak to wygląda "wizualnie"?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4108058.html#21453899

Chodzi o pojemność, jak są podzielone partycje?
    Jeśli tak, to odpowiednio: 50 GB, 100 GB, 200 GB, 200 GB, 200 GB, 181 GB
  • #18 21795432
    kaleron

laptokowiec napisał:
    zużywasz całę energią dostępną na sata.
    - mało prawdopodobne. tym bardziej, że jeden z tych dysków, to SSD, a więc jego apetyt na prąd jest sporo niższy od dysków twardych. Aczkolwiek nie zaszkodzi pomierzyć i sprawdzić, czy napięcia nie przysiadają pod obciążeniem.

Wykres jest ładny, a więc przyczyny problemu trzeba szukać gdzie indziej. Być może właśnie w kablach, skoro po podłączeniu dysku do innych problem ustąpił.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 21795442
    pawel717
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Mało prawdopodobne. Tym bardziej, że jeden z tych dysków to SSD, a więc jego apetyt na prąd jest sporo niższy od dysków twardych. Aczkolwiek nie zaszkodzi pomierzyć i sprawdzić, czy napięcia nie przysiadają pod obciążeniem.

Też mi się tak wydaje, zwłaszcza że wcześniej miałem podłączony dodatkowo jeszcze jeden dysk HDD na tym jednym kablu.
    Te napięcia jak sprawdzić?
  • #20 21795455
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Miernikiem uniwersalnym. Mierzysz we wtyczce Molex, piny 1 i 3 a potem 2 i 4.
  • #21 21798489
    pawel717
    Poziom 11  
    Więc tak: napięcia pomierzone na wszystkich 4 molexach są ok, wszędzie takie same.
    Dziś postanowiłem podłączyć mój 4. dysk ;) Wszystko ładnie wstaje i działa. Jedynie co, to wkurzały mnie hałasujące dyski twarde, dlatego postanowiłem troszkę z nimi pokombinować w obudowie.
    I tu, podczas ruszania dyskami, wyskoczył mi komunikat "Twój komputer napotkał problem i musi zostać ponownie uruchomiony."
    No i wychodzi na to, że ten kabelek zasilający na SATA (z którego odłączyłem dysk za pierwszym razem i pozostały na nim dwa dyski) jest chyba gdzieś załamany. Przynajmniej ja to tak interpretuję. Możliwe, że też poruszyłem wejście na SATA do płyty głównej. Ale wymienię jeszcze ten kabelek i zobaczę.

Wrzucam jeszcze ss błędu:

Dysk Seagate 1TBHDD - 100% użycia, problem z odczytem/zapisem

edit:
    Jeszcze raz przy zamykaniu obudowy tym razem dysk systemowy wszedł na 100% wydajności i wszystko zaczęło się wieszać. Po ponownym poruszaniu kabelkami problem ustąpił.
  • #22 21799275
    kaleron

Wymień kabel na nowy i obserwuj. Jeśli to faktycznie on, rozwiążesz problem, jeśli nie - to nie jest droga rzecz, dużo nie ryzykujesz, a jednak kilka objawów wskazuje w jego kierunku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 21801244
    pawel717
    Poziom 11  
    Tak zrobię, kabelek już zamówiony.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #24 21890368
    mati211p
    Ocena: 1131
    Na przyszłość, C7 informuje Cię o błędach. W niektórych modelach jest 200 w innych 100, każda rozbieżność to problemy z kablem komunikacyjnym. U Ciebie było 167 co od razu wskazywało na taśmę sygnałową, ew. też zasilającą. Po wymianie wróciło na 200 więc problem ustąpił. Bieżący musi być pełne setki. Najgorszy i dane ilości błędów zostaną w SMART.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z dyskiem Seagate 1 TB objawiał się długim czasem dostępu, kopiowaniem/zapisem z opóźnieniami, przerywaniem odtwarzania i stałym obciążeniem 100% w Menedżerze zadań. Początkowo podejrzewano uszkodzenie dysku, jednak po przepięciu go na inny przewód SATA/zasilania objawy ustąpiły. Wskazano na błędy SMART, szczególnie atrybut C7, sugerujące problemy z kablem komunikacyjnym lub zasilającym. Zalecano pełne skanowanie w Victorii lub MHDD, sprawdzenie złączy SATA, pomiar napięć na Molexie oraz wymianę podejrzanego kabla. Ostatecznie uznano, że przyczyną był najpewniej uszkodzony lub załamany przewód, a po jego wymianie problem zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA