logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C5 2.5 TDI – po wymianie skrzyni i gałki na polift nie wchodzi 5/6 bieg

spalakacper3 30 Gru 2025 15:28 279 7
REKLAMA
  • #1 21793801
    spalakacper3
    Poziom 3  
    W Audi A6 C5 2,5 TDI przed liftem była wymieniana skrzynia biegów na po lift (wizualnie się niczym nie różni) i nie wchodzą 5. i 6. Gałka jest pochylona w prawo (była też wymieniana na lifta). Cięgna niby są dobre
  • REKLAMA
  • #2 21793934
    mmotylek61
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam, regulacja na linkach przeprowadzona?
  • REKLAMA
  • #3 21793953
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Trzeba dokonać regulacji ustawienia dźwigni zmiany biegów.
  • REKLAMA
  • #4 21794061
    spalakacper3
    Poziom 3  
    >>21793953 A jak to zrobić?
  • #5 21794195
    sandokan7
    Poziom 19  
    C5 jeszcze nie naprawiałem, ale w C4 i B4 wygląda to podobnie.
    Auto na kanał lub podnośnik, klucz nasadowy 13, zluzować śrubę, przesunąć podkładkę w kształcie kołyski, najlepiej poprosić kogoś o pomoc żeby prawidłowo ustawił drążek w kabinie. Dokręcić śrubę i próbować czy wszystkie biegi dobrze "wchodzą".
    Fotka w załączniku z Audi 80 B4.
    Widok mechanizmu zmiany biegów pod podłogą Audi 80 B4 z użytym kluczem nasadowym
  • #6 21794366
    spalakacper3
    Poziom 3  
    Dzięki, spróbuję po Sylwestrze.
    Ale nie wiem, czy nie jest inaczej trochę, bo idą te cięgna do drążka, nie jedno jak w C4.
  • #7 21795105
    sandokan7
    Poziom 19  
    W skrzyniach 6 biegowych są dwa drążki, niestety teraz nie mogę znaleźć foto z wymiany takiej skrzyni z widocznymi drążkami.
    Na jednej z fotek widać "harmonię" z otworami na dwa drążki / cięgna.
    Na drugiej regulacja bliżej skrzyni biegów.
    Dwa czerwone gumowe uszczelniacze drążków zmiany biegów na drewnianym stole warsztatowym
    Skrzynia biegów sześciobiegowa zamontowana pod pojazdem z widocznymi elementami mocującymi
  • REKLAMA
  • #8 21796066
    spalakacper3
    Poziom 3  
    >>21795105 U mnie w Audi jest na sztywno, nie ma żadnej regulacji przy skrzyni (a bynajmniej nie widziałem). Mam też takie podejrzenia, że może się trochę różnić wybierak we wnętrzu samochodu, bo jest z polifta założony, a cięgna przed liftem.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A6 C5 2.5 TDI przed liftem wymieniono skrzynię biegów na wersję po lifcie, która wizualnie nie różni się od oryginału. Po wymianie nie wchodzą 5. i 6. bieg. Gałka zmieniona na wersję po lifcie jest pochylona w prawo. Cięgna zmiany biegów są sprawdzone i prawidłowo zamontowane. Problem najprawdopodobniej wynika z różnic w mechanice lub geometrii dźwigni zmiany biegów między wersją przed i po lifcie, co powoduje brak możliwości prawidłowego wprowadzenia 5. i 6. biegu. Konieczne może być dostosowanie lub wymiana elementów układu zmiany biegów, takich jak drążki, tuleje lub mechanizm dźwigni, aby zapewnić kompatybilność i prawidłową pracę skrzyni po wymianie na wersję po lifcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA