logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus GB072 + RC310 z dwoma obiegami: która temp. pomieszczenia będzie realizowana przez sterownik

TadTad 30 Gru 2025 23:34 336 11
REKLAMA
  • #1 21794313
    TadTad
    Poziom 4  
    Kocioł Buderus gb072 ze sterownikiem Rc310, dwa obiegi grzewcze (grzejniki OG1 i podłoga OG2) z różnymi ustawieniami krzywych grzewczych, temperatury pomieszczenia i wpływu pomieszczenia. Sterownik znajduje się w pomieszczeniu obsługiwanym przez podłogówkę. Pytanie: która z zadanych temperatur pomieszczenia (dla OG1 czy OG2) będzie realizowana przez sterownik?
  • REKLAMA
  • #2 21794509
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1069
    Jak jest realizowany rozdział na 2 obiegi?
    Jeśli jest to wykonane zgodnie z wytycznymi producenta i z użyciem odpowiednich modułów rozszerzających np. MM100, to kontrolę temperatury pomieszczenia przez RC310 można przypisać do dowolnego obiegu lub wyłączyć całkiem.
  • #3 21794605
    TadTad
    Poziom 4  
    Układ jest następujący: kocioł - sprzęgło - pompa dla grzejników OG1, druga pompa dla podłogi i zawór mieszający OG2. Jest MM100 dla podłogi OG2. Oba obiegi wg temp. zewn. (pogodówka). Sterownik usytuowany w salonie, gdzie jest podłogówka. Pytania:
    - której temperatury pilnuje rc310 - podłogi czy grzejników?
    - Czy można przypisać sterownik do wybranego obiegu i jak ewent. to zrobić (nie wyświetla mi się taka możliwość)?
    - Czy wyświetlanie na wyświetlaczu danego obiegu jest równoznaczne z przypisaniem sterownika do tego obiegu?
    - Obecnie sterownik "pilnuje" temp. w salonie-podłogówki.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy
  • #4 21794831
    Dariusz23a
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    >>21794605 Witam
    Systemem steruje RC310 bo czujnik temperatury jest w RC310 i jest w pomieszczeniu z podłogówką więc sterownik skupia się w tym wypadku na utrzymaniu zadanej temperatury dla obiegu OG2 (podłogi), dostosowując krzywą grzewczą i temperaturę zasilania .Też mam GB 72 +RC ale na jednym wspólnym obiegu góra/dół podłogówka bez grzejników.
  • REKLAMA
  • #5 21794900
    TadTad
    Poziom 4  
    Dziękuję za info. Mam jednak wątpliwości, bo sterownik nie wie, czy znajduje się w pomieszczeniu podłogówki OG2, czy w pomieszczeniu grzejników OG1. A gdybym go przeniósł do pomieszczenia grzejników, to którą temp. będzie pilnował? On nie wie, gdzie jest, a ma zadane różne temperatury, inne dla każdego z obiegów grzewczych. Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie tego.
  • REKLAMA
  • #6 21794917
    Rysio4001
    TadTad napisał:
    kocioł - sprzęgło - pompa dla grzejników OG1, druga pompa dla podłogi i zawór mieszający OG2. Jest MM100 dla podłogi OG2
    Skoro jest MM100 tylko dla obiegu podłogowego, to co zarządza pompą obiegu bezpośredniego (grzejnikowego)?
    TadTad napisał:
    której temperatury pilnuje rc310 - podłogi czy grzejników?
    TadTad napisał:
    Czy można przypisać sterownik do wybranego obiegu i jak ewent. to zrobić

To się konfiguruje w menu serwisowym RC310.
    TadTad napisał:
    Sterownik usytuowany w salonie, gdzie jest podłogówka.
    To trzeba go skonfigurować, żeby pilnował temperatury dla obiegu mieszaczowego (podłogowego), a obieg bezpośredni (grzejnikowy) zarządzać tylko według krzywych grzewczych.
    Istnieje też możliwość nieprzypisywania czujnika temperatury w RC310 do żadnego z obiegów i zarządzać oboma według tylko krzywych grzewczych.
    Niezależnie od tego, jak zostanie to skonfigurowane, na RC310 można zarządzać oboma obiegami - zadanymi temperaturami, krzywymi grzewczymi, obniżeniami, harmonogramami czasowymi, a także podgrzewem CWU.
    TadTad napisał:
    Czy wyświetlanie na wyświetlaczu danego obiegu jest równoznaczne z przypisaniem sterownika do tego obiegu?
    Nie. Możesz czujnik temperatury w RC310 przypisać do określonego obiegu, natomiast na ekranie głównym wyświetlać parametry innego obiegu, zależnie jak zostało to skonfigurowane.
  • #7 21794957
    TadTad
    Poziom 4  
    Jak to skonfigurować, żeby sterownik pilnował temperatury dla obiegu mieszaczowego (podłogowego), a obieg bezpośredni (grzejnikowy) zarządzał tylko według krzywych grzewczych?
    Tak właśnie chcę.
    Przeglądałem menu serwisowe i dla każdego obiegu jest wybór rc310, rc200 lub rc100 (mam tylko rc310), ale nie można nic przypisać (np. dla OG1).
    Czy zał. lub wył. wpływu pomieszczenia ma w tej konfiguracji jakieś znaczenie.
  • Pomocny post
    #8 21794992
    Rysio4001
    TadTad napisał:
    Przeglądałem menu serwisowe i dla każdego obiegu jest wybór rc310, rc200 lub rc100, (mam tylko rc310) ale nie można nic nie przypisać (np.dla OG1).
    I to jest właśnie to. Dla obiegu mieszaczowego wybierasz RC310, natomiast obieg grzejnikowy pozostawiasz bez zadeklarowanego sterownika.
    TadTad napisał:
    Czy zał lub wył wpływu pomieszczenia ma w tej konfiguracji jakieś znaczenie.
    Tak. Jeśli w danym obiegu masz wyłączony wpływ pomieszczenia, to i tak temperatura pomieszczenia nie będzie brała udziału w sterowaniu obiegiem, a sterowanie będzie tylko według krzywej grzewczej lub zadanej stałej temperatury obiegu (w zależności czy jest ustawione prowadzenie obiegu według krzywej grzewczej, czy stałotemperaturowe).
    Żeby temperatura pomieszczenia wpływała na zarządzanie temperaturą obiegu grzewczego, wpływ pomieszczenia musi być włączony.
    Natomiast w obiegach, dla których żaden regulator nie jest zadeklarowany, nie można włączyć wpływu pomieszczenia, bo po prostu automatyka w takiej sytuacji nie ma czym mierzyć temperatury w pomieszczeniach grzanych danym obiegiem (w tym przypadku obieg grzejnikowy).
  • REKLAMA
  • #9 21795058
    TadTad
    Poziom 4  
    Rzecz w tym, że nie można niezadeklarować jakiegoś regulatora w obiegu - trzeba wybrać rc310, rc200 lub rc100. Nie można niewybrać niczego. A ponieważ mam tylko rc310, więc nie mam innej możliwości - muszę zaznaczyć rc310. Mógłbym zaznaczyć rc200 lub rc100, lecz ich nie ma. Proszę o wyrozumiałość, ale chciałbym to zrozumieć.
  • Pomocny post
    #10 21795186
    niunia2101
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21795058

Dokup rc100 i daj go na grzejniki. Masterem będzie RC310 i to on będzie decydował, co w jakim pomieszczeniu ma się odbyć. Czyli RC100 daje mu sygnał spadku temp, a ten przekazuje do pieca - grzej, bo spadła temperatura w pomieszczeniu z grzejnikami. Gdy spadnie tam, gdzie jest rc310, to zacznie grzać podłoga.

RC100 będzie robił dla RC310 jako czujnik temperatury i ewentualnie będziesz mógł na nim podnieść lub zmienić zadaną temperaturę. Masterem zawsze tu będzie RC310 i to na nim będziesz mógł zmienić i ustawić krzywą grzewczą zarówno dla podłogówki, jak i inną dla grzejników.
  • Pomocny post
    #11 21795193
    Rysio4001
    Da się skonfigurować, tak jak autor tematu chce, robiłem to wielokrotnie. Tyle że jak stoję przed sterownikiem i widzę, co się wyświetla na wyświetlaczu, to konfiguruję to bez problemu, natomiast tak na pamięć ciężko mi powiedzieć, gdzie dokładnie są te ustawienia.
    Natomiast zastosowanie dodatkowo RC100 też jest dobrym rozwiązaniem, ale pod warunkiem, że np. mamy tu podłogówkę w jednej części obiektu, a w innej grzejniki (np.: parter podłogówka, piętro grzejniki, itp.). Jeśli natomiast docelowe ogrzewanie to podłogówka, a grzejniki są np. tylko w łazienkach itp., to lepiej, niech grzejniki pracują tylko według krzywej grzewczej.
  • #12 21795758
    TadTad
    Poziom 4  
    Tutaj są te ustawienia i trzeba coś przypisać. Ja mam zaznaczone rc310, bo tylko to mam.
    Ekran sterownika Buderus z ustawieniami obiegu grzewczego pierwszego

Wyświetlacz sterownika Buderus z zaznaczoną opcją „RC310” w module obsługowym
    Dziękuję za podpowiedź z zastosowaniem rc100. Tak chyba zrobię. Dziękuję wszystkim za włączenie się do dyskusji i pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie grzewczym z kotłem Buderus GB072 i sterownikiem RC310, obsługującym dwa obiegi grzewcze (grzejniki OG1 i ogrzewanie podłogowe OG2) z różnymi krzywymi grzewczymi oraz ustawieniami temperatury pomieszczeń, sterownik RC310 realizuje regulację temperatury pomieszczenia, w którym jest fizycznie zainstalowany. Oznacza to, że pomiar i kontrola temperatury odbywa się na podstawie czujnika temperatury w pomieszczeniu z podłogówką (OG2), niezależnie od ustawień temperatury pomieszczenia dla obiegu grzejnikowego (OG1). Sterownik dostosowuje parametry pracy kotła i obiegów grzewczych zgodnie z krzywymi grzewczymi oraz temperaturą pomieszczenia, w którym się znajduje, co wpływa na efektywność i komfort cieplny w tym pomieszczeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA