logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S06 Pro T1-3S (BK7238) Rozbiórka, flashowanie i konfiguracja MQTT z asystentem domowym

deeekos 31 Gru 2025 00:28 1326 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21794339
    deeekos
    Poziom 3  
    Niedawno dokonałem rozbiórki i ponownego flashowania nowego S06 Pro.

Hardware

To urządzenie zostało już omówione w wielu postach i znajduje się już w bazie danych teardown.

Jednak jak widać na zdjęciach, moje urządzenie wydaje się być nową wersją, która wykorzystuje procesor T1-3S - czyli BK7238.

Niebieska płytka PCB z modułem Bluetooth i portem USB-C na tle drewnianym

Niebieska płytka PCB z diodami LED, złączem micro USB i oznaczeniami technicznymi.

W przypadku oryginalnego jailbreaka najpierw próbowałem Tuya Cloudcutter na wszelki wypadek - ale bezskutecznie.
    Byłbym zdumiony, gdyby nie został załatany, aby to zablokować.

Jednak próba oparta na UART była dość prosta.

Odpowiednie piny dla połączenia UART to:

UART MCU
    RX TX1 (16)
    TX RX1 (15)
    GND GND (9)

Ponieważ urządzenie jest zasilane przez USB-C, nie ma potrzeby podłączania szyny 3,3 V - wystarczy podłączyć je do zasilania USB-C.

Firmware

Najnowszy BK7231GUIFlashTool działał dobrze, aby wykonać kopię zapasową oprogramowania układowego i przeflashować najnowszą wersję OpenKeben BK7238.
    Miałem trochę problemów z uzyskaniem stabilnej szybkości transmisji, ponieważ zarówno kopia zapasowa, jak i flash nie powiodły się kilka razy.
    Próbowałem wielu wolniejszych prędkości, ale ostatecznie prędkość 460800 wydawała się całkiem niezawodna.
    Zauważyłem również, że początkowe kasowanie często kończyło się niepowodzeniem przy powyższej prędkości, a 115200 wydawało się działać lepiej (prawdopodobnie dlatego, że kasowanie wymaga więcej energii?).
    Po skasowaniu firmware'u Tuya, wyższa prędkość wydawała się działać dobrze.

Wypróbowałem kilka nowszych wersji OpenBeken i wszystkie wydają się działać OK.

Prześledziłem płytę, aby określić piny używane do odpowiednich połączeń i znalazłem je w następujący sposób:

Physical Pin MCU Pin Name Function Connected do
    13 P24 GPIO\_24 / PWM4 LED 8 / WiFi/Para
    14 P26 GPIO\_26 / PWM5 Odbiornik podczerwieni
    5 P6 GPIO\_06 / PWM0 Nadajnik podczerwieni
    7 P9 GPIO\_09 / PWM3 Przycisk

Odpowiedni szablon konfiguracji, którego używam to:

Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Aby sprawdzić, jak radzi sobie MCU Tuya, uruchomiłem urządzenie z nowym firmware.
    Przy pierwszym uruchomieniu OpenBeken wszystko wydawało się w porządku - z wyjątkiem tego, że urządzenie uruchamiało się ponownie co około 60 sekund.
    Zakładam, że jest to jakiś rodzaj restartu watchdoga albo w BK7238, albo w Tuya MCU.
    Dodanie startDriver TuyaMCU naprawiło to.

Dziennik OpenBeken wyraźnie pokazywał wartości temperatury i wilgotności przesyłane z Tuya MCU.
    Korzystając z tych danych, ustaliłem używane kanały.

Użyłem pliku autoexec.bat :

startDriver TuyaMCU

// set TuyaMCU default wifi state 0x04, which means "paired",
        // because some TuyaMCU MCUs will not report all data
        // unless they think they are connected to cloud
        tuyaMcu\_defWiFiState 4

startDriver NTP

// dpID 1 is temperature div 10
        setChannelType 1 temperature\_div10
        linkTuyaMCUOutputToChannel 101 val 1

// dpID 2 is % humidity
        setChannelType 2 Humidity
        linkTuyaMCUOutputToChannel 102 val 2

REKLAMA

Interfejs OpenBeken zachowuje się zgodnie z oczekiwaniami przy tych ustawieniach, pokazując temperaturę i wilgotność.

Interfejs OpenBK7238 z informacjami o statusie urządzenia IoT

MQTT

Po prawidłowym skonfigurowaniu MQTT mogłem zobaczyć odpowiednie tematy.

Następnie ustawiłem następujące flagi:

Flaga 2 - [MQTT] Broadcast self state every N (def: 60) seconds (opóźnienie konfigurowalne przez polecenia 'mqtt\_broadcastInterval' i 'mqtt\_broadcastItemsPerSec')
    Flaga 10 - [MQTT] Rozgłaszanie własnego stanu przy połączeniu MQTT
    Flaga 19 - [MQTT] Zawsze publikuj kanały używane przez TuyaMCU

Po tym Home Assistant MQTT discovery również działa dobrze.

Panel diagnostyczny z informacjami o czujnikach i systemie OpenBK7238

Infra-Red

Na koniec przetestowałem możliwość wykrywania podczerwieni za pomocą prostego pilota kompatybilnego z NEC.

Zrzut ekranu z logami IR pokazujący dane w postaci szesnastkowej i bitów.

I byłem w stanie wysłać te same kody IR za pomocą:

Interfejs narzędzia poleceń z wpisanym poleceniem IRSend NEC

Ustawiłem następujące flagi, aby wysłać IR z powrotem do Home Assistant:

Flaga 14 - [IR] Do MQTT publish (RAW STRING) dla przychodzących danych IR
    Flaga 22 - [IR] Do MQTT publish (format Tasmota JSON) dla przychodzących danych IR

Oba ustawienia działają dobrze zarówno z surowym, jak i JSON przesyłanym jako temat / ładunek MQTT.

Zrzut ekranu z konsoli pokazujący dane IR protokołu NEC z zerowymi bitami

Nie testowałem jeszcze wysyłania IR z Home Assistant, ale zakładam, że powinno to działać OK.

Podsumowanie

To był mój pierwszy raz, kiedy korzystałem z Open Beken.
    Byłem pod wrażeniem łatwości konfiguracji tego urządzenia.
    Od dawna korzystam z ESPHome dla ESP8266 i ESP32 - ale ESPTiny nie obsługuje BK7238 (jeszcze?).
    Open Beken zapewnia tę obsługę i pozwala mi korzystać z większej różnorodności gotowych urządzeń.
    Wielkie podziękowania dla twórców.

Kolejne kroki

Dla mnie wisienką na torcie byłoby uruchomienie MQTT przez TSL na tym urządzeniu, co pozwoliłoby mi używać go w zdalnych lokalizacjach.

Moje badania pokazują, że BK7238 powinien mieć wystarczającą pojemność, aby to zrobić.
    Byłem w stanie zbudować własną kopię oprogramowania Open Beken lokalnie, ale zmagam się z włączeniem opcji TLS.

Zobacz mój inny post na ten temat.

Mam też niedawno zakupioną S09, która jest moim kolejnym celem.
    Chcę jednak móc korzystać z niego zdalnie, więc nie usunąłem jeszcze oprogramowania układowego Tuya, ponieważ dopóki nie uruchomię MQTT przez TSL, jest to moje jedyne rozwiązanie.

Wiele z powyższych informacji opiera się na świetnej pracy wykonanej już przez ludzi na tym forum, ale mam nadzieję, że dostarczyłem wystarczających informacji, aby pomóc innym w korzystaniu z najnowszej wersji tego urządzenia.

Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21870476
    Ustas69
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Cześć, Deeekos! Dobra robota! Myślę, że moje urządzenie jest takie samo, ale nie jest to wersja Pro. Nie ma czujników temperatury i wilgotności. MCU i pinout są takie same.
    Zielona płytka PCB z portem micro‑USB, modułem T1‑3S, diodami LED i czujnikiem IR na tle tkaniny
    Zielona płytka PCB z gniazdem USB‑C, przyciskiem, elementami SMD i otworem montażowym.
REKLAMA