logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak synchronicznie blokować 2 drzwi łazienki do kilku stówek z awaryjnym otwarciem?

Jacko0o 24 Cze 2026 21:10 270 3
REKLAMA
  • #1 21927330
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam.
    Posiadam dość długą i wąską łazienkę z drzwiami na przeciwległych końcach. Zależy mi, aby goście czuli się komfortowo, korzystają z toalety czy biorąc prysznic. Czy istnieją jakieś sensowne rozwiązania niekosztujące grubych tysięcy, które pozwoliłyby na synchroniczne blokowanie i odblokowywanie zamków w obu drzwiach jednocześnie? Trafiałem na jakieś cud-zamki za 3-4 tysiące. Czytałem też o smart-systemach Zigbee czy Z-Wave, ale dostępność w Polsce jest mocno ograniczona.
    Stąd pytanie: czy ktoś tutaj korzystał z takiego rozwiązania i może polecić? Koszt maksymalnie kilka stówek. Byle było niezawodne, miało opcję mechanicznego odblokowania (gdyby prądu nie było) i najlepiej bez konieczności podłączenia do prądu (choć to akurat da się zrobić na upartego).
    Z góry dziękuję za pomoc,
    J
  • REKLAMA
  • #2 21927357
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2987
    Widziałem takie rozwiązanie. Dwie kabiny mieszkalne miały wspólną łazienkę. Rygle były zainstalowane w futrynie i były ze sobą połączone tak, że z każdej strony je można było blokować i odblokowywać; o ile to dobrze rozgryzłem to przez całą długość łazienki w suficie szła sobie ośka na oknach której były owe rygle.

W twoim przypadku jedyne sensowne rozwiązanie to dwa elektromagnesy, które mogą pracować załączone dowolnie długo. Elektromagnesy gdy włączone - ryglują drzwi. W łazience przy drzwiach dwa wyłączniki schodowe zasilające owe elektromagnesy. Każdy wyłącznik niezależnie włącza i wyłącza owe elektromagnesy. Brak prądu powoduje odblokowanie drzwi.

Takie elektromagnesy są w miarę tanie i szeroko używane.

Jak synchronicznie blokować 2 drzwi łazienki do kilku stówek z awaryjnym otwarciem?
  • REKLAMA
  • #3 21927616
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 730
    sanfran napisał:
    W łazience przy drzwiach dwa wyłączniki schodowe zasilające owe elektromagnesy. Każdy wyłącznik niezależnie włącza i wyłącza owe elektromagnesy. Brak prądu powoduje odblokowanie drzwi.

Tylko trzeba jeszcze pomyśleć o możliwości awaryjnego otwarcia z zewnątrz (dodatkowy wyłącznik(wyłączniki) krzyżowy gdzieś poza zwykłym zasięgiem).
    Elektromagnesy to rozwiązanie proste i skuteczne ale konieczna rozbudowana instalacja do tego...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21927790
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2987
    Jaka rozbudowana instalacja? Są na 12V więc trafo obniżające napięcie. Jeden wyłącznik (lub dwa).
    Montaż do drzwi jak na obrazku. W wersji „lux” kontrolka na drzwiach sygnalizująca uruchomienie systemu.
    Awaryjne otwarcie z zewnątrz? Idziemy do skrzynki bezpieczników, hebel w dół i już możemy się kąpać grupowo.

REKLAMA