logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik ścienny Bseed z chipem T34: Problemy z miganiem i przekroczeniem limitu czasu połączenia

tilito1 31 Gru 2025 12:38 759 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21794627
    tilito1
    Poziom 2  
    Cześć, kupiłem dwa przełączniki ścienne Bseed z chipem T34 i wydaje się, że nie można ich flashować. Mam przylutowane RX/TX i podłączone do USB-to-serial, a także VCC (3,3 V) i GND. Ale kiedy próbuję go sflashować, wynik jest taki sam: przekroczenie limitu czasu przy próbie połączenia z urządzeniem.

- Próbowałem również podłączyć VCC i GND do różnych USB-to-serial (ale GND był również podłączony do USB-to-serial używanego do TX i RX) z tym samym błędem przekroczenia limitu czasu.
    - Próbowałem odłączyć i ponownie podłączyć VCC podczas procesu flashowania lub zmienić połączenie RX i TX, ale bez powodzenia.

*Wydaje się, że urządzenie nie ma dostępu do pinu CEN bez wyodrębnienia układu T34 z płytki drukowanej.

Czy ktoś doświadczył tego samego problemu z tą wersją urządzenia i znalazł rozwiązanie? Urządzenie zostało kupione na AliExpress:
    BSEED WIFI Wall Light Switches Glass Panel Parts White Smart Touch Switches Function Parts EU Sockets Power Outlet Parts
    Ale urządzenie nie jest tym samym modelem ze zdjęcia AliExpress, które ma wyjaśnienie, jak flashować na tym forum: Link

Z góry dzięki.
    Niebieska płytka PCB z modułami elektronicznymi, układami i złączami Moduł dotykowy z czterema dużymi padami i podłączonymi przewodami
  • REKLAMA
  • #2 21795140
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 187
    Czy zasilasz T34 napięciem 3,3 V z adaptera USB na port szeregowy? Może to być po prostu za mało, aby w pełni zasilić przełącznik. Czy masz mocniejszy zasilacz?
    Następnie, bez obrazy, sprawdź dwukrotnie, czy podłączasz RX do TX i odwrotnie.

Następnie sprawdź długość połączenia szeregowego i postaraj się, aby było jak najkrótsze.
    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, spróbuj zmniejszyć, a nawet zwiększyć prędkość, aby sprawdzić, czy to coś zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 21796457
    tilito1
    Poziom 2  
    Dzięki @max4elektroda, zmieniłem zasilacz, zmniejszyłem też prędkość połączenia do 9600, ale nic. Z ekranem jestem w stanie zobaczyć znak za każdym razem, gdy podłączam VCC, ale dla flasha również próbowałem odczytać informacje o chipie, nic jako odpowiedź.

screen /dev/ttyUSB0 115200

Wygląda na to, że układ, przy szybkim odłączeniu / dodaniu zasilania, utrzymuje niewielką moc (diody LED urządzenia wyłączają się), ale po ponownym dodaniu zasilania urządzenie jest w stanie utrzymać stan, więc może nie jest w stanie zresetować układu w trybie flash i reset za pomocą pinu CEN jest obowiązkowy?
  • #4 21796551
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Zwykle krótkie usunięcie GND z T34 powinno wystarczyć do "ponownego uruchomienia".

Ponieważ masz wiele UARTów USB, może spróbuj podczas używania jednego z flasherem podłączyć RX drugiego UARTa do TX T34 (lub RX "migającego UARTa" - i GND też ;-) ) i otwórz terminal (lub "ekran") dla tego UARTa z prędkością flashera.
    W ten sposób powinieneś być w stanie "monitorować", czy w ogóle jest odpowiedź z urządzenia.

BTW, jakiego programu używasz do flashowania?
  • REKLAMA
  • #5 21796575
    tilito1
    Poziom 2  
    Używam Ubuntu 24.04 i próbowałem z ltchiptool GUI i wiersza poleceń:

ltchiptool flash write -d /dev/ttyUSB0 -f BK7231N -s 0x0 ./OpenBK7231N_QIO_1.18.233.bin

z limitem czasu jako odpowiedzią we wszystkich przypadkach

Również z bk7231Tools:

python3 -m bk7231tools write_flash -d /dev/ttyUSB0 -b 115200 -s 0x0 ./OpenBK7231N_QIO_1.18.233.bin

<frozen runpy>:128: RuntimeWarning: 'bk7231tools.__main__' znaleziono w sys.modules po zaimportowaniu pakietu 'bk7231tools', ale przed wykonaniem 'bk7231tools.__main__'; może to spowodować nieprzewidywalne zachowanie

...

Traceback (ostatnie wywołanie):
    Plik "/home/victor/flasher_bk/venv/lib/python3.12/site-packages/bk7231tools/__main__.py", linia 624, in cli
    connect_device(args.device, args.baudrate, args.timeout, args.debug)
    Plik "/home/victor/flasher_bk/venv/lib/python3.12/site-packages/bk7231tools/__main__.py", linia 381, in connect_device
    s.connect()
    Plik "/home/victor/flasher_bk/venv/lib/python3.12/site-packages/bk7231tools/serial/linking.py", linia 23, in connect
    raise TimeoutError("Próba połączenia z chipem zakończyła się limitem czasu")
    TimeoutError: Próba połączenia z chipem nie powiodła się

Ponadto, patrząc na wydruk ekranu dla drugiego FTD, nic nie jest wyświetlane podczas uruchamiania procesu flashowania.

Jako uwaga, chip wydaje się działać; Nadal mogę go używać za pomocą aplikacji Tuya.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21796724
    max4elektroda
    Poziom 24  
    O.k, właśnie spróbowałem - to powinno zadziałać:

Zrzut ekranu z terminala pokazujący pomyślne flashowanie układu BK7231N

Aby wejść w tryb pobierania, na krótko usunąłem połączenie GND z moim urządzeniem.

Jeśli RX i TX są poprawnie podłączone, mogę tylko pomyśleć, że przynajmniej którykolwiek z dwóch pinów szeregowych jest używany do czegoś na twojej płycie, więc połączenie jest zakłócane przez te inne części.

Możesz spróbować sprawdzić na PCB, czy jest coś jeszcze podłączone do RX/TX? A może, tak dla pewności, punkty na PCB są rzeczywiście podłączone do pinów RX/TX T34?

Możesz użyć tego obrazka jako odniesienia dla połączeń:
    Diagram wyprowadzeń inteligentnej wtyczki T34 i BL0937 z widokiem płytki drukowanej
  • #7 21797383
    tilito1
    Poziom 2  
    Dzięki za wsparcie @max4elektroda. Nie ma nic podłączonego do pinu TX. W końcu rozlutowałem T34 i miałem pecha; próbując połączyć przewód z TX, złącze TX z T34 zostało zerwane przez przypadkowe pociągnięcie za kabel po przylutowaniu. Drugi ma również ten sam problem przy próbie flashowania, więc utrzymam go z Tuyą.
REKLAMA