logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FC8334 Odkurzacz – silne iskrzenie na komutatorze po wymianie szczotek

AndyZ 02 Sty 2026 18:55 159 5
REKLAMA
  • #1 21796728
    AndyZ
    Poziom 12  
    Dość stary odkurzacz Philips FC8334 przestał nagle działać. Badanie miernikiem wykazało brak kontaktu szczotek z komutatorem. Po wyjęciu szczotek okazało się, że są one totalnie zużyte. Jedna ma 5 mm, druga 10 mm. Po wymianie szczotek odkurzacz zaczął działać, ale jest silne iskrzenie na komutatorze, jak w załączonym filmiku. Czy to możliwe, że np. w nowych szczotkach sprężyny mają za słaby docisk?

AI: Czy nowe szczotki są oryginalne (Philips) czy zamienniki? Jeśli zamienniki, to czy ich wymiary i materiał są zgodne z oryginałem?
    Zamienniki, dopasowane tylko wymiarem.
    AI: W jakim stanie jest komutator - czy był czyszczony przed montażem nowych szczotek, czy są na nim widoczne rowki, przebarwienia lub inne uszkodzenia?
    Nie było nic robione z komutatorem.
  • REKLAMA
  • #2 21796833
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Nowe szczotki maja inny kształt półkręgu, lub są wyżłobienia w komutatorze i nie ma dobrego styku z komutatorem. Zakładając, ze z komutatorem jest wszystko w porządku, a tylko szczotki nieprawidłowo przylegają do krzywizny komutatora, należałoby najpierw przeczyścić komutator płótnem ściernym, lub dotrzeć go na niedużych obrotach pumeksem.Jeśli wszystko będzie dobrze to nadmierne iskrzenie powinno ustąpić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21796860
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    AndyZ napisał:
    Po wyjęciu szczotek okazało się, że są one totalnie zużyte. jedna ma 5mm, druga 10mm

A czy z tej krótszej nie wystawała już linka miedziana?
    Jeżeli tak - to po komutatorze.

stanislaw1954 napisał:
    dotrzeć go na niedużych obrotach pumeksem

Sposób najlepszy moim zdaniem ale... pumeks musi być naturalny a ciężko taki teraz kupić.
    Dawno temu przycinałem brzeszczotem wąski pasek i pod obrotami dotykałem do komutatora. To się sprawdzało w sumie pod warunkiem, że wirnik nie miał zwarć.
  • REKLAMA
  • #4 21797564
    AndyZ
    Poziom 12  
    remot napisał:
    AndyZ napisał:
    Po wyjęciu szczotek okazało się, że są one totalnie zużyte. jedna ma 5mm, druga 10mm

A czy z tej krótszej nie wystawała już linka miedziana?
    Jeżeli tak - to po komutatorze.

Faktycznie, linka jakby już wychodzi.

Zużyty węgiel szczotki z wystającym drutem miedzianym
  • REKLAMA
  • #5 21797739
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Wirnik jest uszkodzony.
  • #6 21799407
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    AndyZ napisał:
    Faktycznie, linka jakby już wychodzi.

Niestety ale jest tak jak :arrow: zhudomel napisał wyżej.

W elektronarzędziach spotyka się często szczotki z mechanicznym "bezpiecznikiem" (dobrze gdy sprężynka jest zakończona tulejką - ale nie zawsze).
    W wysokoobrotowych silnikach nigdy nie spotkałem takiego rozwiązania.
    Najczęściej - bardzo długie szczotki.
    Tylko raz udało mi się uratować taki sprzęt, z 10 lat chyba miał ale ściągał po zwierzakach wszystko.
    Sam odkurzałem ( Pani kazali :) ). Gdy usłyszałem "kaszanę" - wyłączyłem.
    I chyba to była odrobina szczęścia.
    Wymieniłem to co potrzeba.
    Sprzęt działa do dzisiaj.
REKLAMA