logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spartus 225P ACDC – zawieszanie się programu, brak możliwości zmiany parametrów

gacenty49 02 Sty 2026 19:28 219 4
REKLAMA
  • #1 21796779
    gacenty49
    Poziom 3  
    Witam
    Posiadam spawarkę Spawarka TIG Spartus 225P AC/DC. Problem, który występuje w trakcie spawania stali oraz aluminium. Stali nierdzewnej nie testowałem. Czy to jest normalna sytuacja: podczas spawania zawiesza się program i wówczas nie ma możliwości poprawy parametrów, dopiero po wyłączeniu spawarki z sieci - reset. Pokazuje się na pulpicie te same ustawienia, na których spawałem i można zmieniać parametry dowolnie. Dzieje się to przez cały czas, nie ma znaczenia czas przy aluminium czy punktowym spocie.
    AI: Czy problem z zawieszaniem się programu występuje od początku użytkowania spawarki, czy pojawił się dopiero po jakimś czasie?
    Po jakimś czasie
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś naprawy, aktualizacje oprogramowania lub zmiany ustawień w spawarce?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21798675
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Zajrzyj do wewnątrz i przyjrzyj sie obwodom HF czasami z nich ,,sypie'' na boki a to powoduje duże zakłócenia EM. Sprawdź czy kondensatory odprzęgające są prawidłowo połączone z masą (mógł się któryś oberwać.)
  • REKLAMA
  • #3 21799419
    gacenty49
    Poziom 3  
    Witam
    Nie jestem elektronikiem, ale zajrzeć można do środka spawarki, ewentualnie jest taka opcja, żeby pan naprawił? Oczywiście musiałby wysłać spawarkę.
  • REKLAMA
  • #4 21900730
    x11pioro11x
    Poziom 1  
    >>21796779
    Hej mam ta sama spawarkę i ten sam problem.
    Kupiłem ją kilka lat temu, zawieszał się panel więc oddałem na gwarancyjną naprawę, teraz po kilku latach znów wrócił ten sam problem :/ a sprzęt po gwarancji. Super maszyną, ale to resetowanie jest strasznie irytujące, a na prawdę używałem jej może z 20-30 razy max przez te kilka lat.
  • #5 21901525
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    >>21900730 I uległa zawilgoceniu, lub kondensatory elektrolityczne się ,,sfilcowały''.
REKLAMA