logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klawiatury bezprzewodowe z lat 90-2000 – opóźnienia, granie - jak to z tym jest?

adriankoszewski580 02 Sty 2026 22:41 141 4
REKLAMA
  • #1 21796992
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć, coś więcej o klawiaturach bezprzewodowych z lat 90-2000? Jak jest u nich z opóźnieniami? Nadają się do kompa z Win98 z przeznaczeniem do grania?

Pudełko zestawu bezprzewodowej klawiatury i myszy z przełomu lat 90. i 2000.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21798060
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Z tym natychmiast to sprawa bardzo subiektywna.
    Dla kogoś 100 ms będzie natychmiast. Dla kogoś innego 10 ms będzie nieakceptowalne.
    Generalnie do grania może się ten sprzęt nie nadawać z kilku powodów.
    - jest to sprzęt biurowy, więc może bardzo różnie działać jeśli chodzi o wciśnięcia kilku przycisków na raz. Nie będzie mieć funkcji NKRO czy Anti Ghosting, bo do tanich zestawów biurowych nikt nie fatygował się z implementacją
    - może mieć spore opóźnienie między naciśnięciem klawisza a jego zarejestrowaniem na komputerze (sprzęt biurowy nie wymagał dużych szybkości, wczesne generacje urządzeń bezprzewodowych działały różnie).
    - może żreć baterie w dość dużym tempie.

Póki nie sprawdzisz to nie będzie wiadomo. Media-Tech raczej był nastawiony (przynajmniej w zamierzchłych czasach kremowych sprzętów komputerowych) na optymalizację ceny niż optymalizację osiągów czy funkcji sprzętu, więc opóźnienia i reakcja na naciskanie kilku klawiszy jednocześnie to będzie niespodzianka.
  • REKLAMA
  • #4 21798419
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Zamykam temat i wracam do kabli. Samemu w moim komputerze nie posiadam nic bezprzewodowego i bardzo zaciekawiło mnie to, że kiedyś również coś takiego istniało.
  • #5 21798428
    adriankoszewski580
    Poziom 2  
    Było to zwykłe pytanie początkującego odnośnie klawiatur bezprzewodowych z lat 90-2000. Dzięki uprzejmości dwóch forumowiczów mogłem wyciągnąć wnioski i samemu odpowiedzieć sobie na pytanie.
REKLAMA