logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sankei CDR-99E – stacje radiowe znikają po wyłączeniu, czy to normalne zachowanie?

lordwader 02 Sty 2026 22:53 63 2
REKLAMA
  • #1 21797009
    lordwader
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    sankei CDR-99E, witam mam pytanie dotyczące programowania stacji radiowych w tym sprzęcie. Nie wiem czy tak powinno być, ale w moim wypadku stacje są pamiętane tylko wtedy gdy radio jest włączone. Wystarczy je wyłączyć dźwigienką (dalej pozostaje wtyczka jest w gniazdku i świeci się LED od zasilania) aby cały misternie zaprogramowany układ stacji został utracony.
    W związku z tym mam pytanie czy robię coś nie tak, czy to jakaś usterka sprzętu czy też taką ma urodę?

ps. może ktoś dysponuje schematem do modelu CDR-99E
  • REKLAMA
  • #2 21797058
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Poszukaj w części tunera procesora sterującego układem syntezy, powinien być w pobliżu wyświetlacza LCD. A następnie szukaj czy nie ma tam jakiejś bateryjki lub super kondensatora 0,2F-1F
    Schematu nie widzę, więc póki co wróżę z fusów :-)
    Chyba, że pamięć zaprogramowanych stacji jest tam realizowana na pamięci EEPROM i od dużej ilości cykli zapisów już zaniemogła.
    Cyknij zdjęcie tamtejszej płyty radiowej z obu stron by można było coś dedukować.
  • #3 21797082
    lordwader
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    temat do zamknięcia. W komorze baterii R20 jest miejsce na 2xAA, które podtrzymują pamięć. Nie wypatrzyłem tego wcześniej...
REKLAMA