logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kabla i osprzętu do rozdzielnicy – zasilanie siły między garażami 15-20m

Pi_kej07 03 Sty 2026 04:14 237 3
  • #1 21797130
    Pi_kej07
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam, pytanie dotyczy zakupu kabla oraz osprzętu, który będzie potrzebny do montażu rozdzielnicy. Chce przeciągnąć kabel z jednego garażu do drugiego oddalone o około 15-20m i chcę się dowiedzieć jaki kabel (przekroje oraz ilość żył) oraz aparaty do rozdzielnicy kupić. W pierwszym garażu jest siła, która w drugim też chce miec. Dodaję zdjęcie jak wygląda rozdzielnica w pierwszym garażu i wydaje mi się, że są to żyły 4mm
    Wnętrze skrzynki rozdzielczej z wyłącznikami Hager i kablami o różnych kolorach
  • #2 21797138
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    A tak na początek wypadałoby zatrudnić elektryka - żeby ustalił stan faktyczny - np żyły neutralne i ochronne podłączone do jednej szyny co by wskazywało że być może dochodzi tutaj żyła PEN (czy ma odpowiedni przekrój?), ustalił układ sieciowy, zrewidował instalację istniejącą - czy są odpowiednio podzielone obwody, pomierzył IPZ i wartości zabezpieczeń bo na zdjęciu to nieciekawie wygląda...
  • #3 21797627
    Pi_kej07
    Poziom 4  
    >>21797138 chodzi o to że to elektryk był podłączyć tą rozdzielnicę ze zdjęcia a ja tylko chcę oglądając towar i poprowadzić przewód, to nie ja podłączałem rozdzielnice widniejącą na zdjęciu 🙂
  • #4 21797731
    Mac.Gyver
    Poziom 11  
    Z tego co tu widać to po pierwsze w garażu w tej rozdzielnice masz brak PE który należało by jakiś zrobić. Bo WLZ masz doprowadzony tylko 4 żyłowy. Oraz rozdzielić PE z N który jest pewnie doprowadzony do gniazda siłowego. No i zrobić porządek z tymi zabezpieczeniami odpowiedni bezpiecznik do przekroju/gniazda. Co do samego kabla to nie ma się już co rozwijać skoro jest 5x4mm2 to taki sam można poprowadzić dalej ziemny i tyle w temacie. Bo warsztatu większego z tego kabla nie zrobisz.
REKLAMA