logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć parametry ładowania dla akumulatorów?

Tomek_19 03 Sty 2026 20:08 309 4
  • #1 21797788
    Tomek_19
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,

Mam dwa akumulatory:
    • VARTA SILVER DYNAMIC E38 12 V 74 Ah;
    • EXIDE AGM ETZ10-BS 12 V 8,6 Ah;

Chciałbym do nich dostosować odrębne programy ładowania dla nich. Ogólnie chciałbym się nauczyć poprawnie ładować akumulatory, nie tylko te wymienione. Na początek potrzebuję tego znać:
    • napięcie fazy absorpcji (ABS);
    • maksymalny czas fazy absorpcji (ABS);
    • czas maksymalny trwania fazy ładowania stałoprądowego (Bulk);
    • napięcie fazy konserwacji (Float);
    • napięcie trybu magazynowania (Storage);
    • prąd trybu re-Bulk (gdy prąd ładowania przekroczy tę wartość w fazie konserwacji/magazynowania (Float/Storage), cykl ładowania rozpoczyna się ponownie);
    • kompensacja temperatury;
    • jakiej wartości napięcia użyć w trybie regeneracji (1 na rok);

Gdzie mogę znaleźć takie informacje - gdzie je szukać?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • Pomocny post
    #2 21797976
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Strona firmy VARTA ma takie wykresy dla baterii akumulatorów AGM i kwasowo ołowiowych. W skrócie ładujesz prądem Q/10 do napięcia 14,4 V (bateria 6 akumulatorów 2V) i trzymasz pod tym napięciem z 8 - 12 godzin. Dla AGM napięcie było trochę wyższe. Sprawdź, bo się mogę mylić.
    Dla akumulatorów kwasowo ołowiowych żelowych masz jeszcze dokumentację producentów Yuasa, Panasonic. Dla akumulatorów z elektrolitem ciekłym - dokumentacja producentów ładowarek (Texas Instruments UC2906). W tym wypadku trzeba brać pod uwagę wytyczne producenta baterii akumulatorów.
    Centra skąpi niformacji. Raz zabrania przekraczać napięcie 14,5 V pod groźbą spływu masy czynnej, innym razem ponoć pozwala ładować baterię do napięcia blisko 16 V.
    Wspomniane dokumentacje nie przewidują takich wynalazków jak przechowanie i magiczna regeneracja. Każde ładowanie jest regeneracją. Trwałe zasiarczenie (zasiarcznienie?) jest bardzo trudne do usunięcia (dlatego jest trwałe).
    Co do zasady: akumulatory kwasowo ołowiowe lubią być w pełni naładowane. Bateria akumulatorów kwasowo ołowiowych 12 V w stanie spoczynku ma 12,6 V, co świadczy o tym, że jest naładowana w ok. 80%. Osiągnięcie napięcia 12,8 V jest bardzo trudne. Wszelkie wynalazki typu "prostownik" lepiej odłożyć w kąt, bo niedopilnowane zniszczą akumulatory. Fakt, że nową baterię łatwo kupić, ale pieniądze lepiej wydawać na inne rzeczy.
    Odrzuć porady z gazet motoryzacyjnych. Poziom artykułów jest bardzo niski i chyba dostosowany do możliwości intelektualnych 10 latków. Bardzo trudno trafić na rzetelne materiały. Stare poradniki mają zastosowanie do akumulatorów z innymi domieszkami niż obecnie stosowane. Jak taką baterię akumulatorów kupisz, to możesz ją ładować do 16 V.
  • #3 21798260
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    1)Napięcie fazy absorpcji (ABS), czyli tzw. napięcie absorpcji (ang. absorption voltage), to kluczowy parametr ładowania akumulatorów (zwłaszcza kwasowo-ołowiowych, żelowych i AGM), określający stabilny poziom napięcia (np. 14,4V lub 14,7V dla 12V), do którego ładowarka podnosi napięcie po fazie ładowania wstępnego, aby powoli i dokładnie doładować akumulator, wyrównując gęstość elektrolitu i osiągając pełne naładowanie, co jest ważne dla żywotności. 2)Maksymalny czas fazy absorpcji (ABS) nie jest stałą wartością, lecz zależy od pojemności akumulatora, prądu ładowania i stopnia jego rozładowania; jest to kluczowy etap ładowania, gdzie bateria jest doładowywana do 80-90% pojemności stałym prądem, aż osiągnie odpowiednie napięcie (np. 14.4V-14.8V), po czym przechodzi w fazę float (podtrzymania), a czas ten może wynosić od kilku do kilkunastu godzin. 3) Maksymalny czas fazy ładowania stałoprądowego (Bulk) nie jest stały i zależy od typu akumulatora (np. kwasowo-ołowiowy, litowo-jonowy) i jego pojemności, ale często jest to czas potrzebny na dostarczenie ~80-95% energii, przy założeniu prądu 10-godzinnego ładowania dla danego typu (np. 10h dla akumulatora 100Ah przy 10A), a ładowarki zazwyczaj ustawiają limit czasowy, np. 10-12 godzin, by zapobiec przeładowaniu i gazowaniu. Po tym czasie następuje faza absorpcji (absorpcyjna).
    Co wpływa na czas Bulk:

Typ akumulatora: Akumulatory żelowe i kwasowo-ołowiowe mają inne profile ładowania niż litowo-jonowe.
    Pojemność akumulatora: Im większa pojemność, tym dłuższy potencjalnie czas fazy bulk.
    Prąd ładowania: Faza Bulk dostarcza maksymalny prąd, aż napięcie wzrośnie do określonego poziomu, wtedy prąd maleje, a zaczyna się faza absorpcji.

4)Napięcie fazy konserwacji (Float Voltage) to niskie, stałe napięcie, które ładowarka utrzymuje, aby podtrzymać akumulator w pełnym naładowaniu po fazach ładowania głównego (Bulk, Absorpcja), zapobiegając jego rozładowaniu bez przeładowania czy gazowania, często wynosząc ok. 13,2-13,5V dla 12V akumulatorów ołowiowo-kwasowych i 3.35-3.9V na ogniwo dla Li-Ion
    Tomek_19 napisał:
    Gdzie mogę znaleźć takie informacje – gdzie je szukać?

Wpisałem pierwsze 4 pytania w pasku wyszukiwania Google i w pierwszym wierszu strony otwierającej otrzymałem powyższe odpowiedzi. Wpisałem je w skróconej formie . Odpowiedzi na pozostałe pytania poszukaj w podobny sposób.
  • #4 21798635
    Tomek_19
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    >>21798260
    W tym temacie wolę zapytać osoby, które mają wiedzę w tym zakresie większą niż Google 😉

Dodano po 36 sekundach:

>>21797976
    Dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź. Chętnie skorzystam z Twoich rad. Na początek napisałem do producentów - Varta i Exide, i czekam na ich odpowiedź.
  • #5 21798696
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Tomek_19 napisał:
    Gdzie mogę znaleźć takie informacje – gdzie je szukać?

Tomek_19 napisał:
    W tym temacie wolę zapytać osoby, które mają wiedzę w tym zakresie większą niż Google

Pytanie brzmiało-gdzie szukać informacji .
REKLAMA