logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG FA162 – jak poprawnie podłączyć moduł Bluetooth i dotykowy do zasilacza wieży?

jarek15371 03 Sty 2026 23:45 252 2
  • #1 21798026
    jarek15371
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    LG FA162 – jak poprawnie podłączyć moduł Bluetooth i dotykowy do zasilacza wieży? LG FA162 – jak poprawnie podłączyć moduł Bluetooth i dotykowy do zasilacza wieży?
    Proszę o pomoc coś robię nie tak ,jestem samoukiem jeśli chodzi o elektronikę i jest to moje hobby ostatnio pomyślałem żeby dodać do mini wieży LG Fa162 moduł bluetooth do tego chciałem zrobić również załączanie modułu dotykiem użyłem gotowych modułów "dotyku" , bluetooth i przetwornicy step down Lm2596 ponieważ moduł dotykowy oe-tp pojemnościowy moduł dotykowy ma zalecane napięcie 12V a bluetooth wymaga 5V .Wszystko działało jeśli podłączony układ był na zewnętrznym zasilaczu laboratoryjnym ustawienia 12 V 0,5A chociaż zauważyłem że układ wzbudzał wzmacniacz wieży jeśli przetwornica była wyłączona podłączone na jeden kanał przez kabel cincz na wejście AUX , stwierdziłem że teraz wybiorę napięcie z zasilacza wieży podłącze i będę cieszyć się nową funkcją jaką miało być bluetooth niestety tutaj zaczęły się schody,po pierwsze jak wszystko było podłączone słyszałem jakiś dziwny dźwięk z zasilacza jakby pisk więc szybko wyłączyłem i kolejny raz wszystko po sprawdzałem wyglądało wszystko ok więc kolejna próba i było to samo, odłączyłem główne taśmy zasilające i sprawdzałem po kolei nic nie znalazłem natomiast wieża normalnie się włączyła problem okazał się taki że moduł dotykowy działał ale nie wyłączała się przetwornica tak jak by były jakieś przejścia przez moduł bluetooth, . Zastanawiam się czy nie powinienem zastosować może jakiś diod prostowniczych i tak zrobiłem na jednej linii między modułem bluetooth a przetwornicą step-down nie było efektu włączyłem odwrotnie i zadziałało lecz na wyłączonej przetwornicy w głośnikach było słychać tętnienie stwierdziłem że może trzeba było dać diodę pomiędzy zasilacz a przetwornicę no i wtedy poszedł dym z modułu bluetooth zamontowałem drugi ale nie podłączyłem pod zasilanie z przetwornicy ,podczas podłączenia spaliłem drugi moduł bluetooth w jednym było widać przebarwienia nogi zasilającej +5V jakby poszło zwarcie i uszkodzony układ na płytce w pobliżu nogi zasilania, w drugim module bluetooth ślad tylko na układzie scalonym w jednym i drugim przypadku poszedł dym z modułu bluetooth , nie mam schematu wieży ani tych modułów nie wiem gdzie leży problem aż takiej wiedzy nie mam napięcie z zasilacza wieży wybrałem nr 1 masa nr 3 +12 V , przy czym zasilacz podaje na wieżę napięcie symetryczne +12V i -12 V czy jest jakaś szansa że ktoś mi pomoże i da wskazówki co źle zrobiłem i czy można skorzystać z zasilacza wieży bez dokładania ekstra zasilacza
    Moduł przetwornicy step-down LM2596 z oznaczeniami wejść i wyjść Niebieski moduł dotykowy OE-TP z oznaczeniami OUT, GND i VCC Moduł dotykowy OE-TP z elektroniką SMD i oznaczeniami zasilania +, - Czerwona płytka Bluetooth z oznaczeniami L, GND i R oraz złączem micro USB dodałem zdjęcia modułów , podłączenie modułu dotykowego było na +12 V z wyjścia out sygnał szedł na minus przetwornicy step down plusowy na stałe i podłączone do wejścia "in" z wyjścia "out" po ustawieniu 5V wchodziło na zasilanie modułu bluetooth wyjście sygnału wlutowane do wyprowadzenia L gnd i R "Lewy, masa,Prawy" przewodem ekranowanym wlutowane pod gniazdo AUX na płycie . Mógł bym dodać zasilacz zewnętrzny ale chciałbym poznać przyczynę co zrobiłem źle dlatego tak się dzieje na zasilaniu z wieży, gdzie leży problem czy może powinienem ograniczyć prąd dodatkowo rezystorami , lub czy nie ma tam jakiegoś przejścia po wejściu AUX bo prawdopodobnie masa jest wspólna będę bardzo wdzięczny za pomoc . Problem rozwiązany usunięto przetwornicę w zamian poszedł przekaźnik niskonapieciowy 5V sterowany niskim sygnałem z dotykowego włącznika,Wyciągnięte z zasilacza wieży zasilanie 5V na moduł bluetooth i 12V na moduł dotykowy włącznika zmienione przewody sygnałowe na lepiej ekranowane plus dodany koralik ferrytowy na przewody zasilające i dźwięku dodany kondensator na zasilaniu modułu bluetooth równolegle 470uf 16V sam moduł bluetooth słabej jakości prawdopodobnie i zbierał zakłócenia wysokiej częstotliwości w postaci piszczenia po dodaniu kondensatora praktycznie znikło słyszalne bardzo znikome przy pełnej mocy wzmacniacza jedynie na co trzeba uważać włączać układ na małej mocy wzmacniacza przy załączeniu powstaje trzask

AI: Czy mógłbyś wrzucić schemat (nawet odręczny) lub zdjęcia faktycznego podłączenia wszystkich modułów do zasilacza wieży? To bardzo pomoże w analizie problemu.
    Schemat mogę jutro naszkicować i ewentualnie zrobić też zdjęcie jest już późno i kładę się spać
    AI: Czy sprawdzałeś, czy masa zasilania wieży, masa przetwornicy step-down i masa sygnałowa (AUX) są na pewno wspólne, czy może są gdzieś oddzielone? Jeśli tak, to w jaki sposób je połączyłeś?
    Nie sprawdzałem czy są oddzielone i połączyłem tak jak opisałem przez przetwornicę Lm2596 z wyjścia idzie na moduł bluetooth z którego wyjście audio wchodzi na AUX wieży bezpośrednio przewodem ekranowanym
    LG FA162 – jak poprawnie podłączyć moduł Bluetooth i dotykowy do zasilacza wieży?

• #2 21798115
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2591
    Drogi Jarku! Przeczytałem twój wpis pobieżnie, jednak w oczy rzucił się problem zakłóceń wytwarzanych przez przetwornice, którą użyłeś. Być może rozwiązaniem problemu będzie użycie stabilizatorów liniowych/analogowych, które szumią znacznie mniej niż przetwornice. Dalej tego problemu nie chciało mi się zgłębiać tak, jak Tobie nie chce się zgłębiać różnic w pisowni wyrazów i znaków interpunkcyjnych.
    Użyj stabilizatorów 7812, 7805 z dokręconymi radiatorami. Poprowadź odpowiednio ścieżki masy i być może Twój układ zadziała. Amatorom też się coś udaje zrobić z odrobiną pomocy.
  • #3 21798706
    jarek15371
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Przetwornica usunięta, zastosowano przekaźnik niskonapięciowy sterowany niskim sygnałem z modułu dotykowego, przekaźnik załącza zasilanie 5 V z głównego zasilacza wieży pin 1 minus i pin 8 5 V, pin 3 12 V pozostało do zasilania modułu dotykowego, wymieniono przewód sygnałowy na lepiej ekranowany, do tego dołożono koraliki ferrytowe na przewody zasilające i wyjścia audio z uwagi na kiepską jakość modułu bluetooth zbierał zakłócenia z zasilania, dodano równolegle kondensator 470 µF 16 V, zakłócenia ledwo słyszalne na maksymalnej głośności, bez kondensatora było słychać piszczenie "zakłócenia wysokiej częstotliwości" jedynym minusem, że przy załączeniu powstaje trzask w głośnikach i trzeba włączać na małej mocy wzmacniacza, może kiedyś zrobię jakiś układ który to wyeliminuje ogólnie jestem zadowolony pozdrawiam serdecznie wszystkich maści elektroników
REKLAMA