logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć cewkę 12 V rozdzielacza hydraulicznego z 3 pinami w ciągniku?

ademba 04 Sty 2026 19:26 690 4
REKLAMA
  • #1 21798810
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie znam się dobrze na hydraulice, ale chciałbym zgłębić trochę temat i mam pytanie odnośnie podłączania zasilania do ceki rozdzielacza hydraulicznego z elektrozaworami.

Przykład - rozdzielacz hydrauliczny z elektrozaworami do ciągnika na 12 V.

Do zasilania cewki wystarczy podać (+) i (-) aby rozdzielacz zadziałał, ale często na tych cewkach są 3 PIN-y. (+) (-) (ZIEMIA).

Zestaw rozdzielacza hydraulicznego 12V z elektrozaworami i wiązką przewodów

Zawór rozdzielający hydrauliczny z dwiema przezroczystymi cewkami i oznaczeniami 12V DC
    Schemat złącza 4-pinowego cewki i widok rozdzielacza hydraulicznego

Do czego jest ten 3 PIN na cewce? Rozumiem, że podłącza się + i - zasilanie cewki aby ją wzbudzić, ale ten 3 pin do czego jest?
    Czy może zasilanie na tych cewkach podłącza się w inny sposób?
    Niech mi to ktoś wyjaśni, bo nie jestem pewny jak to jest z tymi PIN-ami i zasilaniem elektrozaworów w rozdzielaczach.
  • REKLAMA
  • #2 21798862
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Standard cewek na zaworach hydraulicznych to wg zdjęcia 4 - żół/ziel . 1 - +12VDC lub 24. 2. -12VDC lub 24 zależy od tego jakie zawory i na jakie zasilanie są cewki tych zaworów. Lub też można je podłączyć odwrotnie mówię o pinach 1 i 2 pin 3 pozostaje pusty(bez podłączenia)
    W ulotce masz wszystko opisane, jeśli nie ma ulotki sprawdź na stronie gdzie kupowałeś sklepdlarolnika.pl jak mniemam.
  • REKLAMA
  • #3 21798932
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Dwa pierwsze zdjęcia to rozdzielacze z zwykłymi cewkami - podłączasz tylko zasilania jak pisze @meaverick
    Natomiast trzeci rysunek pokazuje rozdzielacz z podwójną cewką i tu zasada jest inna.
    1- wspólny (minus)
    2- otwarcie sekcji A (podać plus by otworzyć sekcję A)
    3- otwarcie sekcji B (podać plus by otworzyć sekcję B)
    4- ochrona (połączenie wyrównawcze- można zostawić nie podłączone w ciągniku)
  • REKLAMA
  • #4 21798968
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Te zdjęcia to fotki z internetu z różnych miejsc, więc przedstawiają jakby różne produkty. Nie mogłem znaleźć fotki, która wyraźnie pokazuje 3PINy, w tym 3 pin jako "GND", ale wiadomo już, o co chodzi.

Mam jednak jeszcze inne pytanie. Przykładowo, montujemy rozdzielacz hydrauliczny z elektrozaworami w ciągniku, który będzie sterowany poprzez przyciski. Np. ROZDZIELACZ HYDRAULICZNY ELEKTRYCZNY 2 SEKCYJNY 12V

[url=https://obrazki.elektroda.pl/8685619000_1767558141.jpg]Rozdzielacz hydrauliczny 2-sekcyjny z czterema cewkami elektromagnetycznymi[/url>

Mamy dwie sekcje i 4 cewki. Aby nim sterować, potrzebne są 4 przyciski (4x )
    Teraz pytanie: co z przewodem minusowym (-)?

Jak to zrobić: doprowadzić z przycisków tylko 4 plusy ( ) na każdą cewkę, a przewód minusowy do każdej cewki dać z np. obudowy ciągnika?
    Doprowadzić jeden przewód z akumulatora jako minus (-) i rozdzielić na każdą cewkę, aby zrobić 4 odejścia?

Chodzi o to, że robię panel, do którego muszę doprowadzić zasilanie z akumulatora ( ) i (-). Tam będzie rozdział plusa ( ) na przyciski, które będą załączać rozdzielacz, lampki kontrolne LED itd. Mam więc tam w tym panelu minusa (-) i ( ), ale nie wiem, jak tego minusa doprowadzić do cewek na rozdzielaczu:
    1: - jeden przewód wspólny i z niego mostki na cewki
    2: - 4 przewody minusowe tak jak 4 przewody plusowe dla każdej cewki ze wspólnej szyny zbiorczej z panelu (z puszki, do której jest zasilanie z akumulatora doprowadzone i -)
    3: - przewód minusowy po prostu z karoserii ciągnika

Ostatnia opcja jest szybka, bo na krótko z metalowego elementu ten minus można wziąć, ale ma to też swoje wady.

Więc jak to najlepiej i mądrze zrobić?
  • #5 21798993
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    1- przewód wspólny musi mieć odpowiedni przekrój !
    2- ok
    3- też może być ale s tą masą z karoserii różnie bywa

nie zapomnij o bezpieczniku.
    Nie zapomnij o zabezpieczeniu przed jednoczesnym włączeniem obydwu cewek tej samej sekcji.
    Rozważ stosowanie gaszenia przepięć przy cewkach.
REKLAMA