logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz przewodów, rur, profili – Bosch D-TECT 200 C czy tańsza alternatywa?

sad_madman 04 Sty 2026 20:56 504 4
REKLAMA
  • #1 21798924
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam. Poszukuję wykrywacza przewodów.

Obecne zastosowanie:
    Na dniach będę robił remont pokoju w bloku i będę musiał trochę zmienić położenie gniazdek. Niestety jest trochę chaosu tutaj jeżeli chodzi o elektrykę. Czyli na chwilę obecną oceniłbym to jako amatorskie rozwiązanie, jednak przyszłościowo może to urządzenia przyda mi się bardziej zawodowo.

Czego potrzebuję:
    1. Wykrywanie przewodów pod napięciem.
    2. Wykrywanie ogólnie przewodów (aluminium/miedź).
    3. Dobrze też abym przy wierceniu nie wbił się w jakieś zbrojenia czy rurki hydrauliczne.
    4. Też pod kątem poszukiwań stelaża w karton-gipsie.
    5. Też fajnie aby nie miał jakiegoś większego problemu z różną strukturą ściany (gładka ściana, płytki, tynk strukturalny/dekoracyjny).

Oglądałem trochę recenzji na YT i bardzo popularny jest model D-TECT 200 C BOSCH w cenie około 2700 brutto. Oglądając kilka filmików widać, że ma on trochę problem jak ściana nie jest idealnie równa oraz wykrywa dobrze ale w "na środku" i jeżeli coś idzie wzdłuż ściany to nie podejdzie się nim tak blisko aby w ogóle coś wykrył.

Czy jest coś lepszego w tym budżecie ? Ewentualnie może nie ma sensu tyle dawać za ten wykrywacz i kupić tańszy ? W różnych komentarzach znajdowałem informacje, że jest to "przepłacone" urządzenie.
  • REKLAMA
  • #2 21798977
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 173
    Są wynajmy maszyn , jak na ładne potrzeby to wydaje mi się że za dużo wydasz . Zdrap ściany i może się okazać że przewody stare będą w bruzdach
  • REKLAMA
  • #3 21799053
    sad_madman
    Poziom 27  
    Nawet nie wiedziałem, że takie wypożyczalnie są. Z tego co widzę to wyskakuje mi Łódź (czyli około 70km) i chcę za dobę około 150zł.

Ścian nie mogę drapać ponieważ są one w bardzo dobrym stanie technicznym i nie chcę ich niszczyć. Potrzebuję wykryć przewód aby wiedzieć gdzie mogę szykować się pod nowe gniazdo.
  • REKLAMA
  • #4 21799084
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    Przy robieniu instalacji elektrycznej kupiłem jakiś wypasiony detektor Boscha z detekcją rur, przewodów, listew pod GK itp. za ok. 600zł.
    Miał wykrywać przewody pod napięciem i bez, chyba ultradźwiękami listwy GK, w tym drewniane, rury itp.
    Nie poradziłem sobie z nim - wykrywał 1 przewód na obszarze 0,5m.
    Nie dało się go dokładnie zlokalizować.
    Przeprosiłem się z Fazerem 777 mimo wkurzających bateryjek LR44 bo miał regulację czułości.
    Lokalizował do 1cm.
    Jak chcesz wydać 2000zł, to 35zł już nic nie znaczy ;)
  • #5 21802763
    sad_madman
    Poziom 27  
    @gklub - czy w tym Fazerze 777 co masz to od połowy zakresu czułości już wykrywa przewody mimo, że stoi się od niego kilka metrów ?
REKLAMA