Mam kilka detektorów m.in. Bosch GMS-120 i jeszcze jakiś starszy model Bosch nie pamiętam dokładnie modelu, ale w nazwie coś "Multi". Miałem też przez jakiś czas Boscha D-Tect 120 ale przepadł. Z resztą jakoś mnie nie zachwycił dokładnością.
Mimo ww marki to jednak o wiele lepszym okazuje się detektor YATO YT-73131 i tego polecam. Jest po prostu o wiele pewniejszy w działaniu od ww.
Dodatkowo posiłkuję się szukaczem par przewodów UNI-T UT682D
Ten szukacz składa się z nadajnika i odbiornika. Sam odbiornik zbliżając do przewodów pod napięciem generuje "brum" sieci 50Hz. W ten sposób dość dokłądnie można wyznaczyć przebieg przewodu w ścianie o ile ściana nie jest zawilgocona.
Po wyłączeniu napięcia można się wpiąć nadajnikiem do przewodu i wtedy po zbliżeniu odbiornika, słyszymy generowany wysoki ton. Jedną z fajniejszych możliwości jakie daje nam ten UNI-T to wpinając się w szukany przewód jednym zaciskiem nadajnika, a drugim przypinając do uziemienia lub instalacji CO lub wodnej, możemy bardzo precyzyjnie wyznaczyć w ścianie trasę przebiegu przewodu. Odbiornik lokalizuje ten przewó w ścianie z odległości nawet 30-40cm.
Warunek jest tylko taki, że żyła przewodó pod którą sie wpinamy nie może mieć zwarcia do uziemienia czy do przewody neutralnego. Wszystkie obiążenia muszą też być odłączone. Jezeli wpinamy się nadajnikiem pod dwie żyły przewodu to takze te żyły nie mogą być z sobą zwarte, bo wtedy nie będzie mógł przewodów generować pola elektromagnetyczniego wokół przewodu. Zwarcie żył sygnalizowane jest w nadajniku jedną z diód LED.
Nadajnik służy też do testowania ciągłości przewodów.
Z detektorami Bosch, pomaga przyłożenie płasko drugiej dłoni do ściany w miejscu, gdzie jesteśmy pewni, że nie ma przewodów. Ot taka ciekawostka.
Dodano po 2 [minuty]: cysiekw napisał: Są ale jak przykryjesz przewód warstwą pięciocentymetrową betonu to żadne nie znajdzie, powiedzmy do 1 cm można wykryć, dodatkowo szukany przewód należy obciążyć by była prawidłowa detekcja.
Dla UNI-T UT682D nawet 10 czy 15cm nie stanowi problemu. Trzeba się tylko nauczyć z niego korzystać.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.