Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammateuszmozdzen14 napisał:Trochę źle się wyraziłem, chodziło mi o to, co to jest za kolumna
Mobali napisał:Był także zestaw trójdrożny oparty na układzie dwóch głośników GD20/20/1
398216 Usunięty napisał:I tak jedna wspólna Unitra. A nawet jak składała to Diora, to i tak na głośnikach od Tonsila. A co do jakości wykonania... To przecież były zestawy klasy popularnej dodawane do najtańszych amplitunerów. Nie sądzę więc, żeby lepsze (i droższe!) obudowy były tam niezbędne. Zresztą porównując ówczesną tandetę ze współczesną ofertą tandety, ta od Unitry wcale nie wygląda aż tak źle. Miałem ostatnio na serwisie "kolumny podłogowe", trójdrożne, ze ściankami z płyty 12mm bez usztywnień. Zapewniam, że grało równie wybitnie jak solidnie było zbudowaneNa pewno Tonsil się do niej przyznaje? Mnie to wygląda na Diorę raczej - w każdym razie...
Mobali napisał:Miałem ostatnio na serwisie "kolumny podłogowe", trójdrożne, ze ściankami z płyty 12mm bez usztywnień.
398216 Usunięty napisał:Ja lubię dawać starym przedmiotom drugie życie nie tylko dlatego, że to się musi opłacać. Ale to w każdym przypadku musi rozstrzygnąć posiadacz kolumn. Chociaż oglądając oferty tanich zestawów (na przykład ZG10 za kilkaset złotych!), ten krok może być także ekonomicznie rozsądny. Widziałem nawet "plasticzane" kolumny dokładane kiedyś do Artura (gramofon ze wzm.) za 200zł. W tym wypadku naprawdę nie wiem czy śmiać się czy płakać nad naiwnością sprzedającego i potencjalnych nabywców....czy warto je regenerować, a moim zdaniem nie warto.
398216 Usunięty napisał:Te o których mowa w tym wątku są zdecydowanie solidniejsze, zapewniam. Poza tym staram się dostrzegać różnicę między tanią niewielką kolumną podstawkową małej mocy, a kolumną podłogową dużej mocy (około metra) oferowaną jako wysokiej jakości produkt, ale zbudowaną wbrew sztuce i w obudowie "mchu i paproci". Oczywiście te deklarowane moce rzędu kilkuset watów należy między bajki włożyć. Podobnie jak i pozostałe deklaracje dotyczące parametrów. Także w tej kwestii starsze wyroby Tonsila i Diory były lokowane znacznie bliżej rzeczywistościZ tego co pamiętam, te o których mówiłem miały ścianki z paździerza grubości poniżej 10mm.
James596 napisał:Zgadza się. Ten głośnik może nie jest beznadziejny, ale miał po prostu inne przeznaczenie i został użyty niezgodnie z intencją projektantów. GD 16/25 byłby na pewno bardzo dobry w roli głośnika w telewizorze czy stacjonarnym odbiorniku radiowym, ale nie nadaje się do roli głośnika niskotonowego w kolumnie. Szczególnie jeśli ta miałaby udawać zestaw trójdrożny nieco wyższej klasy....wymienić głośniki niskotonowe na jakieś lepsze, ponieważ ten GD 16/25 nic sobą nie prezentuje.
Mobali napisał:GD 16/25 byłby na pewno bardzo dobry w roli głośnika w telewizorze czy stacjonarnym odbiorniku radiowym
James596 napisał:Z tego co się orientuję to pojemność tej kolumny dla 16/15 jest za duża. Ponadto zamiast 25W mamy 15. Bez sensu, bo nawet zmniejszając pojemność (jakieś ograniczenia pojemności - w postaci np. cegły - przy okazji zwiększyłoby masę kolumny i chociaż jakąś masę by miała) to tworzenie frankensteina - duża kolumna z niewielką mocą, dobrą górą i niezłym dołem - koszt ... no nie wiem, czy nie było by taniej i lepiej od razu poszukać jakichś gotowych kolumn na GDN16/15 i GDW 9/60. Zgrabniejsze, nieźle grające i bez wysiłku w kombinowanie "co z tym fantem zrobić".Od biedy mogą to być np. GDN 16/15 po wymianie zawieszeń.
Mobali napisał:Dziękuję - trafiłeś w sedno; "Coś co udaje kolumnę" i to w dodatku udawać zestaw trójdrożny.Szczególnie jeśli ta miałaby udawać zestaw trójdrożny nieco wyższej klasy.
398216 Usunięty napisał:Masz rację, były używane także w tej roli. Chyba pod handlowym oznaczeniem TONSIL GDT 16/25 występowały także jako oferta radiowęzłowa, zestaw z wzmacniaczem wielostrefowym czy "szczekaczka" do pojazdów? GD 16/25 w dedykowanej obudowie był także wykorzystywany jako głośnik sufitowy i ścienny, Handlował tym już także "nowy Tonsil". Ciekawe czy te nowsze głośniki są rodzime, czy już azjatyckie?to były głośniki do kolumn rozgłoszeniowych tubowych (krótka kwadratowa tuba).
Mobali napisał:Ciekawe czy te nowsze głośniki są rodzime, czy już azjatyckie?
398216 Usunięty napisał:Z tego co się orientuję to pojemność tej kolumny dla 16/15 jest za duża.