logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klonowanie i programowanie układów EPM7032AELC44-10 – jak wykonać kopie zapasowe?

Kristofzil 08 Sty 2026 16:09 252 2
REKLAMA
  • #1 21802939
    Kristofzil
    Poziom 2  
    epm7032aelc44-10

Mam w pracy maszynę z takim układem.
    Co jakiś czas ktoś zrobi gdzieś zwarcie i układ leci.
    Mam taki układ zaprogramowany na podmiankę, ale to ostatni.
    Z tego, co mi powiedziano, to producent ostatnio zrobił kilka i powiedział, że więcej nie będzie.
    Czy jest ktoś, kto pomoże mi zrobić kilka kopii na zaś?

AI: Masz może oryginalny plik wsadowy do tego układu (np. JED, BIN, HEX), czy jedyna kopia jest w tym ostatnim zaprogramowanym układzie?
    Nie mam wsadu. To ostatni zaprogramowany układ.
    AI: Masz dostęp do jakiegoś programatora, który obsługuje te układy, czy trzeba by szukać kogoś z odpowiednim sprzętem?
    Mogę kupić, jak będzie trzeba. Mam USB Blaster, J-Link, HudraBus i kilka programatorów uniwersalnych.
  • REKLAMA
  • #2 21809611
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Układy EPM7032A (bez literki S w nazwie) są programowane tylko przy pomocy programatora równoległego, nie posiadają interfejsu JTAG.

Prawdopodobnie układ jest jednak zabezpieczony przed odczytem (ustawiony bit protekcji) i wtedy odczyt zawartości nie jest możliwy.

Na początek spróbować odczytać w programatorze i sprawdzić czy ustawiony jest bit protekcji.
    Jeżeli tak to pozostaje tylko inżynieria wsteczna polegająca na analizie co układ robi w systemie i próba odtworzenia logiki działania.
  • #3 21911085
    Kristofzil
    Poziom 2  
    Nie rozwiazany, ale nie chce już powiadomień dostawać co chwilę.
REKLAMA