logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie unifonu PROEL PA-456 do instalacji 4-żyłowej – jak wykonać?

koniecznydarek45 08 Sty 2026 18:21 165 7
  • #1 21803054
    koniecznydarek45
    Poziom 2  
    Proszę o podpowiedź. Mam w mieszkaniu 4 żyły od unifonu, którego brak, kupiłem PROEL PA-456, a na klatce mam taki domofon. Jak to ogarnąć?
    Metalowy panel domofonowy z trzema przyciskami i opisanymi etykietami nazwisk

AI: Jakie są kolory tych 4 przewodów i czy są jakoś opisane lub oznaczone w puszce?
    Biały, niebieski, czerwony, zielony
  • #2 21803068
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Najprawdopodobniej masz niewłaściwy unifon.
    Dla pewności zrób jeszcze zdjęcie unifonu (najlepiej z widocznymi podłączeniami - w środku) u któregoś z sąsiadów.
  • #3 21803082
    koniecznydarek45
    Poziom 2  
    I tu jest problem, bo z sąsiadami ciężko. Teraz przy próbie udało się uzyskać fonię z unifonu, ale ani nie dzwoni, ani nie otwiera, ani nie słychać nic w słuchawce z domofonu.
  • Pomocny post
    #4 21803087
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Centralka wygląda na analogowy cyfrową
    i jeżeli tak jest rzeczywiście, to rozmowę na tym unifonie uzyskasz bez problemu, ale nie będziesz miał dzwonka.
  • #5 21803101
    koniecznydarek45
    Poziom 2  
    Ja tylko słyszę, jak ktoś mówi z mieszkania, natomiast mnie nie słychać z klatki. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź
  • #6 21803157
    karolplawecki
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    To domofon Radbit trzyżyłowy. Brak zamienników ogólnie dostępnych. Sugeruję kontakt z producentem.
  • Pomocny post
    #7 21803196
    Ircys
    Specjalista Domofony
    karolplawecki napisał:
    To domofon Radbit trzyzylowy.

To, że to Radbit, to się zgodzę, ale ciekawe jak poznałeś, że to wersja 3 żyłowa,
    czyli z kodowaniem cyfrowym, bo przypominam, że Radbit w tej samej obudowie robił też wersję 4 żyłową z wywołaniem analogowym.

karolplawecki napisał:
    Brak zamiennikow ogolnie dostepnych.

hm...
    https://www.radbit.pl/sklep/akcesoria/unifon-cyfrowy-ucn-smart/
    https://www.radbit.pl/sklep/akcesoria/unifon-cyfrowy-ucn/
  • #8 21803385
    karolplawecki
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Analogowy też był trójżyłowy.
    Ale możesz nie pamiętać tych czasów, chociaż niektóre egzemplarze tego gatunku działają do dziś.😃🍻

Edit
    Stary analogowy domofon z przyciskami i zamalowaną środkową częścią.
    Taki na przykład mam u siebie w klatce i nie będę liczył, ilu "fachowców" już na nim poległo.😏

Edycja po chwili namysłu
    Przy trzech użytkownikach nie liczę na wersję cyfrową.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia unifonu PROEL PA-456 do istniejącej instalacji 4-żyłowej w mieszkaniu, gdzie brakowało oryginalnego unifonu. Użytkownik dysponował przewodami o kolorach: biały, niebieski, czerwony i zielony. Kluczowe było ustalenie funkcji poszczególnych przewodów oraz ich prawidłowe podłączenie do unifonu i domofonu na klatce schodowej. Wskazano na konieczność identyfikacji przewodów sygnałowych, zasilających oraz sterujących, aby zapewnić poprawną komunikację i działanie urządzenia PROEL PA-456 w systemie domofonowym. Omówiono standardowe schematy połączeń 4-żyłowych w instalacjach unifonowych oraz kompatybilność modelu PROEL PA-456 z istniejącym domofonem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA