logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik hAP ax³ – słaby zasięg Wi-Fi 2,4/5 GHz w mieszkaniu 55 m², jak poprawić?

__Krzysiek__ 09 Sty 2026 09:30 483 9
REKLAMA
  • #1 21803525
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Mam w mieszkaniu router Mikrotik hAP ax³. Mieszkanie ma powierzchnię 55 m2:

Plan mieszkania z zaznaczonym routerem Mikrotik i miejscami bez internetu

Router stoi na szafce w miejscu zaznaczonym na obrazku. W pozostałych pomieszczeniach występuje problem z zasięgiem Wi-Fi. Np. w sypialni na Wi-Fi 2,4 GHz speed test pokazuje około 2 Mb a 5 GHz po podłączeniu pokazuje brak dostępu do internetu. Natomiast w salonie wszystko jest w porządku. Jaka może być tego przyczyna? Od czego zacząć diagnostykę problemu?
  • REKLAMA
  • #2 21803573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21809933
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Czy o to chodziło?

Wykres sygnału Wi-Fi 5 GHz z bardzo słabym zasięgiem w kanale 48 Wykres kanałów Wi-Fi 2.4 GHz z wieloma sieciami, silniejszy sygnał Łazienka Lista sieci Wi-Fi z aplikacji do analizy sygnału, z zaznaczoną nazwą „Łazienka” Lista sieci Wi-Fi z informacjami o sile sygnału i kanałach w aplikacji Android Wykres kanałów Wi-Fi 2.4 GHz z oznaczoną siecią Sypialnia o silnym sygnale Wykres siły sygnału Wi-Fi 5 GHz z zaznaczonymi sieciami i poziomami dBm Zrzut ekranu aplikacji z listą punktów dostępu Wi-Fi i informacjami o sygnale Wykres siły sygnału Wi-Fi w różnych kanałach częstotliwości 2.4 GHz Wykres kanałów Wi-Fi 5 GHz z silnym sygnałem sieci KL5G na kanale 100. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący listę dostępnych sieci Wi-Fi i ich parametry techniczne
  • REKLAMA
  • #4 21810037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21810045
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Za ścianą sąsiad ma salon i tam najprawdopodobniej jest jego router.
  • #6 21810066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21810113
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Erbit napisał:
    Z jakiegoś powodu sygnał z tego MT jest nieużyteczny (za słaby).

Sygnał zdecydowanie za słaby, chyba że on się jakoś automatycznie dopasowuje. Ja mam 2m od AP (w tym samym pokoju) -35 do -45 dBm (automatyka obniża, gdy nie ma aktywnych klientów). Autor ma w salonie, czyli koło AP -55 dBm. To już sygnał od sąsiada w sypialni jest dużo mocniejszy. On chyba coś przedobrzył. -35dBm przez ścianę, to ile daje jego AP?
    W sypialni musi stanąć dodatkowy AP podłączony kablem. W łazience chyba też. W dodatku trzeba tam działać tylko na 5 GHz, bo na 2,4 sąsiada się i tak nie przebije, a wszystkie kanały tam zapchane po korek, a sąsiad ma większość (od 3 do 11 kanału).
  • #8 21810207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21810267
    __Krzysiek__
    Poziom 10  
    Erbit napisał:
    Rozwiązanie jest właściwie jedno - położyć skrętkę

To odpada, nie ma możliwości bez kucia ścian, a tego nie chcę robić.

Erbit napisał:
    Też mnie zastanawia z czego ta ściana - z gipsu ?

Ściana gruba, 24cm, oddzielająca mieszkania.

Plan mieszkania z zaznaczonym punktem dostępowym sąsiada w salonie za grubą ścianą.

Erbit napisał:
    Być może AP jest gdzieś "pod szafką" by nie szpecił - no ale to wie tylko autor.

AP stoi na szafce pod TV. Szczerze mówiąc ta sytuacja mocno mnie irytuje. Wszystko zaczęło się od wymiany dotychczasowego routera na Mikrotik'a. Sądziłem, że ten router jest lepszy niż jakieś tam TP-Linki czy Netgear'y, a okazuje się, że problem z zasięgiem zaczął się właśnie od zmiany Netgear'a na Mikrotika.
  • #10 21810550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu o powierzchni 55 m² z routerem Mikrotik hAP ax³ występuje problem ze słabym zasięgiem Wi-Fi na pasmach 2,4 GHz i 5 GHz w niektórych pomieszczeniach, zwłaszcza w sypialni. Testy sygnału wykazały, że w sypialni silniejszy sygnał pochodzi od sąsiedniego routera TP-Link, co wskazuje na zakłócenia i przeciążenie kanałów Wi-Fi. Sygnał z Mikrotik hAP ax³ jest tam zbyt słaby, prawdopodobnie z powodu układu ścian i interferencji z innymi nadajnikami. Zalecane jest wykonanie diagnostyki za pomocą narzędzi typu Wi-Fi Monitor w różnych pomieszczeniach. Jako rozwiązanie proponuje się położenie przewodu skrętkowego od routera do sypialni i instalację dodatkowego punktu dostępowego (AP) w tym pomieszczeniu, co pozwoli na poprawę zasięgu i jakości sygnału. Alternatywnie można spróbować zmienić lokalizację routera, jednak w budownictwie wielorodzinnym problem zasięgu często wymaga zastosowania dodatkowego sprzętu sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA