logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PGE – Nowa umowa, konflikt z poprzednim właścicielem

RobertMaj91 10 Sty 2026 12:31 477 6
REKLAMA
  • #1 21804570
    RobertMaj91
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Czy ktoś miał podobną sytuację albo wie, jak rozwiązać taki problem z umową z PGE?
    Jestem jedynym właścicielem mieszkania w bloku z podpisaną umową na energię z PGE. Mieszkanie miałem przepisane notarialnie od rodziców wiele lat temu. Rodzice rozwiedli się i nie mam kontaktu z ojcem. Ojciec samodzielnie widnieje na umowie z PGE. Jak mogę utworzyć nową umowę na siebie z PGE? Rachunki za prąd regularnie opłacam. Czy mogą istnieć dwie umowy na to samo mieszkanie? A może lepiej, żebym przestał opłacać rachunki, żeby PGE rozwiązało umowę i wtedy zawrzeć nową umowę na siebie? Proszę o poradę, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21804580
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6587
    RobertMaj91 napisał:
    Jestem jedynym właścicielem mieszkania w bloku z podpisaną umową na energię z PGE.

RobertMaj91 napisał:
    Ojciec samodzielnie widnieje na umowie z PGE.

To w końcu na kogo stoi umowa z PGE?
    RobertMaj91 napisał:
    Rachunki za prąd regularnie opłacam.

Czyje rachunki opłacasz? Swoje czy ojca?
  • REKLAMA
  • #3 21804588
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    RobertMaj91 napisał:
    Dzień dobry, czy ktoś miał podobną sytuację albo wie jak rozwiaząc taki problem z umową z PGE?

Zakładam, że najpierw zadzwoniłeś/przejechałeś się do PGE i zadałeś im to pytanie ?
  • REKLAMA
  • #4 21804596
    RobertMaj91
    Poziom 2  
    >>21804580 Może to niezgrabnie napisałem. Mieszkam od kilkunastu lat w mieszkaniu, które jest notarialnie moje. Ojciec widnieje na umowie z PGE, bo tak było podpisane kilkanaście lat temu i nikt tego nie zmieniał. Ojciec mieszka gdzie indziej. I teraz się zastanawiam, jak mogę umowę z PGE przepisać na siebie albo utworzyć nową umowę. Problem jest taki, że nie mam możliwości zrobienia protokołu zdawczo-odbiorczego, żeby przepisać umowę na siebie. A rachunki przychodzą na skrzynkę, więc regularnie je opłacam

Dodano po 1 [minuty]:

>>21804588 Tak, powiedzieli mi, że muszę przepisać starą umowę na siebie, czego oczywiście nie mogę zrobić bez podpisu poprzedniego właściciela
  • #5 21804604
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    A PGE nie ma oświadczeń ? Tutaj przykładowe od firmy ENERGA.

Formularz Energa o braku kontaktu z poprzednim odbiorcą prądu lub gazu
  • REKLAMA
  • #6 21804608
    RobertMaj91
    Poziom 2  
    >>21804604 Dzięki, widzę, że w Energa mają. W poniedziałek przejdę się jeszcze raz i zapytam o takie pismo. Nie wiem, czemu nie zaproponowali za pierwszym razem takiego oświadczenia, może się uda. Pozdrawiam i dam znać
  • #7 21853107
    RobertMaj91
    Poziom 2  
    Sprawa załatwiona. Poszedłem z aktem notarialnym i zdjęciem licznika. Konsultant porozmawiał z kierownikiem i poprosił o napisanie oświadczenia, że nie mam kontaktu z poprzednim właścicielem. Umowa przepisana na mnie. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył przepisania umowy na energię elektryczną z PGE na nowego właściciela mieszkania, które zostało nabyte notarialnie, jednak umowa nadal figurowała na byłego właściciela (ojca). Brak kontaktu z poprzednim właścicielem uniemożliwiał standardowe przepisanie umowy, ponieważ PGE wymagało podpisu obu stron oraz protokołu zdawczo-odbiorczego. Rozwiązaniem okazało się uzyskanie oświadczenia od PGE potwierdzającego brak kontaktu z poprzednim właścicielem, co umożliwiło przepisanie umowy na nowego właściciela na podstawie aktu notarialnego i zdjęcia licznika. W dyskusji pojawiła się sugestia, że podobne oświadczenia stosuje także firma Energa, co może być wzorem do działania. Rachunki były regularnie opłacane mimo formalnych trudności z umową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA