Cześć wszystkim,
Jestem całkiem nowy w tym temacie, więc z góry przepraszam, jeśli to podstawowe pytanie.
Próbuję sflashować i skonfigurować nieznany czujnik ruchu, ale całkowicie utknąłem z identyfikacją i ustawieniem pinów GPIO.
Do tej pory udało mi się sflashować lekki przełącznik ścienny i skonfigurować MQTT dla przełącznika ściennego.
Więc nie jestem zupełnie nowy, ale z tym urządzeniem jestem naprawdę zagubiony.
Problem:
- proces flashowania kończy się pomyślnie
- urządzenie uruchamia się i mogę uzyskać do niego dostęp (gdy jest zasilane przez stację próbkującą / USB)
- jednak oprogramowanie do flashowania nie rozpoznaje tego modelu czujnika
- nie sugeruje żadnych pinów GPIO, w przeciwieństwie do moich poprzednich urządzeń, w których przynajmniej pokazano mapowanie pinów
- Nie mam pojęcia, które piny przypisać (wszystko jest obecnie ustawione na None)
- wykrywanie ruchu nigdy nie wyzwala żadnych zmian GPIO
Przy zasilaniu bateryjnym urządzenie w ogóle nie łączy się z Wi-Fi.
Nie wiem:
- czy ten czujnik ruchu faktycznie udostępnia GPIO dla ruchu
- czy działa w jakiś inny sposób
- lub jak w ogóle powinienem zacząć identyfikować prawidłowe piny
Załączę zdjęcie PCB/czujnika na wypadek, gdyby to pomogło.
Wszelkie wskazówki dotyczące:
- jak zidentyfikować piny GPIO na nieznanym czujniku ruchu
- lub czy ten typ czujnika jest w ogóle użyteczny z niestandardowym oprogramowaniem układowym
byłyby bardzo mile widziane.
Jestem całkiem nowy w tym temacie, więc z góry przepraszam, jeśli to podstawowe pytanie.
Próbuję sflashować i skonfigurować nieznany czujnik ruchu, ale całkowicie utknąłem z identyfikacją i ustawieniem pinów GPIO.
Do tej pory udało mi się sflashować lekki przełącznik ścienny i skonfigurować MQTT dla przełącznika ściennego.
Więc nie jestem zupełnie nowy, ale z tym urządzeniem jestem naprawdę zagubiony.
Problem:
- proces flashowania kończy się pomyślnie
- urządzenie uruchamia się i mogę uzyskać do niego dostęp (gdy jest zasilane przez stację próbkującą / USB)
- jednak oprogramowanie do flashowania nie rozpoznaje tego modelu czujnika
- nie sugeruje żadnych pinów GPIO, w przeciwieństwie do moich poprzednich urządzeń, w których przynajmniej pokazano mapowanie pinów
- Nie mam pojęcia, które piny przypisać (wszystko jest obecnie ustawione na None)
- wykrywanie ruchu nigdy nie wyzwala żadnych zmian GPIO
Przy zasilaniu bateryjnym urządzenie w ogóle nie łączy się z Wi-Fi.
Nie wiem:
- czy ten czujnik ruchu faktycznie udostępnia GPIO dla ruchu
- czy działa w jakiś inny sposób
- lub jak w ogóle powinienem zacząć identyfikować prawidłowe piny
Załączę zdjęcie PCB/czujnika na wypadek, gdyby to pomogło.
Wszelkie wskazówki dotyczące:
- jak zidentyfikować piny GPIO na nieznanym czujniku ruchu
- lub czy ten typ czujnika jest w ogóle użyteczny z niestandardowym oprogramowaniem układowym
byłyby bardzo mile widziane.