logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować piny GPIO w nieznanym czujniku ruchu w celu flashowania niestandardowego oprogram

bossb 10 Sty 2026 15:34 441 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21804731
    bossb
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim,
    Jestem całkiem nowy w tym temacie, więc z góry przepraszam, jeśli to podstawowe pytanie.

Próbuję sflashować i skonfigurować nieznany czujnik ruchu, ale całkowicie utknąłem z identyfikacją i ustawieniem pinów GPIO.
    Do tej pory udało mi się sflashować lekki przełącznik ścienny i skonfigurować MQTT dla przełącznika ściennego.

Więc nie jestem zupełnie nowy, ale z tym urządzeniem jestem naprawdę zagubiony.

Problem:
    - proces flashowania kończy się pomyślnie
    - urządzenie uruchamia się i mogę uzyskać do niego dostęp (gdy jest zasilane przez stację próbkującą / USB)
    - jednak oprogramowanie do flashowania nie rozpoznaje tego modelu czujnika
    - nie sugeruje żadnych pinów GPIO, w przeciwieństwie do moich poprzednich urządzeń, w których przynajmniej pokazano mapowanie pinów
    - Nie mam pojęcia, które piny przypisać (wszystko jest obecnie ustawione na None)
    - wykrywanie ruchu nigdy nie wyzwala żadnych zmian GPIO

Przy zasilaniu bateryjnym urządzenie w ogóle nie łączy się z Wi-Fi.

Nie wiem:
    - czy ten czujnik ruchu faktycznie udostępnia GPIO dla ruchu
    - czy działa w jakiś inny sposób
    - lub jak w ogóle powinienem zacząć identyfikować prawidłowe piny

Załączę zdjęcie PCB/czujnika na wypadek, gdyby to pomogło.

Wszelkie wskazówki dotyczące:
    - jak zidentyfikować piny GPIO na nieznanym czujniku ruchu
    - lub czy ten typ czujnika jest w ogóle użyteczny z niestandardowym oprogramowaniem układowym

byłyby bardzo mile widziane.
    Moduł elektroniczny z czujnikiem ruchu PIR i modułem komunikacji CB3S Czujnik ruchu PIR z modułem Bluetooth i złączem micro USB na płytce PCB
    Moduł elektroniczny z sensorem PIR i modułem Bluetooth CB3S na płytce PCB
    Płytka drukowana z oznaczeniami dla dwóch baterii AAA i komponentami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • #2 21804798
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 432
    To jest urządzenie TuyaMCU
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4093190.html#21347530
    Sprawdź komentarze do konfiguracji
REKLAMA