logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC LT-55VGQ840P – TV nie rozpoznaje dysku USB/SSD do nagrywania, komunikat o błędzie

stokrotkammm 11 Sty 2026 19:34 246 6
REKLAMA
  • #1 21805841
    stokrotkammm
    Poziom 3  
    Mam telewizor JVC LT-55VGQ840P z możliwością nagrywania przez USB, niestety próbowałam na różnych pendrive'ach nagrywać audycje i za każdym razem wyświetla się komunikat
    "Nie udało się uruchomić nagrywarki. Dysk nie jest gotowy".
    Wcześniej TV niby formatował te dyski, ale nigdy nie nagrał żadnej audycji, bo za każdym razem pojawiał się powyższy komunikat.
    Kupiłam nowy dysk SanDisk 500 GB SSD M.2 z obudową i złączem USB, niby TV go sformatował i tak samo jak w przypadku pendrive'ów nie uruchamia nagrywarki, tylko pojawia się komunikat jw. Proszę o pomoc.
    AI: Czy próbowała Pani formatować pendrive'y lub dysk SSD na komputerze przed podłączeniem do telewizora? Jeśli tak, to w jakim systemie plików były one sformatowane (np. FAT32, exFAT, NTFS)?
    Tak, dysk był zainicjowany wstępnie na komputerze, został sformatowany na komputerze, potem został włączony do TV i sformatowany przez TV - w jakim systemie tego nie wiem, bo nie pamiętam, czy TV podał taką informację.
    AI: Jaka jest aktualna wersja oprogramowania (firmware) w telewizorze i czy była wykonywana jego aktualizacja?
    Tak, TV był aktualizowany w ostatnich dniach, problem nadal się pojawia.
    Załączniki:
    • JVC LT-55VGQ840P – TV nie rozpoznaje dysku USB/SSD do nagrywania, komunikat o błędzie JVC model.jpg (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • JVC LT-55VGQ840P – TV nie rozpoznaje dysku USB/SSD do nagrywania, komunikat o błędzie 20260111_155228.jpg (2.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21805852
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Formatuj napęd wpięty w telewizor .
  • REKLAMA
  • #3 21805854
    stokrotkammm
    Poziom 3  
    >>21805852 Dysk był formatowany w TV. Problem się powtarza
  • REKLAMA
  • #4 21805888
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Sprawdzałeś nagrywać czarny obraz bez źródła lub przełonczac rożne źródła obrazu?
  • REKLAMA
  • #5 21806091
    stokrotkammm
    Poziom 3  
    Wygląda na to, że TV nie widzi dysku. Podłączałam go do innych portów USB w telewizorze i nic. Po ponownym włączeniu TV - pojawia się informacja, że dysk jest podłączony i na tym koniec. Dysk sformatować dał się tylko raz w TV - na początku przy pierwszym włożeniu. W instrukcji TV nie ma informacji, gdzie można zarządzać dyskiem zewnętrznym.
    Na tym TV nie ma możliwości nagrywania na wewnętrzny dysk - bo nie ma takiego dysku wewnętrznego.
  • #6 21806120
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    A. Czy masz możliwość podłączenia tego dysku USB do latopa albo podobnego urządzenia, celem sprawdzenia i ewentualnego skonfigurowania?

B. Jakie dokładnie pendrive'y podłączałaś? Marki, modele, pojemności?
  • #7 21808162
    stokrotkammm
    Poziom 3  
    >>21806120 Pendrive'y: SanDisk 32 GB, Philips 16 GB, Philips 64 GB, i dysk SSD SanDisk SSD Plus 500 GB M.2 PCIe SDSSDA3N-500G-G26. Mam możliwość podłączenia do laptopa, ale proszę o instrukcję, jak mam sprawdzić lub skonfigurować dyski.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor JVC LT-55VGQ840P posiada funkcję nagrywania przez USB, jednak użytkownik napotyka problem z rozpoznawaniem podłączonych nośników USB/SSD. Pomimo formatowania dysków przez telewizor, pojawia się komunikat "nie udało się uruchomić nagrywarki. Dysk nie jest gotowy". Próby nagrywania na różne pendrive'y oraz nowy dysk SSD SanDisk 500 GB M.2 w obudowie USB kończą się niepowodzeniem. Dyski były wstępnie formatowane na komputerze, a następnie formatowane przez telewizor, jednak system plików używany przez TV nie jest znany. Problem może wynikać z niekompatybilności systemu plików, wymagań dotyczących formatowania nośnika lub ograniczeń sprzętowych telewizora dotyczących obsługi dysków SSD przez USB do nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA