logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scheppach SG 3200 – stałe podłączenie do instalacji TN-C, rozdział PEN, zerowanie

kryst16 21 Sty 2026 21:40 471 9
REKLAMA
  • #1 21815844
    kryst16
    Poziom 22  
    Ocena: 261
    Witam.

Potrzebuje podłączyć agregat na stałe do budynku z starą instalacją TN-C.
    Jak to zrobić poprawnie?

Agregat to Scheppach SG 3200 w którym śruba uziemiająca jest połączona z uziemieniem gniazdek.
    Uziemienie nie jest podłączone do przewodu neutralnego prądu przemiennego.

Myślałem zastosować przełącznik ręczny sieć-agregat 4p tak żeby odcinać wszystkie przewody robocze. (ZE chyba tego wymaga).
    Agregat oczywiście uziemić i dodatkowo w szafce za przełącznikiem rozdzielić N i uziemić. Obecnie nie ma nie mam przewodu PE (stare budownictwo), tylko z sieci przychodzi PEN które według przepisów należy odciąć bo jest przewodem roboczym.

Dobry pomysł?
    Czy da się to zrobić jakoś prościej tak żeby było bezpiecznie?

Co zrobić jeśli gniazdka były zerowane? Odłączyć zerowanie? Czy zostawić...
  • REKLAMA
  • #2 21815878
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1749
    Witam,
    kryst16 napisał:

co na to osoba z uprawnieniami G1 (E+D, popularnie zwana elektrykiem), która będzie wszystko podłączać i podpisze się na dokumentach, które należy złożyć do lokalnego OSD?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21815956
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    clubber84 napisał:
    co na to osoba z uprawnieniami
    Dobre pytanie. Moim zdaniem, to żaden elektryk nie widział tej instalacji.

kryst16 napisał:
    Ty to piszesz na poważnie czy jaja sobie robisz?
  • REKLAMA
  • #4 21816104
    kryst16
    Poziom 22  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    kryst16 napisał:

co na to osoba z uprawnieniami G1 (E+D, popularnie zwana elektrykiem), która będzie wszystko podłączać i podpisze się na dokumentach, które należy złożyć do lokalnego OSD?

Pozdrawiam

Nic bo nie będzie widzieć tej instalacji. Zresztą te uprawnienia to co drugi ma, ważne żeby mieć jakąś wiedzę.

Nie trzeba składać żadnych dokumentów do lokalnego OSD przy tak małej mocy agregatu i przy przerywaniu linii roboczych.
    Zresztą to stare budownictwo, nikt nie będzie pruł całej instalacji żeby przerobić w całości, bądźmy realni tak jak to realnie wygląda w wielu budynkach nawet użyteczności publicznej a co dopiero w mieszkaniowych.

Dodano po 2 [minuty]:

zbich70 napisał:
    clubber84 napisał:
    co na to osoba z uprawnieniami
    Dobre pytanie. Moim zdaniem, to żaden elektryk nie widział tej instalacji.

kryst16 napisał:
    Ty to piszesz na poważnie czy jaja sobie robisz?

Upewniam się bo kilka było zerowanych a kilka nie, poprawiam sobie to powoli.
    Jeśli nie znasz się kompletnie tylko nabijasz posty to po co się w ogóle wypowiadasz? :-) Bo Twój post nic kompletnie nie wnosi do rozmowy.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

Pytam zwyczajnie o radę, ja wiem że do TNC nie powinno się podłączać agregatu, ale też wiem, że ludzie podłączają, a chce to zrobić najbezpieczniej jak się da a nie byle jak. Oczywiście w granicach rozsądku bo nie mogę pruć całej instalacji i robić TNS
  • #5 21816197
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1749
    kryst16 napisał:
    ZE chyba tego wymaga

kryst16 napisał:
    Nie trzeba składać żadnych dokumentów do lokalnego OSD

Jeśli nie widzisz tu sprzeczności, to odradzam tobie takie samowolne wprowadzanie "ulepszeń" w instalacji budynkowej.
    A o budynki użyteczności publicznej się nie martw, tam nic nie wykonasz w żadnej instalacji bez "posiadania papierów".

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 21816299
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    kryst16 napisał:
    Myślałem zastosować przełącznik ręczny sieć-agregat 4p tak żeby odcinać wszystkie przewody robocze. (ZE chyba tego wymaga).
    ZE przy zasilaniu z agregatu wymaga braku połączenia pomiędzy N agregatu i PEN sieci.
    Żeby to zrobić musi być wyłącznik na przewodzie PEN.

W TN-C jest zakaz montowania wyłączników na przewodzie PEN.
    Jak zastosujesz wyłącznik na PEN to instalacja TN-C będzie stanowić zagrożenie.
  • #7 21816502
    kryst16
    Poziom 22  
    CYRUS2 napisał:
    kryst16 napisał:
    ZE przy zasilaniu z agregatu wymaga braku połączenia pomiędzy N agregatu i PEN sieci.
    Żeby to zrobić musi być wyłącznik na przewodzie PEN.

W TN-C jest zakaz montowania wyłączników na przewodzie PEN.
    Jak zastosujesz wyłącznik na PEN to instalacja TN-C będzie stanowić zagrożenie.

Właśnie tak myślałem.
    A jeśli rozdzielę N na PE (uziemie) i N w swojej skrzynce to będzie ok? Czy tego też nie powinno się robić?
  • REKLAMA
  • #9 21816580
    kryst16
    Poziom 22  
    Ktoś_tam napisał:
    kryst16 napisał:

A jeśli rozdzielę N na PE (uziemie) i N w swojej skrzynce to będzie ok? Czy tego też nie powinno się robić?

N to N, PE to PE. Nie da się z N zrobić N i PE.

Wiem, ale chodzi mi o to...

Z sieci mam L1, L2, L3 i PEN.
    Montuje za wyłącznikiem głównym wyłącznik sieć agregat 4p tak żeby zgodnie z zaleceniami ZE rozłączyć wszystkie linie.

Robię u siebie rozdział z uziemieniem tworząc instalacje TN-C-S
    Czy to nic nie da?
  • #10 21816863
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    kryst16 napisał:
    A jeśli rozdzielę N na PE (uziemie) i N w swojej skrzynce to będzie ok?
    Nie można uziomem zastąpić PEN.
    Uziom nie zapewni spełnienia IPZ.
    Ochrona przeciwporażeniowa będzie nieskuteczna.

kryst16 napisał:
    Robię u siebie rozdział z uziemieniem tworząc instalacje TN-C-S
    Instalacja TN-C-S będzie wtedy, jak wymienisz wszystkie przewody na 3 żyłowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowego stałego podłączenia agregatu prądotwórczego Scheppach SG 3200 do budynku wyposażonego w starą instalację TN-C, gdzie przewód PEN pełni funkcję zarówno neutralnego, jak i ochronnego. Wskazano, że zgodnie z przepisami przewód PEN należy rozdzielić na N i PE, co wymaga zastosowania rozdzielacza PEN oraz uziemienia osobnego dla PE. Proponowane jest użycie czteropolowego przełącznika sieć-agregat, który odcina wszystkie przewody robocze (L, N, PEN), co zapewnia bezpieczeństwo i zgodność z normami. Agregat powinien mieć własne uziemienie, a w rozdzielnicy należy rozdzielić przewód PEN na N i PE. W przypadku istniejącego zerowania gniazdek (połączenie N z ochronnym) zaleca się odłączenie zerowania i zastąpienie go prawidłowym uziemieniem PE. Podkreślono, że pozostawienie zerowania w instalacji TN-C jest niezgodne z aktualnymi normami i może być niebezpieczne. Rozwiązanie wymaga modernizacji instalacji elektrycznej, aby zapewnić bezpieczne i zgodne z przepisami użytkowanie agregatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA