logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf MK4 – Radio Navigation System nie włącza się, świeci tylko podświetlenie

zukjoe2 30 Sty 2026 14:30 126 2
REKLAMA
  • #1 21824299
    zukjoe2
    Poziom 3  
    Witam, parę miesięcy temu kupiłem Golfa MK4. Było w nim stare radyjko, które chyba miało robione przez kogoś wcześniej kabelki. Mało się na tym znam.

Zbliżenie na wtyczkę antenową i adapter w ręku na tle konsoli środkowej Golfa MK4

Parę dni temu zamówiłem oryginalne radio do Golfa MK4 Radio Navigation System z takimi wejściami
    Tył radia samochodowego z widocznymi złączami ISO i bezpiecznikiem 10A

Wszystko spoko, ale jest problem: odłączyłem ten adapter od starych wtyczek z tamtego radyjka

Wiązka przewodów i złącze ISO wewnątrz konsoli środkowej Golfa MK4
    A te oryginalne dwie wtyczki podłączyłem do tego nowszego radia razem z przejściówką DIN-ISO, ale jedyne, co działa, to podświetlane przyciski i mrygająca w prawym górnym rogu dioda pod wejściem na płytki. Radio w ogóle nie reaguje na przyciski ani na pokrętła.

Zbliżenie na tylne złącza radia samochodowego i okablowanie

Zbliżenie na tylne złącze radia samochodowego z kolorowymi kablami i adapterami
    Zauważyłem też, że ten adapter z tamtego radyjka miał połączone dwa kabelki ze sobą. Wie ktoś, co zrobić, aby działało to radyjko?
    AI: Sprawdzałeś może bezpieczniki w samochodzie i w samym radiu? Może któryś jest przepalony?
    Sprawdzałem wszystko, git
    AI: Pamiętasz może jakie dokładnie kabelki były połączone ze sobą w tym adapterze od starego radia (kolory albo gdzie były podpięte)?
    Dwie stare wtyczki były włączone do jednej wtyczki i szły kable do takiej szarej wtyczki. Z dwoma czarnymi większymi kablami szedł mały czarny kabelek, który był połączony z niebieskim kabelkiem z adaptera.

Zbliżenie dłoni trzymającej dwa rozdzielone przewody w kabinie samochodu przy radiu
  • REKLAMA
  • #2 21824341
    MAT_ ZAJ
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Pierwsza kwestia to formalność, ale potwierdź proszę - kupiłeś radio, które miało być sprawne, czy w stanie nieznanym?
    zukjoe2 napisał:

Wszystko spoko ale jest problem, odłączyłem ten adapter od starych wtyczek z tamtego radyjka
    A te oryginalne dwie wtyczki podłączyłem do tego nowszego radia razem z przejściówką din iso ale jedyne co to działają podświetlane przyciski i mryga w prawym górnym rogu dioda pod wejsciem na płytki, radio wogóle nie reaguje na przyciski ani na pokrętła

Z tego co widać to podłączyłeś tylko kostki ISO zasilającą (czarna) i głośnikową (brązowa), to radio ma jeszcze jak widzisz dwa wolne gniazda i jest duża szansa, że jak wiele radioodbiorników z tamtej epoki (szczególnie Beckers miał z tym problemy) może wymagać też przynajmniej obecności sygnału CAN do poprawnego działania (w tym również włączenia się).
    Znalazłem w sieci opis pinów pozostałych gniazd i wydaje się on pasować:
    Schemat złączy i pinów radia samochodowego z opisem funkcji
    Jednak widzę, że na Twoim radiu jest też fabryczna naklejka opisująca je - wrzucisz tutaj jej wyraźne zdjęcie żebyśmy mieli 100% pewności?
  • #3 21824344
    zukjoe2
    Poziom 3  
    Radio miało być sprawne, sprzedający mówi, że u niego normalnie działało i że może to być problem z kabelkami, bo możliwe, że były przerabiane. Nie potrzebuje nawigacji, mówił, że te dwie kostki wystarczą i powinno wszystko grać. Zaraz podeślę zdjęcie naklejki

Dodano po 2 [minuty]:

>>21824341
    Naklejka ze schematem pinów na obudowie radia samochodowego

Dodano po 1 [minuty]:

Radio samochodowe MCD włączone, wyświetlacz pokazuje 87.5 MHz i komunikat NAVIGATION AUS
    tu jeszcze zdjęcie radia u sprzedającego, jak je jeszcze miał
REKLAMA