logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zaprojektować wentylację mechaniczną w piwnicy – dobór wydajności i urządzeń

savaniko 30 Sty 2026 18:36 393 6
REKLAMA
  • #1 21824505
    savaniko
    Poziom 3  
    Witam.

Chciałbym zrobić wentylację piwnicy z zastosowaniem rekuperatora 140 m³/h - czterech pomieszczeń. Czy mój wymyślony schemat zadziała prawidłowo? Chciałbym zastosować rury fi 80 mm, metalowe ocynkowane. Na rysunku brakuje czerpni i wyrzutni, ale to teraz nieistotne. Rury wywiewne przy podłodze, a nawiewne po przekątnej pod sufitem. Piwnica to jak zwykle graciarnia i nikt tam na stałe nie przebywa. Latem jest dość wilgotno i jest trochę radonu.
    Latem temperatura w granicach 15°C, wilgotność 85%, a zimą 13°C, wilgotność 50%
  • REKLAMA
  • #2 21824688
    pakas18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Próbowałem coś zrozumieć, ale rysunek jest niespójny. 1 - linie czarne nie są połączone; czy to oznacza, że rzeczywiście są niepołączone, czy tylko niedociągnięta kreska na rysunku? 2 - przy zielonych liniach strzałki są narysowane w różnych kierunkach. Brak czerpni i wyrzutni powoduje, że nic nie wiadomo o tym pomyśle. A pomysł z rekuperatorem w takim pomieszczeniu jest co najmniej zaskakujący. Głównie istotna jest wymiana powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 21824694
    savaniko
    Poziom 3  
    Masz rację. Poprawiłem. Czerpnia i wyrzutnia przez ścianę fundamentową do ogrodu. Wymiana powietrza przez otwarcie okien powoduje latem wysoką wilgotność powietrza.
  • #4 21825260
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    po co wiec chcesz wentylować?
    zadbaj o szczelność tej piwnicy, by latem wilgoć z powietrza zewm do niej nie trafiała i nie kondensowała.
  • REKLAMA
  • #5 21825381
    pakas18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Też tak uważam - latem to trzeba dbać o szczelność. Miałem również podobny problem. Na jeden sezon pożyczyłem osuszacz, który "wyciągnął" zalegającą w piwnicy wilgoć. Od tej pory dbam o to, by w okresie letnim nie wchodziło do niej zbyt dużo powietrza z zewnątrz. Od 4 lat nie wiem, co to stęchlizna piwniczna.
  • REKLAMA
  • #6 21826360
    savaniko
    Poziom 3  
    Wlodek22 napisał:
    po co wiec chcesz wentylować?
    zadbaj o szczelność tej piwnicy, by latem wilgoć z powietrza zewm do niej nie trafiała i nie kondensowała.

Panu już dziękuję za odpowiedź, ale pytanie było inne
    pakas18 napisał:
    Też tak uważam - latem to trzeba dbać o szczelność. Miałem również podobny problem. Na jeden sezon pożyczyłem osuszacz, który "wyciągnął" zalegającą w piwnicy wilgoć. Od tej pory dbam o to, by w okresie letnim nie wchodziło do niej zbyt dużo powietrza z zewnątrz. Od 4 lat nie wiem, co to stęchlizna piwniczna.

Panu również dziękuję, bo nie o to pytam.
  • #7 21826362
    savaniko
    Poziom 3  
    Rozwiązaniem jest zamknięcie tematu, bo odpowiedź "po co wentylować piwnicę?" to tak jak "po co wietrzyć mieszkanie?"

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono projekt wentylacji mechanicznej piwnicy o powierzchni czterech pomieszczeń z zastosowaniem rekuperatora o wydajności 140 m³/h. Schemat przewiduje zastosowanie rur ocynkowanych o średnicy fi 80 mm, z nawiewem umieszczonym pod sufitem po przekątnej oraz wywiewem przy podłodze. Pomieszczenia piwniczne są rzadko użytkowane, z problemem podwyższonej wilgotności i obecności radonu. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia czerpni i wyrzutni powietrza, które nie zostały uwzględnione na schemacie. Dyskutowano o doborze wydajności rekuperatora adekwatnej do kubatury i potrzeb wentylacyjnych piwnicy, a także o odpowiednim rozprowadzeniu kanałów wentylacyjnych, by zapewnić skuteczną wymianę powietrza i redukcję wilgoci oraz radonu. Podkreślono, że rury metalowe ocynkowane fi 80 są odpowiednie do tego typu instalacji, a rozmieszczenie nawiewu i wywiewu ma kluczowe znaczenie dla efektywności wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA