logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2.0 EcoBlue – niskie ciśnienie HP, napięcie na solenoidzie pompy HP

metrino 30 Sty 2026 20:06 894 23
REKLAMA
  • #1 21824607
    metrino
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Ford Transit 2.0 Ecoblue, niskie ciśnienie paliwa HP, nie odpala.
    Witam wszystkich. Walczę obecnie z Fordem (2.0, mokry pasek), który ma niskie ciśnienie paliwa po stronie HP. Low pressure fuel jest OK, jednak wysokie dobija zaledwie do 20-40 bar. Mam podejrzenie odnośnie pompy HP lub sterującej elektryki. Pompa HP ma solenoid na górze, idą do niego dwa przewody. Po przekręceniu kluczyka mam tam 3.5-3.7V. Czy nie jest to przypadkiem zawór odcinający paliwo? Jakie powinno być prawidłowe napięcie obsługujące ten element?
  • REKLAMA
  • #2 21824668
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    filtr oleju zapchany mokry pasek przy kreceniu obraca sie
    cisnienie do otwarcia wtryskow min 250bar do 300bar
    czujnik 12v masa PCM solenoid
  • REKLAMA
  • #3 21824741
    metrino
    Poziom 12  
    Czyli ten solenoid powinien dostać 12V?
    Ciśnienie oleju jest w porządku. Nowy słupek, pompa ustawiona według instrukcji dostarczonej do silnika, to znaczy:
    Górne wałki na godzinie 10.
    Wał korbowy na godzinie 3.( blokujacy pin)
    Pompa oznaczona na kołach (sama pompa ma klin). Wszystko się zgadza.
    Słupek został wymieniony, ponieważ pierwszy garaż wymieniał uszczelkę pod głowicą i nie mógł odpalić auta. Przyjechałem i zresetowałem wyuczone ustawienia, i auto odpaliło, jednak kopciło na wolnych obrotach. Mój garaż zdecydował się na ponowną rozbiórkę i była tragedia: tłoki, cylindry... Jest nowy blok i ten sam problem z odpaleniem.

Jakoś ciężko uwierzyć, aby pompa i uszczelka padły jednocześnie. Dlatego wlasnie interesuje mnie ten solenoid w pompie - jego zasilanie
  • #4 21825212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21825513
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Pompę montujesz tak.
    Blokujesz wał i wałki.
    Znak na kole pośrednim ma się pokrywać z kołem na wale korbowym.
    Zakładasz pasek itd.
    Na kole pośrednim jest drugi znak który nie pokrywa się z niczym, to znak dla pompy HP.
    Kręcisz wałem w prawo o 2 i 1/4 obrotu (360+360+90)°.
    Wkładasz pompę aby zgrywała się ze znakiem na kole pośrednim.
    Zrobiłeś tak?
  • #6 21825599
    metrino
    Poziom 12  
    Z silnikiem dostałem instrukcję drukowaną wraz ze zdjęciami, jak ma być ustawiony silnik, aby zamontować pompę paliwa, i tak:
    Górne wałki na godzinie 10:00 mają zgrywać się z wytłoczeniami na głowicy.
    Wał korbowy – pin blokujący godzina trzecia.
    Koło pośrednie – znak na godzinie trzeciej, zgrać z pompą jej znakiem.
    Silnik ten składam w UK i taką instrukcję otrzymałem od producenta silnika.
    Inna droga do tego samego punktu:
    Odsłonięty silnik z zaznaczonymi znakami ustawienia rozrządu na wałkach i kołach zębatych

Dodano po 4 [minutach]:

W poniedziałek sprawdzę przelewy, bo też mi się wydaje, że gdzieś jest jakaś błahostka.
  • #7 21825911
    andexp
    Poziom 24  
    Wałki blokujesz pinami na godzinie 12.
    Koło pośrednie też blokujesz pinem.
    Wał korbowy blokujesz od czoła spec przyrządem.
    Ważne aby po założeniu paska rozrządu obrócić wałem o 2 i 1/4 obrotu i dopiero montować pompę na znaki. Bez tego silnik nie odpali lub będzie kulawo pracował.
  • #8 21825964
    metrino
    Poziom 12  
    Silnik przyszedł z założonymi paskami i ustawieniami pod pompę, wyżej podałem, jak miało być wszystko ustawione pod pompę (według załączonej instrukcji do silnika). Myślę, że w ten sposób (ilustrowany w instrukcji dodanej do silnika) oraz twojej oficjalnej spotykamy się w tym samym miejscu. Cholera, mogłem sprawdzić oficjalną instrukcję i porównać, czy obie metody się spinają.
  • #9 21826091
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    >>21825964
    Sprawdź ustawienie według zasady podanej przez kolegę @andexp .
    Według twojej instrukcji nie wydaje się aby było prawidłowo bo znaki koła pośredniego i pompy nie zejdą się na 3 bo ich osie nie są w poziomie. Poza tym wałki mają piny blokujące nie wiem czemu masz instrukcje z ustawianiem na wytloczenia. Wałki chyba też nie zejdą się blokadami u góry przy właściwym zestawieniu koła pompy. Bym to sprawdził ale mam już założoną osłonę rozrządu.
    Pin blokujący na kole pośrednim i kole pompy napinają jednocześnie zębatki napinające i trzeba je zmontować przed montażem kół.
    Koło napędu pompy montuje się jako ostatnie.
  • #10 21826140
    metrino
    Poziom 12  
    Zobaczę, czy instrukcja ocalała, czy ktoś już jej nie wyrzucił. Jeśli tam jest, to zrobię zdjęcia. Coś czuję, że czeka mnie ponowne odklejanie pokrywy.
  • #11 21826171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21826271
    andexp
    Poziom 24  
    Tak. Parę razy zdarzyło mi się poprawiać po Uniwersytecie Rozumu Chłopskiego ustawienie pompy w tym silniku. I silniki po tym odpalały bez problemu. Niestety w tym silniku prawidłowy montaż pompy HP to podstawa.
  • REKLAMA
  • #13 21826293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21826327
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21826293
    To wiedzą chyba tylko konstruktorzy Forda ewentualnie serwis.
    Tak jak te dwa i jedna czwarta obrotu po zestawieniu wałków i koła pośredniego z wałem.
    Przecież tam aż się prosi żeby obrócić chyba niecałe pół obrotu tylko do pokrycia znaków z kołem pompy i gotowe.
  • REKLAMA
  • #15 21826345
    metrino
    Poziom 12  
    Robi się ciekawie. Mam nadzieję, że znajdę jutro czas na ten silnik. W swojej karierze mam tylko jedno auto, które mnie pokonało (Audi po spawaniu, gdzie usmażone były moduły i naprawa przewyższyła wartość auta). Robiłem już rozrząd, głowice w tych silnikach, jednak pierwszy raz pompę CR. Zaufałem dostarczonej instrukcji, jednak to Anglia, XD. Niczego nie można być pewnym. W międzyczasie, jeśli ktoś ma inne pomysły, chętnie poczytam.
  • #16 21826361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21826401
    andexp
    Poziom 24  
    Mówię co wiem i co przeszło przez moje ręce, a wiem bo przerabiałem to osobiście. Nagle po prawidłowym montażu auta odpalały. Na teorie czas przyjdzie później, niech autor tematu ustali czy pompa ustawiona jest prawidłowo.
  • #18 21826415
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21827317
    metrino
    Poziom 12  
    Ok Oringi od wtrysków/przelewów wymienione, założyłem oryginały z Forda.
    Timing...
    To pierwszy raz, kiedy sprawdzam swoją pracę.
    Zdjąłem pokrywę, ustawiłem wszystko pod wymianę paska.
    Górne wałki zablokowane pinami.
    Koło pośrednie pin, zębatka zgodna z markiem na korbowodzie.
    Korbowód lizak na wale (pozwólcie, że tak nazwę tę blokadę).
    Wykonałem 2 i 1/4 obrotu i... kurczę, w punkt pompa idealnie się zgrywa z markiem na kole pośrednim, czyli tak jak podejrzewałem, obie metody prowadzą do tego samego punktu. Warto było sprawdzić wasze sugestie.
    Wtryski po kolei zaślepiane i brak różnicy w odczycie ciśnienia.
    Pozostaje pompa, ECM, albo skurczybyk ma dodatkowe immo (oby nie).
    Trzeba będzie pobawić się z oscyloskopem.
    Jak często siadają pompy w tych Fordach?
    Coś mi mówi, że to bardziej sterowanie pompą niż ona sama.
  • #20 21827436
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21827317
    Miałem napisać żebyś wstawił zdjęcia jak będziesz miał zdjęta osłonę rozrządu z widokiem ustawień.
    Jeśli to zdjęcie silnika co wystawiłeś wcześniej jest autentyczne to na pewno nie masz dobrze zestawione.
  • #21 21827447
    metrino
    Poziom 12  
    Ustawiłem rozrząd na piny. Zębatka wału korbowego pokrywała się z oznaczeniem na drugim kole. Gdy upewniłem się, że rozrząd jest ustawiony dobrze, przekręciłem wał o 2 i 1/4 obrotu i oznaczenie pompy pokrywało się z atakującym kołem. Mam zdjęcie.
    Zbliżenie na tryby rozrządu silnika z widocznymi znakami ustawienia

Added after 8 [minutes]:

Poprzednie zdjęcie było znalezione w sieci i tylko zaznaczyłem na nim, jak instrukcja podawała wstawienie pompy względem pozostałych kół. Tym razem zignorowałem je i sprawdziłem ustawienia według Waszych zaleceń – wyszło dokładnie tak samo.

Added after 10 [minutes]:

Totaj masz identyczna sytuacje . Zrobilem dokladnie tak samo
    https://youtu.be/4IX7UIywTjQ?feature=shared
  • #22 21828181
    metrino
    Poziom 12  
    Nietypowa usterka wymaga nietypowych rozwiązań.
    Przestudiowałem cały system od strony zasilania paliwa.
    System ten wymaga synchronizacji, ponieważ górny elektrozawór pompy sterowany impulsem z ECM steruje wydajnością pompy i ma się otwierać w momencie, gdy krzywka nabije ciśnienie. Auto odpala.
    Pompa synchronizowana była właściwie. Problemem była ona sama. Przed wydaniem kolejnych pieniędzy zdecydowałem się prześledzić cykl pracy. Pompa dostawała sygnał, jednak nie budowała wysokiego ciśnienia. Postanowiłem jej nieco pomóc. Odkręciłem cztery Torxy na górze pompy, wyjąłem zawór, sprężynę, tłok. Szukałem jakichkolwiek oznak zmęczenia materiału i nic. Składając pompę, wpuściłem kilka kropel oleju do cylindra oraz przesmarowałem olejem tłok (jeśli tak można to maleństwo nazwać). Całość skręciłem i odpaliłem. Wygląda na to, że pompa była zapowietrzona lub jej czas się kończy. Całą procedurę można wykonać bez wyciągania pompy z pojazdu. Na razie auto jest pod obserwacją, ale odpala za każdym razem.
    Zbliżenie na elektrozawór na górze pompy wysokiego ciśnienia w silniku samochodu
  • #23 21829240
    metrino
    Poziom 12  
    Auto odpala, jednak jest za wcześnie, aby pić szampana. Jest lepiej, ale nie jest dobrze. Van dostaje za dużo paliwa na tłoki.
    Ciśnienie paliwa (reference/live) w normie – pokrywają się.
    Poprzedni warsztat wymienił całą listwę common rail z regulatorem oraz czujnikiem ciśnienia.
    Auto kopci na biało, zgłasza błąd EGR (zdjęcie).
    Jakoś nie wierzę, że przez EGR tak by kopcił (zdjęcie).
    Pytanie: czy funkcja "minimum fuel mass adaptation" może pomóc w tej sytuacji?
    Kod błędu PCM dotyczący pozycji czujnika EGR pokazany na ekranie diagnostycznym Biały dym wydobywa się z rury wydechowej pojazdu stojącego w warsztacie.
  • #24 21829312
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niskiego ciśnienia paliwa wysokiego ciśnienia (HP) w silniku Ford Transit 2.0 EcoBlue z mokrym paskiem rozrządu, co skutkuje brakiem zapłonu. Ciśnienie niskiego ciśnienia jest prawidłowe, natomiast ciśnienie HP osiąga jedynie 20-40 bar, podczas gdy powinno wynosić minimum 250-300 bar. Podejrzenia padają na pompę wysokiego ciśnienia oraz jej solenoid sterujący, który jest zasilany napięciem około 3,5-3,7 V przy przekręceniu kluczyka. Wskazano, że solenoid powinien być zasilany standardowym napięciem 12 V z PCM, a drugi przewód służy do sterowania PWM, które reguluje procent wypełnienia i otwarcie zaworu. Dyskutowano również o prawidłowym ustawieniu pompy i rozrządu, które jest kluczowe dla uzyskania odpowiedniego ciśnienia paliwa. Ustawienia wałków, koła pośredniego i pompy muszą być zgodne z instrukcją producenta, a po założeniu paska rozrządu wał powinien być obrócony o 2 i 1/4 obrotu, aby pompa była prawidłowo zgrana z kołem pośrednim. Wtryski zostały sprawdzone i zaślepione kolejno, bez zmiany ciśnienia, co wskazuje na problem z pompą, sterowaniem ECM lub ewentualnym dodatkowym immobilizerem. Wymieniono oringi wtrysków na oryginalne Forda. Zalecane jest użycie oscyloskopu do analizy sygnałów PWM sterujących solenoidem pompy. Wątpliwości budzi również możliwość nieszczelności w układzie (zawór przelewowy, wtryski) oraz prawidłowość sterowania zaworami przez ECM. Podkreślono, że prawidłowy montaż pompy HP jest podstawą działania silnika i może decydować o uzyskaniu właściwego ciśnienia paliwa.
REKLAMA