logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Kangoo 2 1.6 16V K4M – nie odpala, zalane świece, wymiana czujnika IAT

matijas1994 31 Sty 2026 11:15 258 6
REKLAMA
  • #1 21824993
    matijas1994
    Poziom 5  
    Ocena: 21
    Cześć mam problem z renault Kangoo 2 1.6 16V K4M nie chce odpalić świece są zalane paliwem.
    Miałem też niedawno przypadek że puściły zaczepy z czujnika temperatury powietrza dolotowego w kolektorze ssącym czujnik ma 4 małe plastikowe zaczepy 3 znalazłem 4-tego już nie patrzyłem endoskopem do środka ale nigdzie go nie widziałem wymieniłem czujnik i auto nie odpala w ogóle. Czujnik położenia wałka ok miał 200Ω zero błędów na komputerze pompa paliwa przy przekręceniu kluczyka działa..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21825050
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    No to można sie *domyślać że kręci i podaje paliwo.To zostaje brak iskry,przestawiony rozrząd albo zapchany wydech.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21825192
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    W sensie np rozwalił sie katalizator i zapchał wydech,albo po prostu woda zamarzła w wydechu i blokuje ujście spalin.Można Sprawdź czy jest iskra. Jak kręci normalnie czy jakoś np za lekko?
  • REKLAMA
  • #7 21830956
    matijas1994
    Poziom 5  
    Ocena: 21
    Dziwna sprawa kolega podłączał samochód TEXA i nie pokazało mu żadnych błędów oddałem samochód do mechanika również podłączył go texa pokazało mu błędy usunął błędy samochód odpalił nie chce tylko powiedzieć co tam ciekawego pokazało..

Podsumowanie tematu

✨ Renault Kangoo 2 z silnikiem 1.6 16V K4M nie odpala, a świece zapłonowe są zalane paliwem. Wcześniej uszkodzeniu uległy zaczepy czujnika temperatury powietrza dolotowego (IAT) w kolektorze ssącym, co wymusiło jego wymianę, jednak problem z odpaleniem pozostał. Czujnik położenia wałka rozrządu ma prawidłową rezystancję około 200Ω, a komputer nie wykazuje błędów. Pompa paliwa działa przy przekręceniu kluczyka. Podejrzewane przyczyny to brak iskry, przestawiony rozrząd lub zapchany układ wydechowy, np. zablokowany katalizator lub zamarznięta woda w wydechu. Silnik kręci normalnie, choć nieco ciężej niż zwykle. Iskra jest obecna, ale mimo to auto nie odpala. Pojawiła się też kwestia pamięci immobilizera, która może być zapisana w liczniku. Diagnostyka komputerowa za pomocą urządzenia TEXA początkowo nie wykazała błędów, jednak po interwencji mechanika błędy zostały wykryte i usunięte, co pozwoliło na uruchomienie pojazdu, choć szczegóły błędów nie zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA