logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clio II Valeo alternator piszczy po remoncie, grzeje się sprzęgło, spada ładowanie

mrowek555 31 Jan 2026 17:43 129 3
  • #1 21825334
    mrowek555
    Level 5  
    Witam, mam problem z alternatorem Valeo w Clio II. Latem ubiegłego roku zrobiłem generalny remont, wymieniłem łożyska, ślizgi, szczotki oraz tłumik, a alternator ciągle piszczy. Auto po remoncie zrobiło może 2 tys. km i w sumie zaraz po remoncie już piszczał, teraz to się nasiliło. Objawy są następujące:
    - Po odpaleniu zimnego silnika piszczy oraz tłumik (sprzęgło alternatora) mocno nagrzewa się (wręcz parzy). Jak chwilę popracuję lub kilka razy dodam gazu, przestaje piszczeć i po chwili, jak zgaszę silnik, temperatura koła tłumika jest w normie, tj. jest minimalnie letnia. (Po ustaniu piszczenia temperatura spada)
    - Tłumik jest praktycznie nowy.
    - Wczoraj dodatkowo zauważyłem, że piski pojawiają się również w trakcie jazdy (normalnie użytkuje go córka), jak powciskam pedał gazu, to ustają, ale po niedługim czasie znów piszczy. Dodatkowo mam wskaźnik napięcia aku i widzę, że jak zaczyna piszczeć, to alternator przestaje prawidłowo doładowywać, bo napięcie spada np. do 12,8 V i tak się utrzymuje, do momentu, jak przygazuję i przestaje piszczeć, to znów wskaźnik pokazuje 14,4 V. Wczoraj, jak jechałem ok. 7 km, to taką sytuację zaobserwowałem może 10 razy.
    - Pasek jest napięty prawidłowo, ale nie był wymieniony w trakcie naprawy. Nie zauważyłem, aby się ślizgał.

Czy możliwe jest, że jest to spowodowane przez ślizgający się pasek? I dlatego nagrzewa się tłumik? Nie zauważyłem większych oporów koła po wymianie.
    Czy możliwe jest, że popsuł się nowy tłumik w alternatorze? Ale dlaczego przestaje doładowywać alternator wtedy?
    Ze względu na mrozy chwilę wstrzymuję się z demontażem alternatora.
    Podpowiedzcie, na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności.
    Pzdr.
  • #2 21825342
    janosik2026
    Level 22  
    Help: 39
    Rate: 58
    Tłumik ? Ale masz nazwy. A ten tłumik to załozyłeś np ina czy jakiś no name? Jak są takie akcje to po prostu jest uszkodzony.
  • #3 21825356
    mrowek555
    Level 5  
    >>21825342 https://allegro.pl/oferta/afp0014-as-pl-kolo-pasowe-wolnobiezne-alternatora-12448790726
    Tylko zastanawia mnie, co wspólnego ma piszczenie "koła pasowego" ;-) z nierównym doładowywaniem? Bo przecież jakby ślizgał się pasek, obroty alternatora nie byłyby odpowiednie do obrotów silnika, ale tu regulator napięcia podaje odpowiednie napięcie na aku. Hmm.
  • #4 21825360
    janosik2026
    Level 22  
    Help: 39
    Rate: 58
    No trochę loteria z tą firmą.
ADVERTISEMENT