logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia radia FM w Androidzie do VW Golf 6 – słaby odbiór mimo wzmacniacza

P4YO 31 Sty 2026 17:49 399 7
REKLAMA
  • #1 21825341
    P4YO
    Poziom 4  
    Cześć, mam problem z radiem Android.
    Kupiłem jakiś czas temu radio Android do VW Golfa 6.
    Chodzi wszystko okej, ale mam problem z radiem: są okropne zakłócenia na falach radiowych i gorzej odbiera sygnał.
    Kupiłem raz wzmacniacz, efekt mizerny.
    Kupiłem separator antenowy, również efekt znikomy.
    Próbowałem nawet bez wzmacniaczy gołą przejściówką, nic to nie dawało.
    Podpinałem je pod zasilanie ANT wychodzące z radia.
    Mam podwójną FAKRĘ w aucie i próbowałem raz z jedną anteną, raz z dwoma, nic to nie dawało.
    Prosiłbym o pomoc :D
    AI: Jaki dokładnie model i marka tego radia Android? Może być też link do aukcji/sklepu, gdzie je kupiłeś.
    VW Golf 6 2010
    Link do radia: https://pl.aliexpress.com/item/10050087301011...in.10.efbd1c24XLpxUp&gatewayAdapt=glo2pol
    AI: Czy antena dachowa w Golfie jest oryginalna i sprawna? Była może kiedyś wymieniana albo naprawiana? Sprawdzałeś, czy dochodzi do niej zasilanie po wymianie radia?
    Nie mam anteny dachowej; jest ona schowana gdzieś w środku, nie sprawdzałem, ale w poprzednim radiu fale działały okej, więc raczej ma odpowiednie zasilanie.
  • REKLAMA
  • #2 21825451
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    >>21825341 Nie chciałbym się wymądrzać, ale jak kupiłem w zeszłym roku chińczyka taniego do mojej Hondy (około 750 zł), to tym szybciej (po 3 miesiącach) go sprzedałem. Radio FM w wybranych przez siebie momentach (całkowicie przypadkowych) po prostu przestawało działać (w sensie braku sygnału/fonii), bo reszta (np. Google maps czy inne aplikacje) działało bezproblemowo. Teraz mam dwukrotnie droższe Teyes i żadnych problemów z radiem.
    Nie gniewaj się, ale wydaje mi się, że to wina sprzętu, a nie tego, czy i gdzie masz antenę i/lub wzmacniacz czy złączkę.
    Raczej jest to wina tylko i wyłącznie sprzętu i jego niedomagań.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21825519
    P4YO
    Poziom 4  
    >>21825451 Spoko, rozumiem. Nie wykluczam takiej opcji, oczywiście, że może moje radio jest niedopracowane, ale chciałbym jeszcze z tym powalczyć :D
  • #4 21825663
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Kupiłeś chińczyka to tak masz , sprzedaj zakup markowe i gwarantuję że będzie grało jak trzeba. Widać głowice w chińskich radiach są bardzo słabej jakości. Sporo ludzi pisało o problemach z odbiorem w chińczykach.
  • REKLAMA
  • #6 21826032
    P4YO
    Poziom 4  
    >>21825700 Dzięki, będę tam szukał.
  • REKLAMA
  • #7 21849243
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    A na fabrycznym radio dobrze grało , bo wzmacniacz w antenie może być uszkodzony ,z wiekiem w środku elektronika gnije ?
    Musisz mieć pewność że antena działa dobrze
  • #8 21849465
    P4YO
    Poziom 4  
    >>21849243 Radio przestało dobrze grać razem z wymianą radia na nieoryginalne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada radio Android zakupione na AliExpress do VW Golf 6 (2010), które ma problemy z odbiorem sygnału FM – występują silne zakłócenia mimo stosowania wzmacniacza antenowego i separatora antenowego. Próby podłączenia radia bez wzmacniacza oraz zmiany liczby anten (podwójna antena FAKRA) nie poprawiły jakości odbioru. W dyskusji sugerowano, że problem może wynikać z niskiej jakości chińskiego radia, zwłaszcza słabej jakości głowicy FM, co jest częstym problemem w tanich urządzeniach. Zalecano wymianę na markowy model, np. Teyes, który według relacji użytkownika innego auta działa bez zakłóceń. Podkreślono również konieczność sprawdzenia stanu i oryginalności anteny dachowej oraz jej wzmacniacza, gdyż uszkodzenia elektroniki anteny mogą wpływać na odbiór. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania rozwiązań na forach specjalistycznych (xda forums, 4pda).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA