logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat prądotwórczy do domu jednorodzinnego i jak przygotować rozdzielnię?

pawelv170 03 Lut 2026 10:32 480 6
  • #1 21827714
    pawelv170
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Cześć,

Jestem w trakcie budowy domu. Na wiosnę ruszam z elektryką. Ostatnie dni i mrozy, dały się we znaki i często brakowało prądu. Postanowiłem, że przygotuję sobie instalację w nowym domu, pod zasilanie awaryjne z agregatu. Patrzyłem na forum posty z polecanymi agregatami, ale trochę czasu upłynęło, może coś się zmieniło i ktoś mi podpowie jakiego powinienem szukać. Agregat ma oczywiście pełnić funkcję awaryjnego zasilania i chciałbym podłączyć go pod rozdzielnię i przełącznikiem w rozdzielni decydować czy prąd idzie z sieci, czy z agregatu. Co bym chciał awaryjnie zasilać? Brama garażowa (duża 5m szerokości), brama wjazdowa, ogrzewanie domu (piecyk gazowy), rekuperacja, lodówka, kilka punktów świetlnych, kilka gniazdek, router, monitoring.

Podpowiedzcie mi, w jakie akcesoria muszę się wyposażyć, by takie przyłącze w rozdzielni odpowiednio przygotować?

Agregat albo będzie stał na zewnątrz, albo o ile to możliwe, mogę zrobić mu miejsce w pomieszczeniu gospodarczym, tam gdzie piecyk gazowy. Mam w kominie 2 wolne sloty, więc tylko musiał bym rurę do spalin włożyć. Ale niech mi ktoś powie czy to możliwe, bo może odleciałem z tym pomysłem.

Dajcie znać, jakie jeszcze informacje będą potrzebne.
  • #2 21827996
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 971
    Na początek bym się wyposażył w projekt...
  • #3 21828158
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Potwierdzam - projekt.
    Robiliśmy takie instalacje ok.20 lat temu. Jeżeli nie jest to agregat 12 kW w trzech fazach to projektowaliśmy instalację - "czterofazowo" - 3 normalne i "faza życia" czyli wszystko co jest niezbędne do przetrwania - ogrzewanie, bramy, rolety, lodówki, centrum IT( szczególnie przydatne przy rozwiązaniach Smart Home), jeden nie za duży TV, alarm jeżeli sterujesz przez niego inne urządzenia ( chociaż jego akumulator powinien wytrzymać kilkanaście godzin) dodatkowe gniazdo w kuchni dla małego czajnika ( o indukcji zapomnij jak chcesz to ogarnąć małym agregatem ok 4-5kW).
    Trochę oświetlenia - pomieszczenia bez okien, korytarze, schody.
    Samo zainstalowanie agregatu to historia związana z jego uziemieniem, odprowadzeniem spalin, hałasem, magazynowaniem paliwa... Obecnie to chyba trzeba go zgłosić w ZE. A i tablica dla strażaków by się przydała.
    A żeby było bez przerw na "fazie życia to przydałby się jeszcze UPS lub magazyn energii jeżeli planujesz panele.
    Wchodzisz na głęboką wodę dla niedużych spodziewanych korzyści...
    Pozdr.J.
  • #4 21828624
    pawelv170
    Poziom 2  
    Rozumiem że mówimy o projekcie instalacji elektrycznej z uwzględnieniem takiego agregatu? Sam projekt instalacji elektrycznej posiadam, ale bez agregatu, więc będę musiał dać go do adaptacji. Płyty indukcyjnej nie będę podpinał pod agregat, tylko to co będzie najważniejsze. Smart Home nie będę robił, nie przekonuje mnie to. Z tego co się dowiadywałem w PGE to będzie potrzebne zgłoszenie. UPS jest mi zbędny, ręcznie będę przełączał agregat - sieć, w razie potrzeby. Paneli nie planuję. Od trzymania benzyny w kanistrze mam szopę w ogrodzie. Jeżeli agregat w środku jest średnim pomysłem, nie będę miał problemu przygotować mu odpowiednie miejsce za ścianą pomieszczenia gospodarczego i po prostu w razie potrzeby będę go tam umiejscawiał i podpinał, tylko w ścianie wyprowadzę przyłącze.
  • #5 21828650
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Informacja dla strażaków też by się przydała.
    JAK agregat ma odpalać na pierwsze pociągnięcie za sznurek to musi stać w cieple. Jak ma mieć swój rozrusznik to też i akumulator utrzymywany w trybie gotowości .
    Właśnie klient nie odpalił ( okresowe uruchomienie konserwacyjne ) małej Hondy trzymanej w garażu nieogrzewanym...

Pozdr. J.
  • #6 21828676
    pawelv170
    Poziom 2  
    >>21828650 Informacja dla strażaków to oczywistość dla mnie i to będzie. Jeżeli chodzi o agregat, to mogę go trzymać w ogrzewanym garażu, tak jak motocykl. Garaż mam spory bo 42m2, więc miejsca mi nie braknie i bym go wystawiał tylko w razie potrzeby.
  • #7 21860186
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    1) Typowe agregaty małej mocy nie są przystosowane do pracy w pomieszczeniu z odprowadzeniem spalin. Tak jak koledzy sugerują - przechowuj w suchym i ciepłym (garaż) a w razie potrzeby wystaw na zewnątrz.

2) Wydzielenie obwodu "podtrzymania" w instalacji jest konieczne w budynku użyteczności publicznej czy zamieszkania zbiorowego. W domu jednorodzinnym, gdzie sam wiesz co można włączyć w czasie zasilania z agregatu a co go zdusi - przerost formy nad treścią.

3) Przełącznik sieć - agregat, wtyczka instalacyjna, zgłoszenie do ZE to minimum które musisz zrobić i z tym idź do swojego elektryka.

4) W dzisiejszych czasach można zaprojektować dom tak, żeby dało się kilka godzin działać "offline". Napęd bramy może mieć awaryjny akumulator, tak samo internet, oświetlenie, alarm. Jak prądu nie ma już kilka godzin a infolinia operatora mówi, że jest większa awaria to wyciągasz agregat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono wybór agregatu prądotwórczego do domu jednorodzinnego oraz przygotowanie rozdzielni pod zasilanie awaryjne. Zaleca się wykonanie projektu instalacji elektrycznej uwzględniającego agregat, zwłaszcza przy mocy poniżej 12 kW i zasilaniu jednofazowym. Wskazano na konieczność wydzielenia obwodów krytycznych (ogrzewanie, bramy, lodówka, monitoring, oświetlenie) oraz zastosowanie przełącznika sieć–agregat w rozdzielni. Agregat powinien być przechowywany w suchym, ciepłym miejscu (np. garaż), a podczas pracy na zewnątrz wymaga odpowiedniego uziemienia, odprowadzenia spalin i zgłoszenia do zakładu energetycznego. Zalecane jest także umieszczenie informacji dla strażaków przy instalacji. Wskazano, że agregaty małej mocy nie nadają się do pracy w pomieszczeniach bez odpowiedniej wentylacji. Dodatkowo, dla ciągłości zasilania można rozważyć UPS lub magazyn energii, choć w omawianym przypadku ręczne przełączanie jest planowane. Podkreślono, że nie warto podłączać pod agregat urządzeń o dużym poborze mocy, takich jak płyta indukcyjna. Całość instalacji powinna być wykonana przez elektryka z uwzględnieniem obowiązujących przepisów i zgłoszeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA