logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford S-Max 2.0 TDCi 2008 – brak rozruchu, komunikat immobilizer aktywny, brak łączności z ECU

Adi.7 07 Lut 2026 16:54 588 9
REKLAMA
  • #1 21831942
    Adi.7
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Cześć, pacjent to Ford S-Max z 2.0 TDCi z 2008 r. Problem polega na tym, że auto nie kręci, nie odpala. Na liczniku pokazuje się komunikat: awaria silnika oraz immobilizer aktywny. Brak możliwości połączenia się z ECU z komputerem diagnostycznym. Punkty masowe sprawdzone (przeczyszczone), przewody sprawdzone pod względem przetarć lub zgniłych pinów, bezpieczniki sprawne. Centralny działa z kluczyka. Rozrusznik na krótko kręci. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 21832050
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Adi.7 napisał:
    W czym może być problem?

W braku zasilania PCM albo linii CAN
  • REKLAMA
  • #4 21832597
    Adi.7
    Poziom 3  
    Sprawdziłem jeszcze raz wszystko i jest w porządku. Dokopałem się do sterownika silnika i tam żadnych zgnitych pinów. Znajomy miał bliźniaczy silnik z Citroëna C5 2.0 HDi, podłączyłem go do S-Maxa i zaczął kręcić, zaczęła też chodzić pompa paliwa, mimo to błąd "usterka silnika" została, immobiliser aktywny już znikł. Często padało ECU w S-Maxach?
  • #5 21832641
    janosik2026
    Poziom 22  
    Adi.7 napisał:
    Sprawdziłem jeszcze raz wszystko i jest w porządku, dokopałem się do sterownika silnika i tam żadnych zgnitych pinów.

Nie na tym polega diagnoza.
    Adi.7 napisał:
    Znajomy miał bliźniaczy silnik z citroena c5 2.0 hdi, podłączyłem go do s-maxa i zaczął kręcić, zaczęła też chodzić pompa paliwa, mimo to błąd "usterka silnika" została, immobiliser aktywny już nikł.

Silnik podłączyłeś cały?
  • REKLAMA
  • #6 21832668
    Adi.7
    Poziom 3  
    ecu tylko
  • #7 21832671
    janosik2026
    Poziom 22  
    Nie wiem jakim cudem zaczęło kręcić ale ok. I co jest teraz komunikacja z PCM?
  • #8 21832679
    Adi.7
    Poziom 3  
    dalej nie wykrywa PCM, immo wykrywa, kręci, pompa podaje, ale nie odpala
  • REKLAMA
  • #9 21832861
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3566
    Liczysz na to, że sterownik z Citroena zadziała w Fordzie ?, pomijając kwestie immo, to nie, nie zadziała bo ma inne oprogramowanie
  • #10 21834055
    Adi.7
    Poziom 3  
    Temat uważam za zamknięty. Okazało się, że jest spalone ECU i woda w środku. Kupione ECU z tymi samymi numerami - auto odpala, jeździ, komunikacja z PCM.

Podsumowanie tematu

✨ Ford S-Max 2.0 TDCi z 2008 roku nie uruchamia się, wyświetlając na liczniku komunikaty "awaria silnika" oraz "immobilizer aktywny". Problem obejmuje brak możliwości nawiązania łączności diagnostycznej z ECU. Sprawdzone zostały punkty masowe, przewody pod kątem uszkodzeń oraz bezpieczniki, które są sprawne. Centralny zamek działa poprawnie, a rozrusznik kręci po podaniu bezpośredniego zasilania. Objawy wskazują na możliwą usterkę modułu immobilizera, problem z komunikacją CAN lub uszkodzenie ECU. Zalecane jest dalsze diagnozowanie układu immobilizera, sprawdzenie linii komunikacyjnych ECU oraz ewentualna wymiana lub programowanie modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA