logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ściana wnęki na planie mieszkania jest nośna? Możliwość wyburzenia do 2 pokoju

hedloskk07 09 Lut 2026 17:36 291 6
REKLAMA
  • #1 21833978
    hedloskk07
    Poziom 2  
    Cześć wam. Zamierzam kupić mieszkanie i dostałem taki plan. Ktoś doświadczony może mi z niego wyczytać czy tą wnękę mogę wyburzyć i zrobić ją w 2 pokoju?

Skan planu mieszkania na papierze milimetrowym z czarnym okręgiem zaznaczającym wnękę w pokoju.
    Szkic planu mieszkania na papierze w kratkę z układem ścian, drzwi i łazienki.
    Skan planu kondygnacji z rzutem mieszkań i klatki schodowej oraz wymiarami i oznaczeniami ścian
  • REKLAMA
  • #2 21834284
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Witam.
    hedloskk07 napisał:
    Cześć wam. Zamierzam kupić mieszkanie i dostałem taki plan. Ktoś doświadczony może mi z niego wyczytać czy tą wnękę mogę wyburzyć i zrobić ja w 2 pokoju?

Skan planu mieszkania na papierze milimetrowym z czarnym okręgiem zaznaczającym wnękę w pokoju.

Nie możesz wyburzyć - jest to ściana nośna.
    Zresztą na rzucie widać, które ściany są nośne, a które działowe.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21834305
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Tam jeszcze jest okno, a o ile zrozumiałem, to w oknie by Ci to wyszło, ale przyjrzyj się pomieszczeniom, jakie są ścianki gdzie zaznaczyłeś, a jakie są ścianki w toalecie i wiadomo co jest nośne co działowe.
  • #4 21834310
    hedloskk07
    Poziom 2  
    To jedyny rysunek, jaki udało mi się zdobyć, a sama właścicielka nie jest pewna, czy to nie jest po prostu przez wspólnotę zrobione jako ogólny szkic pomieszczeń. Pukam w ścianę - to jakby z pustaka była, ale sprawdzę, jak będzie moje mieszkanie. A chciałem zrobić tak.

Szkic rzutu mieszkania na papierze w kratkę z czerwonym X i czarną kreską przy ścianie
  • REKLAMA
  • #5 21834354
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Ten rysunek jest wycinkiem z ręcznie rysowanego pełnoprawnego projektu budynku, a nie żaden szkic, zapewne wykonanym w latach '90 zeszłego wieku.
    Zgodnie z nim - zaznaczony fragment to ściana nośna i nie możesz tego ruszyć!

Pozdrawiam
  • #6 21834647
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    To jest w bloku czy wolnostojący ? Jak w bloku to ile pięter i co pod mieszkaniem ? Jeżeli jest piwnica i jest tak samo to nośna.
  • REKLAMA
  • #7 21834653
    hedloskk07
    Poziom 2  
    Blok 4-piętrowy. 2. piętro. Pochodzę po sąsiadach i piwnicy, zorientuję się.

Podsumowanie tematu

✨ Analiza planu mieszkania pod kątem nośności ściany wnęki wskazuje, że ściana ta najprawdopodobniej jest elementem konstrukcyjnym nośnym, co wynika z jej usytuowania i grubości na planie. Wyburzenie takiej ściany bez konsultacji z inżynierem budowlanym i uzyskania odpowiednich pozwoleń może naruszyć stabilność konstrukcji budynku. Zaleca się wykonanie ekspertyzy technicznej oraz sprawdzenie dokumentacji budowlanej, aby potwierdzić charakter ściany. W przypadku ścian nośnych możliwe jest zastosowanie rozwiązań zastępczych, takich jak podciągi lub słupy, ale wymaga to projektu i nadzoru specjalisty. Wnęka w 2 pokoju nie powinna być wyburzana bez profesjonalnej oceny, aby uniknąć ryzyka uszkodzeń konstrukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA