logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK4 2.0 Duratec – zaniki elektroniki, wysokie ładowanie 16V po bujaniu

matixsoch 12 Lut 2026 17:32 201 1
REKLAMA
  • #1 21836890
    matixsoch
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z Fordem Mondeo MK4 2.0 Duratec.
    Podczas przejazdu przez przejazd kolejowy, gdy auto mocno się zabuja lub po wejściu w zakręt i mocniejszym przechyleniu auta, gaśnie cała elektronika w aucie: licznik, convers, nawigacja i przestaje działać wszystko, co jest sterowane elektrycznie. Silnik działa dalej bez żadnego problemu, działa też podświetlenie przycisków i światła mijania i wycieraczki, ale tylko na ostatnim biegu. Po chwili wszystko wraca do normy i wyskakuje komunikat: Zbyt wysokie napięcie - zatrzymaj auto.
    W tym momencie ładowanie jest 16 V, zmierzone na akumulatorze.
    Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie wszystko działa poprawnie.
    Alternator nowy, regulator wymieniony 2 razy.
    Akumulator nowy, kabel od regulatora do ECU sprawdzony. Masy na nadkolach i od akumulatora wyczyszczone.
    Głównie dzieje się to, gdy jest gorąco na zewnątrz lub po dłuższej jeździe zimą.
    Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać?
    AI: Czy sprawdzałeś wszystkie główne złącza elektryczne (np. przy akumulatorze, alternatorze, skrzynce bezpieczników, pod maską i w kabinie) pod kątem luzów, korozji lub uszkodzeń?
    Sprawdzałem, ale nie wiem, czy na pewno wszystkie.
    AI: Czy po podpięciu auta pod komputer pojawiają się jakieś błędy (DTC) związane z elektroniką, ładowaniem lub komunikacją między modułami?
    U0120
    U0401
    U3006
  • REKLAMA
  • #2 21837023
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Sprawdź masy
REKLAMA