logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens KG33VY30 – agregat pracuje bez przerwy po wymianie termostatu 077B6532

LucasKrakow 15 Lut 2026 23:06 267 6
REKLAMA
  • #1 21839899
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Dzień dobry
    Siemens KG33VY30
    Zastałem lodówkę z ciągle pracującym agregatem.
    Okazało się, że termostat cały czas jest włączony. Z racji, że lodówka ma swoje lata, pomyślałem, że może sklejają się styki w termostacie, więc go wymienię. Termostat kupiłem z termoparą o 10 cm dłuższą, więc zrobiłem 1 oczko pod samym termostatem i zamontowałem. (Kupiłem 077B6532, bo oryginału nie udało mi się dostać 077B6987 (po rozebraniu styki okazały się dobre, ale to było już po wymianie na nowy)).
    Po wymianie termostatu znów nie wyłącza agregatu. Jeżeli wymuszę wyłączenie z poziomu pokrętła, to w przypadku niskiej temperatury w lodówce termostat nie włącza agregatu np. 2 h-3 h, po czym się włącza i znów chodzi cały czas. Lodówka schodzi do niskiej temperatury np. 5 stopni, a na ściance tylnej potrafi się zrobić tafla lodu.
    Co może być przyczyną nie wyłączania agregatu?
  • REKLAMA
  • #2 21839947
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 434
    LucasKrakow napisał:
    Co może być przyczyną nie wyłączania agregatu?

Przyczyn może być kilka:
    1. Mała ilość czynnika chłodniczego.
    2. Nieszczelna uszczelka drzwi.
    3. Zakurzony wymiennik.
    4. Zalodzone wnętrze.
    5. Przerwa na okablowaniu i wiele innych. Np. termopara nie jest przymocowana do parownika?
    Trzeba rozmrozić i sprawdzić na różnych ustawieniach termostatu umieszczając wewnątrz lodówki termometr.
  • REKLAMA
  • #3 21840018
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Odpowiedzi typu "Lodówka schodzi do niskiej temperatury np. 5 stopni" należy schować do szuflady z bajkami, konkretnie jakie są temperatury w chłodziarce i zamrażarce a nie żadne bajki typu "np" a jak nie widomo jakie to zamknij temat.
  • REKLAMA
  • #4 21840447
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    @Adam Walko

1 - Brałem to pod uwagę bo skraplacz nie jest gorący a po prostu taki ciepły i to u góry.
    2 - Sprawdzone, szczelne.
    3 - Odkurzony i wyczyszczony
    4 - Brak lodu.
    5 - Okablowanie OK. Termopara wchodzi w otwór i gdzie dalej idzie nie mam pojęcia. Nie widać jej bo jest pod obudowa itd.

Czy gdy zapadnie decyzja o dolaniu gazu to czy jest sens dolewać go bez próżni czy raczej nie ma to sensu? Mam też podejrzenie ze przy wymianie agregatu w lany czynnik to r134a, czy mogę dolać innego co spowoduje zmieszanie.
  • REKLAMA
  • #5 21840539
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Usunąć nieszczelność , wymienić osuszacz , napełnić R600a i wyregulować ! Sprawdzić sprężarkę czy tłoczy "na gorąco" ! bo na zimno może być ok a na gorąco "lipa" ! a to bardzo ważne przy izobutanie.
    Bez usunięcia nieszczelności zezłomować !
  • #6 21840892
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 434
    LucasKrakow napisał:
    Czy gdy zapadnie decyzja o dolaniu gazu to czy jest sens dolewać go bez próżni czy raczej nie ma to sensu? Mam też podejrzenie ze przy wymianie agregatu w lany czynnik to r134a, czy mogę dolać innego co spowoduje zmieszanie

1. Decyzja o dodaniu czynnika chłodzącego, jest wówczas uzasadniona, jeżeli agregat jest szczelny.
    2. Prawdopodobnie nie będziesz napełniał urządzenia samodzielnie. Nie dodaje się czynnika, tylko się wymienia.
  • #7 21857667
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Udało mi się opanować włączanie i wyłączanie. ( gazu troszku brakowalo)
    Jednak wychodzi na to że z tym termostatem ta wersja lodówki pracować nie może.
    Czy ktoś zna zamiennik oryginału do Siemens KG33VY30 który miał oznaczenie 077B6987 oraz zakresy +3,5 -20 +3,5 -31
    przy obecnym zastosowanym w części chłodziarki temp. schodzi do 0 stopni

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Siemens KG33VY30 miała problem z ciągłą pracą agregatu po wymianie termostatu 077B6532, który zastąpił oryginalny 077B6987. Termostat z dłuższą termoparą został zamontowany, jednak agregat nie wyłączał się prawidłowo, mimo że temperatura w chłodziarce spadała do około 5°C, a na tylnej ściance pojawiał się lód. Możliwe przyczyny to niedobór czynnika chłodniczego, nieszczelności, zakurzony wymiennik, brak prawidłowego przylegania termopary do parownika lub problemy z okablowaniem. Po sprawdzeniu szczelności drzwi, czystości wymiennika i okablowania, zasugerowano rozmrożenie lodówki i pomiar temperatur na różnych ustawieniach termostatu. W przypadku uzupełniania czynnika chłodniczego (R600a lub R134a) podkreślono konieczność usunięcia nieszczelności, wymiany osuszacza i profesjonalnego napełnienia, gdyż mieszanie różnych czynników jest niewskazane. Ostatecznie problem częściowo rozwiązano przez uzupełnienie czynnika, jednak obecny termostat nie pozwala na prawidłową regulację temperatury, która spada do 0°C. Poszukiwany jest zamiennik oryginalnego termostatu 077B6987 o zakresie temperatur +3,5 do -20°C i +3,5 do -31°C, kompatybilny z modelem Siemens KG33VY30.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA