Dzień dobry,
Pralka Electrolux EWS 11054NDU telepie się tylko podczas rozpędzania bębna. Jak już bęben kręci się na docelowych obrotach - brak drgań.
Pralka wypoziomowana. Stoi stabilnie na kawałkach twardej gumy. Poza telepaniem pracuje poprawnie.
Wymienione:
- amortyzatory,
- sprężyny.
Sprawdziłem:
- balast (górny i dolny) - siedzi ok.
- łożyska i krzyżak - brak stuków, kliknięć.
- grzałkę - jest ok. Przy okazji obejrzałem bęben - jest ok.
- tacho - wyciągnąłem, obejrzałem, złożyłem (choć siedziało na miejscu, jak trzeba).
- pompa wody - wyjęta, sprawdzona.
- mocowanie silnika - jest ok.
Problem z telepaniem występuje tylko przy rozpędzaniu bębna... Wygląda to, jakby bęben wpadał w rezonans?
Co jeszcze sprawdzić, albo do czego wrócić?
AI: Czy problem z drganiami występuje zarówno przy pustym bębnie, jak i z wsadem? Testowałeś pralkę bez żadnego prania w środku?
Bez prania problem telepania nie występuje.
AI: Jak duży wsad znajduje się w pralce podczas występowania drgań? Czy zauważyłeś różnicę w zachowaniu pralki przy różnych ilościach prania?
Problem telepania występuje przy małym wsadzie.
Pralka Electrolux EWS 11054NDU telepie się tylko podczas rozpędzania bębna. Jak już bęben kręci się na docelowych obrotach - brak drgań.
Pralka wypoziomowana. Stoi stabilnie na kawałkach twardej gumy. Poza telepaniem pracuje poprawnie.
Wymienione:
- amortyzatory,
- sprężyny.
Sprawdziłem:
- balast (górny i dolny) - siedzi ok.
- łożyska i krzyżak - brak stuków, kliknięć.
- grzałkę - jest ok. Przy okazji obejrzałem bęben - jest ok.
- tacho - wyciągnąłem, obejrzałem, złożyłem (choć siedziało na miejscu, jak trzeba).
- pompa wody - wyjęta, sprawdzona.
- mocowanie silnika - jest ok.
Problem z telepaniem występuje tylko przy rozpędzaniu bębna... Wygląda to, jakby bęben wpadał w rezonans?
Co jeszcze sprawdzić, albo do czego wrócić?
AI: Czy problem z drganiami występuje zarówno przy pustym bębnie, jak i z wsadem? Testowałeś pralkę bez żadnego prania w środku?
Bez prania problem telepania nie występuje.
AI: Jak duży wsad znajduje się w pralce podczas występowania drgań? Czy zauważyłeś różnicę w zachowaniu pralki przy różnych ilościach prania?
Problem telepania występuje przy małym wsadzie.