logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki elektrozawór do integry – Proxima V3 czy A83, jak najlepiej oprogramować?

Qper 16 Lut 2026 22:20 360 15
  • #1 21840796
    Qper
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Chcę się poradzić
    Chcę zamontować do integry elektrozawór do odcinania wody w przypadku zalania.

Znalazłem 2 takie, które uważam, że byłyby ok.

Proszę o poradę, co wybrać i jak najlepiej to oprogramować.

1. wybór to Proxima V3
    Ma 3 przewody sterownicze: wspólny i osobny przewód do otwierania oraz zamykania.

Chciałbym do sterowania użyć 2 przekaźników Pulsar AWZ 510.

I teraz pytanie - jak to oprogramować - nie wiem, czy dobrze myślę.

Wyjście niskoprądowe np. 5 jako przełącznik mono na 4 s i wskazanie czujek, z opcją zatrzasku. Po skasowaniu alarmu chciałbym, żeby się zawór otworzył.

Chyba wtedy muszę dodać drugi przekaźnik oprogramowany również jako mono na 4 s z odwrotną polaryzacją.

Dobrze myślę?

2. wybór to elektrozawór A83 4-przewodowy (2 przewody zasilające i 2 sterownicze)

Zwarcie przewodów sterowniczych - otwieranie
    Rozwarcie - zamykanie.

Oprogramowanie wyjścia: czyli wyjście bistabilne, odwrotna polaryzacja, zatrzask

Dajcie znać, czy dobrze myślę w obu przypadkach i jaki lepiej wybrać.

Wydaje mi się, że wariant 1 jest bardziej czytelny i zużywa mniej prądu, bo po 4 s jest wyłączony, a ten drugi elektrozawór podobno cały czas sporo pobiera.

Dzięki za rady.
  • #2 21841024
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    W zasadzie dobrze myślisz,ale ja bym rozważył zostawić sobie furtkę na rozszerzoną funkcjonalność no i dobre praktyki co do zasady sterowania na integrze czyli: wszystkie wyjścia fizyczne jako suma logiczna., a funkcje sterujące na wyjściach wirtualnych. Pozwala to dodać nowe funkcje do tych samych urządzeń sterujących. Na przykład chciałbyś dla bezpieczeństwa dodać zamykanie zaworu kiedy nie ma cię w domu i uzbrajasz alarm. I wtedy w razie zalania funkcje realizowane są przez inną logikę i zestaw wejść-wyjść, a odcięcie na czas nieobecności przez inny zestaw. Suma logiczna na wyjściu fizycznym umożliwia realizację obu scenariuszy. Oczywiście należy zabezpieczyć wypadek kiedy nastąpi zalanie i rozbrojenie. Wtedy wystarczy na jako funkcja pośrednicząca wyjście iloczyn logiczny.
  • #3 21841028
    Qper
    Poziom 6  
    Dzięki,

Celowo uprościłem tę regułę, ponieważ, jak wyjeżdżam na dłużej, to odcinam wodę ręcznie na cały dom, a zostawiam ogród.
    Dlatego tak to rozwiązałem.
    Ale dzięki za sugestię, może jeszcze coś przemyślę.
  • #4 21841038
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    A i jeszcze jedno: daj trochę więcej czasu na sterowanie zaworem V3 np 6-8 sekund. On ma wbudowane wyłączniki krańcowe więc nic się nie stanie, al lepiej mieć pewność zadziałania.
  • #5 21844895
    Qper
    Poziom 6  
    Rozrysowałem to. Masę z dodatkowego zasilacza podpinam pod dowolnego COM-a z Integry, prawda?

Schemat połączeń Integra z zasilaczem 12V, przekaźnikami Pulsar i elektrozaworem wody Proxima V3
  • #7 21845128
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zastanów się czy otwierać zawór z skasowaniem alarmu. Przed otwarciem zaworu warto sprawdzić przyczynę alarmu i ewentualnie ją usunąć.
  • #8 21845195
    Qper
    Poziom 6  
    xury napisał:
    Aux integry i w ogóle nie łączył ze sobą tych zasilań

OK, też tego nie lubię robić, ale technicznie schemat jest poprawny? Robiłem już mieszanie mas z dodatkowego zasilacza od sygnalizacji i działa bez problemu.

Przejrzałem bilans prądowy centrali i trochę jeszcze to przerobię. Myślę o całkowitym wywaleniu dodatkowego zasilacza i zrobieniu całości w oparciu o integrę.

Co teraz myślicie?

Schemat połączeń INTEGRA z dwoma przekaźnikami Pulsar AWZ 510 i elektrozaworem wody Proxima V3

Zbych034 napisał:
    Zastanów się czy otwierać zawór z skasowaniem alarmu. Przed otwarciem zaworu warto sprawdzić przyczynę alarmu i ewentualnie ją usunąć.

Tak, po alarmie na wyjściu sterującym zamykaniem ustawię zatrzask; dopiero po skasowaniu się otworzy - dobrze myślę?
  • #9 21845992
    Zbych034
    Poziom 39  
    Według mnie takie podejście jest błędne, wyraź sobie iż ktoś kasuje alarm i ponownie uaktywnia się wyciek.
  • #10 21846007
    Qper
    Poziom 6  
    Masz może jakąś propozycję, jak lepiej to rozwiązać? Chętnie wysłucham.
  • #11 21846056
    Zbych034
    Poziom 39  
    Zrób np oddzielne hasło do aktywacji wyjścia otwarcia zaworu.
  • #12 21846080
    Qper
    Poziom 6  
    Ok ale skoro to ja obsługuje to co mi to daje ?
  • #13 21846347
    Zbych034
    Poziom 39  
    Kasujesz alarm aby nie dokuczał, następnie sprawdzasz przyczynę alarmu jak trzeba to dokonujesz naprawy lub odłączenia uszkodzonego obwodu i dopiero wtedy otwierasz zawór.
  • #14 21846371
    Qper
    Poziom 6  
    Czyli, w skrócie, podsumowując, chodzi ci o to, aby drugi przekaźnik nie otwierał automatycznie, tylko ręcznie?
  • #15 21846767
    Zbych034
    Poziom 39  
    Tak ale otwarcie robisz z klawiatury a nie fizycznie.
  • #16 21847184
    Qper
    Poziom 6  
    >>21846767

Tak, to miałem na myśli, pisząc ręcznie.
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru elektrozaworu do systemu alarmowego Integra w celu odcinania wody przy zalaniu oraz sposobu jego programowania. Rozważane są dwa modele: Proxima V3 z trzema przewodami sterowniczymi (wspólny, otwieranie, zamykanie) oraz A83 z czterema przewodami (dwa zasilające, dwa sterownicze). Proxima V3 wymaga sterowania dwoma przekaźnikami mono (np. Pulsar AWZ 510) z odwrotną polaryzacją i czasem załączenia około 6-8 sekund, wykorzystując wyjścia niskoprądowe i zatrzask po skasowaniu alarmu. Elektrozawór A83 sterowany jest poprzez zwarcie/rozwarcie przewodów sterowniczych, co wymaga wyjścia bistabilnego z odwrotną polaryzacją i zatrzaskiem. Zalecane jest stosowanie wyjść fizycznych jako sumy logicznej oraz funkcji sterujących na wyjściach wirtualnych, co umożliwia rozszerzenie funkcjonalności, np. zamykanie zaworu podczas nieobecności. Wskazano na konieczność oddzielnego zasilania cewek przekaźników (np. z Aux integry) bez mieszania mas z dodatkowego zasilacza. Przed otwarciem zaworu po skasowaniu alarmu warto zweryfikować przyczynę alarmu i ją usunąć. Schematy połączeń i bilans prądowy centrali są istotne dla poprawnej integracji i działania systemu.
REKLAMA