logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skraplanie wody na stelażu GK przy listwie obrysowej i paroizolacji Alutec – przyczyny kondensacji

Kerbol 17 Lut 2026 18:54 153 4
REKLAMA
  • #1 21841511
    Kerbol
    Poziom 3  
    Witam. Mam pewien problem.
    Zauważyłem, że przecieka mi woda z wkrętu na płycie GK. Początkowo myślałem, że to z dachu, ale po wejściu ponad sufit wełna jest sucha. Ponad płytą, z której leci woda, chyba się skrapla pomiędzy stelażem obrysowym a folią paroizolacyjną Alutec. Ta listwa obrysowa zamontowana do „puszki”, w której znajduje się ekran. Puszka jest w paroizolacji, żeby była szczelność na całym suficie. Listwa obrysowa natomiast jest tam w celu usztywnienia płyty GK jak najbliżej przy krawędzi. Bez niej ostatni wkręt od końca będzie ponad 50 cm, więc za daleko.
    Pomieszczenie nie jest jeszcze ogrzewane, jest tam jakoś 10-13°C, a ponad sufitem też w granicach 10°C. Dlaczego akurat w tym miejscu skrapla się woda? Czy jak pomieszczenie będzie ogrzewane, skraplanie się powinno zniknąć? Nie wiem, czy może jakoś pomiędzy listwę a tę folię coś dać. Tyle, że w wielu innych miejscach płyta też styka się ze stelażem, no bo tak musi być, a nigdzie indziej nie cieknie. Stelaż jest po całej długości tej rolety, a tylko na tych dwóch wkrętach jest woda. A może ta zielona taśma w tamtym miejscu ma jakieś znaczenie? Dodaję zdjęcia, będzie łatwiej zobaczyć, o co chodzi. Zabudowę robię pierwszy raz i jest wykonywana dla mnie w moim domu, więc nie wszystko może być zrobione zgodnie ze sztuką.
    AI: Czy w pomieszczeniu, gdzie pojawia się problem, jest obecnie podwyższona wilgotność powietrza (np. świeżo po tynkach, brak wentylacji, suszenie prania itp.)?
    Nie
    AI: Czy możesz sprawdzić, czy paroizolacja w okolicy tej puszki i listwy jest na pewno szczelna, czy nie ma tam żadnych przerw, dziur lub miejsc, gdzie mogłaby przenikać wilgoć?
    Wygląda, że jest dobrze połączona. Ale skąd ma podejść ta wilgoć?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 21841522
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Wilgoć jest ze schnących po budowie: wylewek, zaprawy, kleju...
    Skrapla się tam gdzie najzimniej (punkt rosy zależny od wilgotności i temperatury).
    Kapie tam gdzie spłynie najniżej i jest nieszczelnie (grawitacja).
  • REKLAMA
  • #3 21841538
    Kerbol
    Poziom 3  
    Dom stoi już 3 lata. Bardziej stawiam, że wilgoć ciągnie od dachu, bo ponad tą wełną 15 cm jest już tylko deska i -15°C mrozu. Ale dziwi mnie, że ta woda skrapla się akurat pod tą listwą. A paroizolacja jest raczej szczelna. Woda przechodzi przez wkręta, ale on musi przecież przebić folię. Zasady fizyki trochę ogarniam, bardziej myślę, jakie rozwiązanie tam zastosować.
  • REKLAMA
  • #4 21841666
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Kerbol napisał:
    że wilgoć ciągnie od dachu

Od dachu ciągnie mróz. Woda skrapla się tam gdzie wypadnie punkt rosy
    czyli temperatura, przy której skrapla się woda przy danej wilgotności.
    Dlatego izolację cieplną należy tak projektować, żeby punkt rosy
    nie wypadał w pustce powietrznej, bo tam wtedy powstaną skropliny
    i będą szukać ujścia. Czasem wystarczy tylko trochę dogrzać przestrzeń
    aby przy danej wilgotności, nawet znacznej, przesunąć na zewnątrz
    punkt rosy i... problem jest rozwiązany.
    Oprócz wilgotności WAŻNA JEST TEMPERATURA.
  • #5 21844356
    Kerbol
    Poziom 3  
    Panowie, sprawa rozwiązana. Ściągnąłem wszystkie płyty i okazało się, że ponad tym miejscem idzie plastikowy kanał wentylacyjny domkokinka na dachu. Niestety kanał zamontowany był bez izolacji, tak więc skraplał się cały, a woda z niego leciała niżej i akurat nad tymi wkrętami było łączenie i woda kapała na wełnę, a dalej już wiadomo - na stelaż i do wkrętów.
REKLAMA