logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgemma H92S OpenATV 6.4 – jak zresetować lub zmienić hasło root do FTP?

MarcinFSW 18 Lut 2026 12:32 1200 12
REKLAMA
  • #1 21842047
    MarcinFSW
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam problem z logowaniem przez Total Commandera lub Dreambox do tunera Zgemma H92S (OpenATV 6.4.20200705).
    Mianowicie, nie pamiętam hasła do root.
    Mam nadzieję, że jest to root.
    Czy jest jakiś sposób, żeby zmienić nazwę użytkownika lub hasło, żeby można było się zalogować przez FTP?

Pozdrawiam
    AI: Czy masz fizyczny dostęp do tunera, np. możesz podłączyć go do monitora/telewizora i klawiatury lub masz dostęp do portu USB?
    Tak
    AI: Czy próbowałeś już jakichś metod resetowania hasła lub masz dostęp do plików systemowych tunera w inny sposób niż przez FTP?
    Nie resetowałem, bo się boję, że coś zepsuję. Do plików systemowych mam przez tuner.
  • REKLAMA
  • #2 21842061
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Pobierz odpowiedni image
    OpenATV

OpenPLi

Wybierz wersję dla Zgemma H92S.

Sformatuj pendrive na FAT32.

Rozpakuj plik i skopiuj folder:

zgemma/h9s

na pendrive.

Wyłącz dekoder z tyłu (przełącznikiem).

Włóż pendrive do USB.

Przytrzymaj przycisk power z przodu.

Włącz dekoder, trzymając przycisk.

Poczekaj aż proces flashowania się zakończy.

⚠️ Uwaga: To usunie wszystkie ustawienia i kanały.
  • REKLAMA
  • #3 21842165
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Często hasłem jest:
    pkteam
    root

Z poziomu dekodera możesz też założyć hasło; Menu>Ustawienia>Sieć>Ustawienie hasła
    i pilotem wpisz nowe hasło.
    To nie bank z milionami banknotów :) więc tym razem zapisz je.
  • #4 21842185
    MarcinFSW
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niestety pkteam ani root nie działają.
    Gdy wchodzę w Menu->Ustawienia-> nie mam Sieć (mam Obraz, Dźwięk, Nagrywanie & Timeshift, Obsługa & Interfejs, Tuner & Wyszukiwanie kanałów, Moduł & Kontrola Rodzicielska, Zarządzanie oprogramowaniem, System)
    Dopiero jak wejdę w System -> Sieć -> i tu mam (Konfiguracja urządzenia, Ustawienia Montowania, OpenWebif) -> Brak "Ustawienia hasła" :(
  • #5 21842414
    pikarel
    Poziom 39  
    Jeśli nie masz w dekoderze linijki od "hińczika" - to po prostu załaduj aktualną E2 w wersji 7,51
    z poziomu akltualizacji Software Online (niebieski na pilocie i poszukaj, bo ja nie uczę się tego "na małpę" :) menu jest intuuicyjne).
  • REKLAMA
  • #7 21842933
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Spróbuj
    Menu, Ustawienia, Sieć, Ustawienia hasła i tam wprowadź swoje hasło (cztery znaki)
    Ale w OpenaTV 6.4 może być nieco inaczej - nie pamiętam już.
  • #8 21843150
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    W pluginach są dodatki do ustawiania hasła root. Wystrczy zainstalować.

Zwykle w ATV nie ma hasła stąd problem z logowaniem.
  • REKLAMA
  • #9 21886364
    siames
    Poziom 9  
    >>21842061
    Witam, dokładnie tak zrobiłem, ale nie działają mi polskie listy kanałów. Mam jakieś włoskie itd. Wgrałem listy polskie przez Dreamboxa, ale niestety nie działał żaden kanał. Dekoder mam Zgemma H9s. Nie mam już pomysłu, co to może być.
  • #10 21886607
    pikarel
    Poziom 39  
    Z aktualnej listy powinny działać kanały TVP Polonia, TVS, Tele5, Polonia1.
    Jeśli działają to oznacza, że listę masz aktualną i właściwą, a tylko źle jest skonfigurowany dostęp do uprawnień, czyli Oscam i na tym się skoncentruj.
  • #11 21886911
    siames
    Poziom 9  
    >>21886607 Zainstalowałem oscama i działa, ale wciąż niektóre programy mi nie działają, np. Eleven Sport 3 nie działa, a już Eleven Sport 1, 2 i 4 działają. Czy to wina dekodera? Podobną mam sytuację z Polsatami Sport
  • #12 21886964
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Kup abonament z tunerem albo modułem operatora to będziesz miał .
  • #13 21899644
    pawelzarzycki61
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    >>21842845 Jestem twórcą AIO Panel, IPTV Dream, NeoRadio i kilku innych. Potwierdzam, w opcjach wtyczki jest możliwość zmiany hasła FTP.. Czysty system nie posiada hasła w ogóle, hasła z Multi-Klick systemy mają hasło pkteam, kopie od JakiTaki mają hasło: satedu, często też hasło może być drambox. Jeśli macie pytania dotyczące AIO Panel, proszę pisać śmiało.. Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odzyskania lub zmiany hasła root do logowania FTP w tunerze Zgemma H92S z OpenATV 6.4, gdy nie działa logowanie przez Total Commander ani Dreambox. Padają sugestie, że w czystym systemie Enigma2 hasło root często nie jest ustawione, a w niektórych obrazach spotykane są domyślne hasła typu pkteam, satedu lub drambox. Wskazano też możliwość ustawienia hasła z poziomu menu dekodera oraz instalacji wtyczek/panelu AIO, które umożliwiają zmianę hasła FTP. Jako alternatywę zaproponowano pełne wgranie obrazu OpenATV/OpenPLi z pendrive’a w trybie flashowania, co usuwa ustawienia i kanały. W dalszej części pojawiają się też uwagi o konfiguracji Oscam, listach kanałów i działaniu wybranych programów, ale główny temat pozostaje związany z dostępem FTP i hasłem root.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA