logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do Open WebIF na dekoderze Zgemma z OpenATV 7.5.1?

Gregory* 14 Sty 2025 21:20 11241 8
REKLAMA
  • #1 21393142
    Gregory*
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Hej,
    prośba o pomoc. Jak dostać się do interfejsu Open Webif na dekoderze Zgemma z Open ATV 7.5.1,
    "nieoczekiwany błąd podczas dostępu do Webif"?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21393621
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Wybacz, że zacznę od podstaw.
    Wchodzisz w Menu do ustawień sieciowych dekodera i odczytujesz Adres IP

Zrzut ekranu z ustawieniami sieci OpenPLi na dekoderze z obrazem telewizyjnym.

(fotka z mojego OpenPLi 9.0 ale u ciebie wygląda to podobnie)
    Przepisujesz ten adres do paska adresu w przegladarce i klikasz połącz.
    No i dekoder musi być w tej samej sieci domowej co komputer.

Jeśli to nie działa, to czytałem, że sporo ludzi narzeka na wersję 7.5.1 albo wręcz pisze, ze to niewypał.
    I przyczyna może być po stronie image.
    Edit: - lepsze jest wrogiem dobrego. Wróć do 7.4 i po problemie.

Ciekawostka. Wgraem OpePLI 9.1 i nie da się w ustawieniach interfehsu włączyć wyświetlania piconów i zaznaczania, który kanał jest kodowany)
  • REKLAMA
  • #3 21393632
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Ja zupełnie przypadkowo (miałem jakiś stary /nieaktualizujący się już od może dwóch lat/ PKT Hyperion) wgrałem 7.5.1 i według mnie chodzi szybciej. Zostawiłem na skórce Metrix, bo po dograniu Black Harmony (taką miałem na Hyperionie) też jakby zwolnił.
    @Gregory* pinguje poprawnie IP tunera, np. z komputera?
  • #4 21393726
    Gregory*
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    w między czasie zainstalowalem open atv 7.4, wczesniejsza wersje i oscam stable i działa ok, coś było chyba nie tak z tym oscam pluginem,
    dekoder mozna bylo pingać, zalogowac sie na niego etc
  • #5 21394119
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Z OpenATV (nieważne w sumie jakie wydanie) mogą być kłopoty wynikające z:
    - potrzeby wpisania DNSów
    - ustawienia hasła które domyślnie jest nieaktywne
    Ale jak korzystałeś kiedykolwiek to zapewne o tym wiesz.
    WebUI to IP bez portu, czyli, np. 192.168.1.112 - warto ustawić stałe IP podczas pierwszej konfiguracji.
    Piszesz o problemie pluginu Oscam. Ten domyślny jest na porcie 83, czyli dostęp masz, np. 192.168.1.112:83.
    W celu pierwszego uruchomienia warto wchodzić przez WebUI i po lewej z opcji wybierać Oscam.
    Rozumiem, że Oscam sobie doinstalowaleś, gdyż domyślnie też go nie ma ani FEED go nie zezwala pobrać.
  • REKLAMA
  • #6 21398320
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    Nie zakładam nowego wątku, bo problem podobny. Osobiście posiadam Octagona. Ostatnio dograłem jako kolejny slot właśnie 7.5.1 i nie mogę połączyć się po FTP.
    Na poprzednich softach nie było z tym problemu. Ale hasła zmienić jeszcze nie próbowałem, bo w międzyczasie dostałem od znajomego Zgemme do aktualizacji ze starym Open ATV 6.4. Bez problemu łączyłem się zarówno po FTP, jak i telnecie. Zmieniłem skórkę na HD Glas (IMHO najlepsza), ale zachciało mi się dograć jeszcze do drugiego slotu 7.4 (7.5.1 nie chciałem, bo znałem już problemy).
    Niestety Zgemma nie miała multiboota i 7.4 zastąpiło poprzedni obraz.
    O.K. miałem backupy, zatem wszystkie ustawienia przeszły, ale chciałem dograć tego Glass. No i ciekawostka

Zrzut ekranu przedstawiający próbę logowania do Zgemma H92s przez terminal.

A dlatego, że po FTP łączy bez problemu właśnie po root root. A tutaj po wpisaniu loginu root nie da się już hasła wpisać. Na Putinie jest to samo...
  • #7 21398359
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    Sam sobei zrobiłeś problem bo nie łączysz sie najpierw po telenet tylko SSH.

W telnet wpisać wystarczy po zalogowaniu : passwd hasło_moje i działa SSH.

Hasło ustawiać można też z pilota w ustawieniach albo za pomocą pluginu.
  • REKLAMA
  • #8 21398725
    Darek.S
    Poziom 34  
    tomaszlonski napisał:
    Sam sobei zrobiłeś problem bo nie łączysz sie najpierw po telenet tylko SSH.

Nie bardzo rozumiem. Właśnie zrobiłem próbę na Octagonie i wynika, że w 7.3 nie było hasła.
    Sprawdziłem i po wykasowaniu hasła przy logowaniu po FTP (Total Commander) nadal łączył. Po telnecie też łączył po samym wpisaniu "root" i Enter. Tak to wyglądało.

Dwa ekrany logowania pokazujące dostęp do openATV 7.3 na sf8008 przez Putty i interfejs webowy.
    Przełączyłem się na 7.5.1 i wyglądało to dokładnie tak samo jak w 7.3 (nie wiem czemu wczoraj nie dałem rady się połączyć).
    Zmieniłem hasło w menu (sieć) i sytuacja wygląda teraz tak samo jak w Zgemmie. Po FTP łączę bez problemu. Po telnecie nie. Po wpisaniu "root" "zwiecha".
    W ogóle nie pozwala wpisać hasła, a po 60 sekundach timeout. Zmieniłem hasło w menu na zupełnie inne i po edycji Total Commandera na to nowe łączę się, a po telnecie nie. Nie da się wykasować hasła w menu.
  • #9 21399489
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ciekawe jest jeszcze to, że raz udało mi się połączyć moim Octagonem na OpenATV 7.5 po SSL. Ale tylko raz.
    Próbowałem to samo na tej Zgemmie i po SSL ani razu. Skórkę wgrałem po FTP, który łączył się za każdym razem, i zainstalowałem z instalatora dostępnego z menu tunera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy mają problemy z dostępem do interfejsu Open WebIF na dekoderze Zgemma z systemem OpenATV 7.5.1, zgłaszając "nieoczekiwany błąd podczas dostępu do Webif". Wskazówki obejmują sprawdzenie adresu IP dekodera w ustawieniach sieciowych oraz upewnienie się, że dekoder jest w tej samej sieci co komputer. Niektórzy użytkownicy sugerują powrót do wersji 7.4, ponieważ 7.5.1 może mieć problemy z kompatybilnością. Dodatkowo, konieczne może być ustawienie DNS oraz hasła, które domyślnie jest nieaktywne. Problemy z pluginem Oscam również były poruszane, a użytkownicy zauważyli, że dostęp do WebUI powinien być realizowany bez portu, a Oscam działa na porcie 83. W przypadku problemów z połączeniem przez FTP, zaleca się użycie telnetu do zmiany hasła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA