logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie ładowaniem i rozładowaniem akumulatora przez MOSFET – jak podłączyć?

grzes1989grzes 18 Lut 2026 19:06 738 23
REKLAMA
  • #1 21842459
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, ogarnie mi to ktoś mądry?
    Jak to podłączyć, żeby ładowało kondensatory z dwóch faz, ale podczas jednej fazy włączało ładowanie z kondensatorów A, podczas drugiej fazy robiło zwarcie na żarówce?
    Sterowanie z MOSFET-ów, bo są mocne, szybkie.
    Chcę sprawdzić, czy będzie chociaż trochę poprawiać pracę akumulatora.
    Fajnie stworzyć coś samemu, ale aż taki dobry z elektryki nie jestem.
    Rysunek poglądowy, wszelkie rozwiązania mile widziane, jaki mocny transformator dać, można dołożyć potencjometr do zwiększania amperów ładowania i zwiększania obciążenia lub kilka żarówek i guziczki 😅
    Ręczny szkic układu z transformatorem, kondensatorami, akumulatorem, diodami, MOSFET-ami i żarówką
  • REKLAMA
  • #2 21842679
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6081
    Trudno analizować coś co nie jest schematem ideowym ale jeśli chodziło o to że połówka sieci ładuje a druga rozładowuje to wystarczy żarówka na stałe i prostownik z jedną diodą.
  • #3 21842750
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21842679
    Dziękuję za wyrozumiałość z tym schematem 😁
    Żarówka odpada, stała strata prądu.
    Jedna dioda odpada, przegrzewanie rdzenia.
    Schemat jest mi ciężko zrobić, jak zrobię ładowanie połówkowe, to nie mam rozładowania, a jak rozładowanie zrobię, to mam stałe ładowanie, gdzieś mi prąd ucieka bokiem 😅
    Dlatego mile widziana pomoc kogoś dobrego z elektroniki 😁
  • #4 21842813
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    @grzes1989grzes
    - W Tobie same sprzeczności, skoro piszesz, że jedna dioda odpada to po co robisz prostowanie połówkowe?
    - Sam w schemat włączyłeś żarówkę a teraz piszesz, że ona też odpada bo to strata prądu...
    Czyli pozostaje prostowanie dwu-połówkowe czyli mostek Graetza... Czyli pozostaje Ci jedyny i słuszny wniosek z Twoich prób: zrób klasyczny prostownik do ładowania akumulatorów i wtedy on:
    grzes1989grzes napisał:
    będzie chociaż trochę poprawiać pracę akumulatora
    czyli uzyskasz efekt o jaki Ci chodziło w pierwszym poście... Po prostu nie wyważaj otwartych drzwi... Należy dodać, ze skoro jak piszesz przy jednej diodzie grzeje się rdzeń to zmień transformator na mocniejszy jak to określasz bo tym bardziej przy czterech diodach będzie się grzał... Jak mocny? - Ano zmierz napięcie i prąd ładowania i oblicz moc a do wyniku dodaj zapas 10-20%... Co do Twojego schematu to także same niekonsekwencje w stosunku do tekstu bo nie widzę dwóch faz ani transformatora wielofazowego? Dlatego pasowałoby abyś wytłumaczył co rozumiesz pod pojęciem fazy i drugiej fazy o jakich piszesz w pierwszym poście?
  • #5 21843024
    exlibris71
    Poziom 18  
    Ocena: 106
    elktrod napisał:
    Należy dodać, ze skoro jak piszesz przy jednej diodzie grzeje się rdzeń to zmień transformator na mocniejszy jak to określasz bo tym bardziej przy czterech diodach będzie się grzał...

Niekoniecznie za słaby – przy prostowaniu jednopołówkowym (jednej diodzie) transformator pracuje ze składową stałą i rdzeń może się nasycać (stąd grzanie rdzenia), przy prostowaniu dwupołówkowym nie będzie tego efektu.
  • #6 21843059
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Oba tranzystory mają kanał N i podłączone są źródłem do plusa więc będą przewodzić na stałe (dioda pasożytnicza)

Nie che mi się szczegółowo analizować twojego układu. Jakbyś sam chciał to trzeba narysować uproszczony schemat zastępczy dla jednej i drugiej polaryzacji, prześledzić jakie diody są zwarte, jakie są przerwą i jakie są napięcia Ugs tranzystorów (tranzystor przewodzi kiedy Ugs>5V a nie dla tego że byś chciał żeby przewodził) diody do bramki nie możesz podłączyć bo bramka musi się rozładować żeby tranzystor się wyłączył. Tranzystor od żarówki nie dostanie Ugs>0 nigdy.

Mogę ci pokazać inny układ który wytwarza impulsy ale co 10ms w zerze sieci (C1,R3 symulują akumulator, R5 żarówkę - ale tu lepiej dać spiralę z drutu bo impulsy są krótkie w szczycie 13A ale średnia 1,3A)

Zrzut LTspice z wykresem prądu i schematem prostownika z MOSFET-em IRFZ44V
  • REKLAMA
  • #7 21843172
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21843024
    Dlatego pomyślałem, żeby ładować wstępnie kondensatory dwoma fazami, a sterować ładowaniem z tych kondensatorów jedną fazą, a rozładowywać/robić zwarcie na żarówkę drugą fazą.

Dodano po 13 minutach:

>>21842813
    Nie wyważamy otwartych drzwi, tylko wchodzimy oknem. 😂 🙈
    Ideą jest próba stworzenia czegoś nowego.
    Dodam schemat, tylko z góry wiem, że coś jest źle. 🙁
    Edit: ładowanie wstępne (kondensatorów) z dwóch połówek oraz wyzwolenie ładowania jedną połówką, a zwarcie na żarówkę drugą połówką.
    Załączniki:
    • Sterowanie ładowaniem i rozładowaniem akumulatora przez MOSFET – jak podłączyć? Screenshot_20260219_142108_com.proto.circuitsimulator.jpg (418.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie ładowaniem i rozładowaniem akumulatora przez MOSFET – jak podłączyć? Screenshot_20260219_141158_com.proto.circuitsimulator.jpg (414.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21843210
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    grzes1989grzes napisał:
    Dodam schemat, tylko z góry wiem, że coś jest źle 🙁
    Pry projektowania pamiętaj: Tranzystor N kanałowy można włączyć w ujemną szynę, tranzystor P-kanałowy można włączyć w dodatnią szynę, nie zapomnij o diodach pasożytniczych w każdym tranzystorze i ich kierunku, tym że Cgs trzeba rozładować i tym że poza szczytem kiedy diody mostka przewodzą strona AC jest odłączona od DC (dlatego w moim schemacie są rezystory które ustalają potencjał R1,2,6)
  • #9 21843221
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Zapytam inaczej. Czy chcesz, by przy jednym półokresie - akumulator był ładowany, a przy drugim półokresie rozładowywany przez żarówkę?
    PozdrawiaM.
  • #10 21843242
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    @mariann - Pewnie nie doczekasz się odpowiedzi jak i ja ile tych faz jest i co autor uważa za fazę:
    elktrod napisał:
    o do Twojego schematu to także same niekonsekwencje w stosunku do tekstu bo nie widzę dwóch faz ani transformatora wielofazowego?
  • #11 21843255
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21843221
    Witam
    Dokładnie tak
    + żeby transformator wykorzystał pełną moc i się nie grzał, tzn. dwie połówki i kondensatory
    + wykorzystanie szybkości pracy mosfetów
    + (ewentualnie) 2 potencjometry: jeden ładowanie, drugi rozładowanie

Dodano po 6 [minuty]:

>>21843242
    Przepraszam, zły dobór słów.
    W sieci mamy 230 V i 50 Hz prądu zmiennego i tą pracą prądu zmiennego chcę wysterować ładowanie i rozładowanie akumulatora.
  • REKLAMA
  • #12 21843297
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jakbyś użył N-MOS w obwodzie - i P-MOS w obwodzie + to mogły by tak pracować na przemian i niezależnie sterować żarówką i ładowaniem na przemian.

W takim prymitywnym układzie to o szybkości pracy MOSFETów i regulacji potencjometrami nie może być mowy.
  • #13 21843326
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21843297
    Zrobiłem tak i nie chce załączyć żarówki.
    Zrzut ekranu z symulatora obwodu: diody D1–D6, rezystory, kondensatory i żarówka B1
  • #14 21843377
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Zrobiłeś odwrotnie niż napisałem. Jak N-kanałowy jest na plusie to skąd weźmiesz jeszcze wyższe napięcie żeby go włączyć?
  • #15 21843425
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21843377
    No, domyślam się, że jest źle 😅
    Zrzut ekranu symulatora obwodów z zielonym schematem, diodami D1–D6, tranzystorami i pomiarami napięć

Dodano po 22 [minuty]:

>>21843425
    Zrobiłem tak o dziwo działa (chyba)
    Chociaż trochę dziwnie 😅 rezystory trzeba pewnie dobrać i poprawić
    Sami zobaczcie
    Zrzut ekranu z symulatora obwodów: schemat z diodami D1–D6, rezystorami i kondensatorami
  • #16 21843507
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Poświęć 10 minut i narysuj ten schemat jak należy. Jak już go narysujesz, to może odpowiesz jaką funkcję spełnia tu rezystor R5.
    PozdrawiaM.
  • #17 21843517
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    N-MOS ma mieć wyższy potencjał na drenie...
    Szybciej ja to narysuję, zamiast poprawiać każdy możliwy błąd. Niestety mam wrażenie że wstawiasz elementy losowo, licząc że może zadziała, jeśli tak jest to nie widzę sensu tracić czasu na analizę.

Zrzut LTspice: wykres prądu i schemat z diodami MBR735 oraz MOSFET-ami IRF9640 i IRFZ44V

Nadal nie jest to dobry układ, ale działa tak jak chciałeś i nie ma elementów które nic nie robią albo uniemożliwiają działanie.

Transformator i tak jest obciążony asymetrycznie bo w jednej połówce ładuje akumulator i kondensator, a w drugiej tylko kondensator. Przy ładowaniu samego kondensatora napięcie na nim szybko rośnie w ciągu dwóch milisekund i prąd spada, a napięcie akumulatora podczas impulsu ładującego nie wzrośnie.

Rezystorami R1 i R2 można w pewnym zakresie zmieniać wypełnienie impulsu załączenia żarówki.
  • #18 21843574
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21843517
    A może być u mnie te kilka milisekund, to zwarcie i nie działa.
    Dzięki za projekt 😁
    Załączniki:
    • Sterowanie ładowaniem i rozładowaniem akumulatora przez MOSFET – jak podłączyć? Screenshot_20260219_211205_com.proto.circuitsimulator.jpg (336.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 21843799
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    grzes1989grzes napisał:
    A może być u mnie te kilka milisekund, to zwarcie i nie działa.
    Nie wiem o czym piszesz, ale w symulacji początkowe ładowanie kondensatorów, wymusi prądy jak przy zwarciu.
  • #20 21865078
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    Witam, chyba udało mi się stworzyć działający i mega prosty układ, jednak na dwóch MOSFET-ach N kondensatory są przykładowe, jeden symuluje ładowanie z dwóch faz, a drugi akumulator, ale dodałem też woltomierze, by sprawdzić wzrosty i spadki napięcia. Na pewno rezystory są do zmiany i tu by się przydała wasza pomoc i pewnie gdzieś masę dodać, żeby nie kopało. Sprawdźcie, oceńcie sami.
    Załączniki:
    • SVID_20260318_095007_1.mp4 (12.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #21 21865816
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    To nie jest czytelny schemat. Rozumiem że dla początkującego bez różnicy jak narysujesz byle były połączenia, ale elektronik z doświadczeniem szybko analizuje schemat narysowany zgodnie z zasadami (prąd płynie z gory na dół, sygnał od lewej do prawej, brak nadmiernego zagęszczenia i nadmiaru pustych przestrzeni, brak poplątanych połaczeń i takich pod skosem) a taki makaron analizuje się bardzo wolno i łatwo się pomylić.

Nie chce mi się wkładać wysiłku i przerysowywać to do analizy, bo tobie się nie chciało narysować porządnie.
  • #22 21871154
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    >>21865816
    Przepraszam, zrobiłem, jak umiałem, dość ciężko to przerysować poziomo, bo przestało mi działać 😅, ale ogarnąłem poziomo. Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście.
    Załączniki:
    • HwVideoEditor_2026_03_26_145733439.mp4 (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HwVideoEditor_2026_03_26_150541511.mp4 (6.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21890352
    grzes1989grzes
    Poziom 10  

Stworzyłem
    Ręcznie lutowany układ z kondensatorem i rezystorami; obok trzymana mała żarówka na przewodach.
  • #24 21890675
    grzes1989grzes
    Poziom 10  
    Świeci

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła próby zbudowania układu sterującego ładowaniem i rozładowaniem akumulatora z wykorzystaniem MOSFET-ów, kondensatorów, transformatora zasilanego z sieci 230 V/50 Hz oraz żarówki jako obciążenia. Początkowo rozważano prostowanie jednopołówkowe i wykorzystanie jednej diody, ale wskazano problemy z grzaniem rdzenia transformatora i nieskutecznością takiego rozwiązania. Zalecono klasyczny prostownik dwupołówkowy z mostkiem Graetza oraz dobór mocniejszego transformatora na podstawie zmierzonego napięcia i prądu z zapasem mocy. Wyjaśniono też, że tranzystory N-MOS i P-MOS muszą być włączane zgodnie z polaryzacją, z uwzględnieniem diod pasożytniczych i konieczności rozładowania bramki, a układ nie będzie działał poprawnie przy losowym doborze elementów. Ostatecznie zaproponowano prostszy układ impulsowy, w którym w jednej połówce okresu akumulator jest ładowany, a w drugiej obciążany żarówką, z możliwością regulacji wypełnienia impulsów rezystorami; autor później przedstawił własne, uproszczone wersje schematu z dwoma MOSFET-ami N i kondensatorami symulującymi źródło oraz akumulator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA