logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows XP Pro na Asrock P67 Pro3 i SSD – błąd sterowników F6 z FDD

PRL 23 Lut 2026 09:45 216 9
REKLAMA
  • #1 21846392
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Witajcie.

Chcę zainstalować Windows XP Pro. Płyta Asrock P67 Pro3, dysk SSD. Czy ustawię IDE, czy AHCI, to za każdym razem, gdy wybiorę sterowniki dysku z FDD (od producenta płyty), to mam komunikat, jak na obrazku.
    Mam dysk z tym systemem z poprzedniego komputera i działa, ale tylko w trybie IDE. Na AHCI jest BSOD, dlatego postanowiłem zrobić instalację od początku. Niestety coś jest źle. Czy coś jeszcze podać?

Ekran instalatora Windows z błędem pliku i386\iaStor.sys i kodem 4100
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 21846466
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Pobierz obraz ze sterownikami SATA, najlepiej jakiś kastrat, np. ze stronki winclub.pl.
  • REKLAMA
  • #4 21846522
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10440
    Uzyj innych sterownikow lub instaluj gotowy obraz XP ze sterownikami z basewin.
  • #5 21846531
    PRL
    Poziom 41  
    Ok, ale wolałbym zrobić ze swojego nośnika nLitem, niż ładować czyjś obraz.
    Tyle tylko, że nie wiem jakie dodać sterowniki (skoro nie od producenta), a nie uśmiecha mi się nagrywać wielu płyt.
    Może zaproponujesz źródło ze sterownikami?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21846536
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    >>21846531
    A przypadkiem nLite nie ma opcji dodania sterowników do obrazu?
    Dawno nie używałem, ale wydaje mi się, że miał taką możliwość.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21846558
    PRL
    Poziom 41  
    gregor124 napisał:
    nLite nie ma opcji dodania sterowników do obrazu?

Ma i moja instalka posiada dodane strorowniki do AHCI, ale niewłaściwe.
    Właśnie się okazało, że przyczyną błędu jest prawdopodobnie dyskietka. Właśnie teraz z tym walczę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21846561
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10440
    Nikt Cie nie zmusza do instalowania z plyty, mozna z pendrive'a, tylko trzeba sie troche bardziej postarac.
  • REKLAMA
  • #9 21846629
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    PRL napisał:
    Ok, ale wolałbym zrobić ze swojego nośnika nLitem, niż ładować czyjś obraz.
    Tyle tylko, że nie wiem jakie dodać sterowniki (skoro nie od producenta), a nie uśmiecha mi się nagrywać wielu płyt.
    Może zaproponujesz źródło ze sterownikami?

A kto ci każe nagrywać płyty ? to anahronizm w tych czasach , rufus i pendriv parę minut i gotowe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP Professional na płycie głównej Asrock P67 Pro3 z dyskiem SSD. Próba instalacji w trybie AHCI kończy się błędem sterowników F6 z dyskietki (FDD), co uniemożliwia poprawne załadowanie sterowników kontrolera SATA. W trybie IDE system działa, jednak w AHCI pojawia się BSOD. Użytkownik próbuje wykonać czystą instalację, korzystając ze sterowników dostarczonych przez producenta płyty, lecz pojawia się komunikat błędu podczas wyboru sterowników z FDD. Problem wynika z braku kompatybilności lub nieprawidłowego załadowania sterowników SATA podczas instalacji Windows XP, który natywnie nie obsługuje kontrolerów SATA w trybie AHCI bez dodatkowych sterowników. Konieczne może być przygotowanie odpowiednio zmodyfikowanego nośnika instalacyjnego z wbudowanymi sterownikami lub użycie narzędzi do integracji sterowników (np. nLite).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA