logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler Galmet – kapanie wody z czerwonej zaślepki, zawór bezpieczeństwa czy ciśnienie?

tomczaczek99 23 Lut 2026 11:33 183 3
REKLAMA
  • #1 21846476
    tomczaczek99
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym się zapytać, co należy zrobić z tym, że ciągle kapie mi woda z tej czerwonej zaślepki, co zaznaczyłem na zdjęciu. Bojler jest nieużywany od lat. Czy wystarczy ją wymienić, zmniejszyć ciśnienie wody w domu, czy wezwać fachowca i mu zapłacić za minutę roboty, czy to może poważna usterka? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Bojler w piwnicy i instalacja rur z czerwonymi zaworami; na ścianie widoczne zacieki.
    Elektryczny bojler Galmet na ścianie, rury z zaworami; białe zaznaczenie wokół czerwonej zaślepki.
    Rury instalacji wodnej z czerwonym odpowietrznikiem i czerwonym zaworem na tle betonowej ściany
  • REKLAMA
  • #2 21846514
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    To chyba zawór bezpieczeństwa na wypadek przegrzania wody w bojlerze. Pytanie czy nie chcesz go zdemontować skoro nie używasz bo widać, że dopływa zakręcony ale woda zapewne w nim jest bo bez niej skoroduje albo już jest skorodowany.
  • REKLAMA
  • #3 21846542
    tomczaczek99
    Poziom 2  
    >>21846514

Czyli kapanie nie zniknie samo z siebie? Myślę, że raczej już jest skorodowany po tylu latach. Pytanie, czy coś ma z tym robić, czy bezczynność mi nie pogorszy czegoś?
  • #4 21846552
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Jeśli do wyrzucenia to wypuść z niego wodę i nie będzie kapało.
REKLAMA