logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP3 2010 – wycieraczki nie przestają pracować, nie wyłączają się

agtrek 24 Lut 2026 11:00 444 2
REKLAMA
  • #1 21847310
    agtrek
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Mercedes Actros MP3 2010 r., problem z wycieraczkami, nie przestają pracować.
    Jak w temacie.
    Objawy: Po załączeniu wycieraczek, czy to na ciągłą pracę, czy z przerwą, raz pracują normalnie, a raz na jakiś czas nie przestają pracować po wyłączeniu.
    Przy użyciu spryskiwacza to samo: jak jest ok, to popracują po spryskaniu jeszcze 5-6 cykli i się wyłączą, a na drugi raz pracują ciągle i nie chcą się zatrzymać.
    Wymieniłem manetkę pod kierownicą, z której się steruje wycieraczkami, ale bez zmian.
    Pewnie to ma znaczenie, problem powstał po wymianie silniczka nawiewu kabiny, przy którym trzeba było zdemontować wycieraczki i mechanizm wycieraczek.
    Możecie coś podpowiedzieć, gdzie popełniłem błąd? Może jakoś się ustawia specjalnie punkt "0" po demontażu wycieraczek?
    Nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #2 21928204
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 831
    Problem może powstać w instalacji silnika wycieraczek, gdzie znajduje się włącznik hamowania silnika do punktu zero. Na tym przełączniku pojawia się plus do pracy pełnego przebiegu i w jednym miejscu "punkt zero" łączy się z masą, by wyhamować bieg silnika wycieraczek. Myślę, że albo złącze silnika, które rozłączałeś, ma wadliwe połączenie, albo awarii uległ silnik.
  • #3 21928344
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    stanisławpiotr napisał:
    Problem może powstał w instalacji silnika wycieraczek gdzie znajduje się włącznik hamowania silnika do punktu zero.Na tym przełączniku pojawia sie plus do pracy pełnego przebiegu i jednym miejscu " punkt zero" łączy się z masą by wyhamować bieg silnika wycieraczek

Tego rodzaju układ funkcjonuje w prostych instalacjach wycieraczek. Tutaj całością pracy (włączanie/wyłączanie/praca przerywana) zarządza moduł SAM.
    Diagnoza niestety nie jest prosta - nawet w przypadku pomocy ze strony komputera SD. Pocieszę cię - miałem dwa podobne przypadki i "ozdrowienie" nastąpiło dopiero po wymianie modułu SAM. W Irlandii koszt 3300€ + VAT.
REKLAMA