logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor – szybki spadek ciśnienia wody po odkręceniu kranu, instalacja ze studni

ka92jutka 25 Lut 2026 12:38 321 10
REKLAMA
  • #1 21848247
    ka92jutka
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim.
    Pytanie moje odnosi się do problemu, który ostatnio zauważyłem u siebie w kotłowni. Mianowicie, od jakiegoś czasu po odkręceniu jakiegokolwiek kranu w domu po chwili znacząco spada ciśnienie wody, by, po powiedzmy pół minuty, woda zaczęła lać się jak krew z nosa. Na początku sprawdziłem naczynie przeponowe i ciśnienie powietrza w hydroforze. W przeponie było ok, za to w hydroforze spadło do zera. Dobiłem go kompresorem, ale wiele to nie pomogło, ponieważ teraz na manometrze na naczyniu przeponowym CWU, po dokręceniu kranu, ciśnienie spada od 3-3,5 do 0. Po zakręceniu kranu po kilku minutach ciśnienie wraca do przyzwoitych wartości.
    Instalacja wygląda mniej więcej tak:
    Studnia>hydrofor>reduktor ciśnienia (ustawiony na ok 3,5 bar)>filtry wstępne, dalej rozdzielone: wszystko jest na kocioł i rozdzielacze CWU (parter, piętro).
    Dom nowy, przecieków ani mokrych plam nigdzie przy rozdzielaczach i punktach wodnych nie znalazłem. Pękniętą rurę raczej bym zignorował, próba ciśnieniowa wyszła ok, a była robiona maksymalnie rok temu, przed wylewkami. Z góry dzięki za wszelakie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21848254
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    By prawidłowo napełnić zbiornik hydroforu powietrzem (przeponę w zbiorniku). Trzeba opróżnić zbiornik z wody do 1/4 pojemności. Inaczej woda blokuje powietrze i cała dostępna pojemność zbiornika nie pracuje. Można to zrobić zakręcając wodę do zbiornika ale zostawiając kran otwarty i powoli dobijać powietrza do wartości wstępnej 1.5-2 bary jak jest przepona lub jak jej nie ma to ujścia powietrza kranem i wtedy dobić do wartości ciśnienia załączenia hydroforu. Tylko raczej jak instancja nie była ruszana latami to pojawi się rdzawy osad w wodzie które zniknie po kilku dniach. Do usuwania wody najlepiej użyć kranu najbliżej zbiornika.
  • REKLAMA
  • #3 21848296
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    ...jak ciśnienie powietrza w hydroforze będzie za wysokie, to też nie będzie dobrze działał (w skrajnym przypadku pompa załączy się dopiero po całkowitym opróżnieniu zbiornika). Ciśnienie w zbiorniku przeponowym powinno być ok. 0,2 bara niższe niż ciśnienie załączenia pompy. Do tego dochodzi kwestia opóźnienia włączenia pompy (ew. softstart) i wydajność pompy. Jeśli odbiór wody jest większy niż wydajność pompy, to zbiornik będzie się opróżniał, a ciśnienie będzie spadać.

P.S.
    Nie musisz opróżniać zbiornika, dokładnie do 1/4 pojemności; może być nawet całkiem pusty. Jeśli będzie w nim, powiedzmy, te 1/4 wody, to możesz dobić ciśnienie powietrza dokładnie do dolnego ciśnienia włącznika. Tak czy inaczej, efekt końcowy ma być taki, że pompa załącza się poniżej 1/4 poziomu wody w zbiorniku.
  • #4 21848311
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak będzie za wysokie w zbiorniku bez przepony to nadmiar ujdzie kranem. Z przeponą tak jak wyżej -0,2 bara od ciśnienia załączenia hydroforu ale na zbiorniku bez ciśnienia.
  • #5 21848333
    ka92jutka
    Poziom 2  
    A co zrobić, jeśli na hydroforze jest ciśnienie wody w okolicach 2,5 bar, powietrza tak samo, na przeponie ciśnienie powietrza 2,3 bar, a wody 0? A z kranu nie leci nic.
  • #6 21848346
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak na zbiorniku jest 2,5 bara a z kranu nie leci nic. To albo coś jest zakręcone po drodze albo manometr oszukuje i podaje 2,5 bara jak fizycznie jest w okolicach 0 bar.
  • REKLAMA
  • #7 21848382
    ka92jutka
    Poziom 2  
    Sprawdziłem dokładnie jeszcze raz i na 100% zawory były odkręcone. Natomiast odkręciłem śrubunek w innym miejscu kawałek za hydroforem i woda normalnie leci, a ciśnienie na hydroforze widocznie spada. Jedyne urządzenia, jakie mam po drodze od miejsca, gdzie woda normalnie leci, do miejsca, gdzie ledwo cieknie, to filtry wstępne i reduktor. Filtry mogę wyciągnąć i zostawić same „słoiki”, żeby sprawdzić, czy będzie wszystko śmigać. Pytanie, czy to reduktor nie wariował.
  • REKLAMA
  • #8 21848386
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    >>21848333
    ka92jutka napisał:
    A co zrobić jeśli na hydroforze jest ciśnienie wody w okolicach 2,5bar, powietrza tak samo, na przeponie ciśnienie powietrza 2,3bar a wody 0? A z kranu nie leci nic
    To jeszcze pytanie, jakie ciśnienie jest ustawione na włączniku pompy? No ale jeśli przed reduktorem jest 2,5 bara, a za reduktorem 0, to...
  • #9 21848393
    ka92jutka
    Poziom 2  
    Nie pamiętam dokładnie, ale zakres wł./wył. jest 3/4,5 bar, a na reduktorze było około 3/3,5 bar
  • #10 21848394
    sigwa18
    Poziom 43  
    Reduktor i hydrofor. Dziwne połączenie? Najpierw podbicie ciśnienia hydroforem a potem redukcja ? W jakimś zakładzie gdzie ciśnienie wody jest kluczowe to rozumiem ale w domu?
  • #11 21848400
    ka92jutka
    Poziom 2  
    Nie wiem. Wg. majstra ponoć po to, żeby na instalację nie szedł strzał wody o dużym ciśnieniu. Sugerujesz, żeby wywalić?

Dodano po 5 [minuty]:

Podsumowując: Na hydroforze ciśnienie powietrza dobić do ~2,3 bar, bo 2,5 bar jest ciśnieniem załączania pompy. Czy jakieś konkretne ciśnienie powietrza ustawić na naczyniu przeponowym odpowiedzialnym za całą instalację cwu?

Dodano po 51 [minuty]:

Dzięki za wszelkie sugestie. Panie i Panowie, wymieniajcie regularnie filtry. Wyciągnąłem wszystko, zostawiając puste naczynia, i wszystko śmiga lepiej niż wcześniej.

Podsumowanie tematu

✨ W nowym domu z instalacją wodną obejmującą studnię, hydrofor, reduktor ciśnienia ustawiony na około 3,5 bara oraz filtry wstępne, pojawił się problem spadku ciśnienia wody po odkręceniu kranu. Po chwili od otwarcia kranu ciśnienie gwałtownie spada do zera, a następnie po około pół minuty woda zaczyna lecieć bardzo słabo. Po zakręceniu kranu ciśnienie powraca do wartości nominalnych. Sprawdzono naczynie przeponowe i ciśnienie powietrza w hydroforze – w przeponie było prawidłowe, natomiast w hydroforze ciśnienie spadło do zera i po doładowaniu kompresorem problem nie ustąpił. Brak widocznych przecieków i mokrych plam przy rozdzielaczach i punktach wodnych wyklucza nieszczelności. Problem może wynikać z niewłaściwej pracy hydroforu, uszkodzenia membrany w hydroforze, błędnej pracy reduktora ciśnienia lub zatkania filtrów wstępnych. Zalecane jest dokładne sprawdzenie stanu membrany hydroforu, poprawności ustawienia i działania reduktora ciśnienia oraz ewentualne czyszczenie lub wymiana filtrów. Warto również zweryfikować szczelność instalacji i ewentualne problemy z zaworami zwrotnymi lub innymi elementami instalacji wodnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA