logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W169 1.5 2005 – brak działania tylnej wycieraczki i spryskiwacza

bb1 26 Lut 2026 17:58 444 21
REKLAMA
  • #1 21849496
    bb1
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam Mercedesa W 169 2005 r. 1.5. Mój problem polega na tym, że nie działa wycieraczka i spryskiwacz tylnej szyby. Bezpiecznik sprawny, napięcie 12 V na złączu 4-pinowym silniczka jest stałe po stacyjce. Silniczek spryskiwacza przy sterowaniu na tył nie działa, sprawny jest, bo na przedniej szybie jest OK. Proszę o radę, może ktoś schematem poratuje (zakamarki internetu przeszukane bez efektu).
  • REKLAMA
  • #2 21849503
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    bb1 napisał:
    zakamarki internetu przeszukane bez efektu

Sam mam Mercedcesa i podobne problemy, nie licz na darmowe porady albo tanie zamienniki.
    W tym roczniku jeszcze można coś samemu próbować, zacznij od zdemontowania mechanizmu i daj zdjęcia, może wtedy ktoś będzie w stanie ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 21849536
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Dobrze by było jakby ktoś podrzucił schemat. Jeżeli do silniczka dochodzą 4 przewody to dwa są zasilaniem (+ i -), a dwa służą do sterowania.
    W roczniku 2005 innych marek założył bym sterowanie analogowe, ale w mercedesie może być już cyfrowe.
    Jeżeli masz możliwość podpięcia komputera to od tego zacznij, jeżeli nie, to myślę, że powinieneś zacząć od pomiaru napięć na wszystkich pinach. Pin +12 V po zapłonie już masz, zostaje wyłapanie masy i wówczas zmierzenie napięć na pozostałych pinach w momencie włączania wycieraczki tylnej. W zależności od wyników będą dalsze wnioski.
    Jeżeli idzie o spryskiwacz, to jeżeli na przód działa, a na tył nie, to najprawdopodobniej nie załącza się jeden z przekaźników sterujących pompką spryskiwacza. Sprawdź czy po odłączeniu kostki z silnika pompki spryskiwacza masz na obu przewodach masę.
  • #4 21849538
    bb1
    Poziom 10  
    Dziękuję za sugestię. Zanim rozkręcę połowę bagażnika to myślałem może ktoś posiada rozpisany układ przekaźnika odpowiedzialnego za sterowanie wycieraczki i spryskiwacza gdyż dziwnym jest usterka w silniczku i pompce jednocześnie, a może ktoś wie jakie piny w złączce podają napięcie na silniczek wycieraczki?

Dodano po 4 [minuty]:

Na pozostałych liniach nic nie ma po podaniu sygnału z manetki. A może któryś pin jest od światła stopu który jest zintegrowany z silniczkiem?

Dodano po 2 [minuty]:

Zrobię jeszcze raz pomiar i napiszę.
  • #5 21849551
    Mastertech
    Poziom 30  
    arturlom napisał:
    Jeżeli masz możliwość podpięcia komputera to od tego zacznij

O tym to niech zapomni zanim jeszcze pomyśli.

bb1 napisał:
    Za nim rozkręcę połowę bagażnika to myślałem może ktoś posiada rozpisany układ przekaźnika odpowiedzialnego za sterowanie wycieraczki i spryskiwacza

Spróbuj odczytać jakieś oznaczenie Mercedesa, zwykle zaczyna się ono literką A... I potem dużo cyferek,
    tu w jednym modelu można spotkać tysiące różnych rozwiązań jednego i tego samego układu, inne na każdy kraj, inne na każdego dealera, inne dla każdego zamówienia. Tylko ASO wg nr VIN jest w stanie wygrzebać zastosowaną wersję.

Rozkręcaj i rób zdjęcia.
  • #6 21849567
    arturlom
    Poziom 21  
    A czy sprawdzałeś przewody w przelotce klapy?
  • REKLAMA
  • #7 21849613
    bb1
    Poziom 10  
    Pomiar po załączeniu stacyjki:
    Pin 1- minus -
    Pin2- Plus +
    Pin3- minus-
    Pin4- minus-
    Napięcia między pinami:
    1-2–12 V
    1-3–0 V
    1-4–0 V
    2-3–12 V
    2-4–12 V
    3-4–0 V
    Po zasterowaniu manetką wycieraczką czy spryskiwaczem nic się nie zmienia.
  • #8 21849647
    arturlom
    Poziom 21  
    Jeżeli mierzyłeś na wypiętej wtyczce z silnika to moim zdaniem masz zwarcie do masy.
    A trzecie światło stopu działa?
    Sprawdź przewody w przelotce.
  • REKLAMA
  • #9 21849686
    bb1
    Poziom 10  
    Przewody wchodzące do klapy całe bez przetarć i wizualnie nie przerwane?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Pomiary robiłem przy wypiętej wtyczce a co do światła stopu to świeci w listwie na szybie.
  • #10 21850113
    Mastertech
    Poziom 30  
    Za podpięcie pod StarDiagnozis to minimum tysiaka wołają, ale może jakiś Launch da rady odczytać błędy i podpowie czy komp widzi wciskanie spryskiwacza i pompki z manetki. Silniczek mógł być zalany, a pompkę komp mógł programowo wyłączyć do czasu naprawy silniczka. Napisz jak najwięcej, bo tu czasami pojawi się spec od Merców, ale on sobie trudu nie zadaje, jak nie widzi zaangażowania ze strony pytającego.
  • #11 21850196
    bb1
    Poziom 10  
    Zdemontuję silnik i sprawdzę środek przekładni
  • #12 21850263
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    VIN musi być.
  • #13 21850526
    bb1
    Poziom 10  
    Vin WDD1690311J085633
  • Pomocny post
    #14 21850805
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    bb1 napisał:
    WDD1690311J085633

Poszło na priv.
  • #15 21851015
    bb1
    Poziom 10  
    Dzisiaj rozkręciłem silniczek. Był czysty niezapieczony, przekładnia jak nowa, koła zębate całe. Połączenia OK, po podaniu zewnętrznego napięcia silnik kręci jak szalony. Nie ma się do czego przyczepić, chyba, że do tej małej kostki? Mercedes W169 1.5 2005 – brak działania tylnej wycieraczki i spryskiwaczaIMG_209..jpeg (3.39 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Załączniki:
    • Mercedes W169 1.5 2005 – brak działania tylnej wycieraczki i spryskiwacza IMG_2090.jpeg (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mercedes W169 1.5 2005 – brak działania tylnej wycieraczki i spryskiwacza IMG_2091.jpeg (2.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mercedes W169 1.5 2005 – brak działania tylnej wycieraczki i spryskiwacza IMG_2092.jpeg (2.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21851445
    Mastertech
    Poziom 30  
    Sprawdź jeszcze jak silniczek parkuje, czyli jeden plus na stałe, a steruj krótkim impulsem drugi.
    Czy zawsze wystartuje i czy zawsze wraca w to samo miejsce.
  • #17 21851529
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    Wczoraj robiłem A klasę W169, 2006 rok. Jedna z usterek, to brak wycieraczek i spryskiwaczy, z przodu jak i z tyłu.
    Z testera wszystkie biegi i spryskiwacze pracowały normalnie.
    Wyjąłem przełącznik wycieraczki/kierunki i... Był przerwany kabelek od wycieraczek. Naprawa to banał. Najśmieszniejsze jest to, że klient o tym wiedział i miał zakupiony nowy przełącznik w bagażniku za ponad 400 zł. Jakbym wcześniej wiedział, to zamontowałbym ten nowy.
    Wyjęcie przełącznika bardzo łatwa i czysta robótka.
    Zapomniałbym - gdy manetką włączyłem długie, to wycieraczki zaczęły pracować, widocznie zamykałem obwód przez żarówki.

Zbliżenie na samochodowy przełącznik z widocznym zielonym przewodem i oznaczeniami na obudowie.
    Wnętrze auta z widoczną kolumną kierownicy bez kierownicy i otwartym panelem przełączników
    Przełącznik zespolony w aucie z widocznym zielonym przewodem i złączem na obudowie
  • Pomocny post
    #18 21851587
    Mastertech
    Poziom 30  
    Taki zespolony przełącznik kierunków i obu wycieraczek stosowany jest w wielu modelach, jeszcze dochodzi przełącznik zmiany świateł długie/krótkie, dobrze, że samego włącznika świateł z braku miejsca tam nie umieścili. Obie wycieraczki mają obracane włączniki, stąd urywanie się kabelków, szczególnie w niskich temperaturach.
    Takie rozwiązanie wynika z manetki automatycznej skrzyni biegów po prawej stronie kierownicy, na foto jednak również w manualu jest to samo rozwiązanie.
    Aleksander_01 napisał:

Jak komu. Jak ktoś to robi pierwszy raz, na na zdjęciu kierownicy polegnie.
  • #19 21851593
    bb1
    Poziom 10  
    Mastertech napisał:
    Sprawdź jeszcze jak silniczek parkuje, czyli jeden plus na stałe a steruj krótkim impulsem drugi.
    Czy zawsze wystartuje i czy zawsze wraca w to samo miejsce.

Ok pin 1-2 stałe 12 V, a impuls na który podać (metodą prób)?

Dodano po 9 [minuty]:

Aleksander_01 napisał:
    Wczoraj robiłem A klasę W169, 2006 rok. Jedna z usterek, to brak wycieraczek i spryskiwaczy, z przodu jak i z tyłu.
    Z testera wszystkie biegi i spryskiwacze pracowały normalnie.
    Wyjąłem przełącznik wycieraczki/kierunki i... Był przerwany kabelek od wycieraczek. Naprawa to banał. Najśmieszniejsze jest to, że klient o tym wiedział i miał zakupiony nowy przełącznik za ponad 400 zł w bagażniku. Jakbym wcześniej wiedział to zamontowałbym ten nowy.
    Zapomniałbym - gdy manetką włączyłem długie, to wycieraczki zaczęły pracować, widocznie zamykałem obwód przez żarówki.

Zbliżenie na samochodowy przełącznik z widocznym zielonym przewodem i oznaczeniami na obudowie.
    Wnętrze auta z widoczną kolumną kierownicy bez kierownicy i otwartym panelem przełączników

A masz może wiedzę które styki w złączce manetki są od tylnej wycieraczki i spryskiwacza to przemierzę u siebie czy dobrze łączą?

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

Dzisiaj rozkręciłem silniczek. Był czysty niezapieczony, przekładnia jak nowa, koła zębate całe. Połączenia OK, po podaniu zewnętrznego napięcia silnik kręci jak szalony. Nie ma się do czego przyczepić, chyba, że do tej małej kostki?
  • Pomocny post
    #20 21852047
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    Nie wiem które styki są do czego, ja się nie doktoryzuję z A-classe, tylko naprawiam. Nawet nie wiem jak się rozbiera taki przełącznik, ale jakbym musiał, to go rozbiorę.
    Podpowiem ci jak dostać się do przełącznika.
    Potrzebne narzędzia:
    - Klucz imbus 10.
    - Torx 10 oraz 30 i to wszystko.
    Poduszkę odkręcasz T30, dwie śrubki z tyłu kierownicy.
    Odciągasz zabezpieczenia wtyczek SRS, szare do tyłu, a pomarańczowe podnosisz do góry.
    Kierownicę odkręcasz imbusem 10, bardzo mocno przykręcona, możesz skorzystać z pomocy drugiej osoby aby trzymała kierownicę, możesz też wykorzystać blokadę lub użyć klucza pneumata.
    Gdy ściągniesz kierownicę, to T10 odkręcasz trzy śrubki, które trzymają taśmę SRS, i wyciągasz ją do siebie.
    Przełącznik trzyma się tylko na jednej śrubie T30, jest otwór w obudowie kolumny kierownicy, i wyciągasz go razem z obudową.
    Od tyłu przełącznika masz trzy śrubki T10, odkręcasz je i masz przełącznik w ręku. Nawet jak robisz to pierwszy raz, to max 30 minut.
    Montaż dużo szybszy, bo już wiesz co i jak.
  • #21 21868059
    bb1
    Poziom 10  
    Udało się. Faktycznie po radach forumowiczów był przerwany przewód w manetce ( są cztery ) a pozostałe w tym miejscu miały pękniętą izolację Po przylutowaniu i nałożeniu dodatkowych koszulek izolacyjnych wszystko śmiga.Dziękuję wszystkim za pomoc :)
  • #22 21868064
    bb1
    Poziom 10  
    Po demontażu manetki zespolonej , polutowaniu przerwanego przewodu od wycieraczki i tylnego spryskiwacza wzmocnieniu izolacji pozostałych przewodów usterka naprawiona.
    Zdemontowana manetka samochodowa z widocznymi przewodami i złączem, trzymana w dłoni.

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W169 1.5 z 2005 roku miał problem z brakiem działania tylnej wycieraczki i spryskiwacza. Bezpiecznik był sprawny, a na 4-pinowym złączu silniczka tylnej wycieraczki występowało stałe napięcie 12 V po włączeniu stacyjki. Silniczek spryskiwacza był sprawny, co potwierdzono działaniem na przedniej szybie. Pomiar napięć na pinach wykazał obecność masy i zasilania, jednak brak reakcji na sygnał z manetki. Sprawdzono przewody w przelotce klapy oraz działanie trzeciego światła stopu, które było prawidłowe. Zalecano diagnostykę komputerową (np. StarDiagnosis lub Launch) w celu wykrycia ewentualnych błędów i sterowania. Po demontażu silniczka i sprawdzeniu mechanizmu oraz przekładni nie stwierdzono uszkodzeń. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się przerwany przewód w manetce zespolonej, który po przylutowaniu i wzmocnieniu izolacji przywrócił pełną funkcjonalność tylnej wycieraczki i spryskiwacza. W dyskusji podano także wskazówki dotyczące demontażu manetki oraz uwagi o możliwych wariantach sterowania (analogowe vs cyfrowe) i konieczności posiadania numeru VIN do uzyskania schematów w ASO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA