logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT1316 Pralka - demontaż zabieraka na śruby

Jolkael 07 Mar 2026 01:32 624 9
REKLAMA
  • #1 21856232
    Jolkael
    Poziom 10  
    Dzień dobry, czy w pralce Electrolux EWT1316 można łatwo zdemontować zabierak? Mocowany jest na zaczepy i śruby.
    Wpadły małe nożyczki za bęben. Ta metoda wydaje mi się najłatwiejsza, ale może się mylę. Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Czy próbował Pan już innych sposobów wyjęcia nożyczek, na przykład przez filtr lub od spodu pralki?
    Tak, w filtrze ich nie było. Magnesem neodymowym też mi się nie udało.
    AI: Czy posiada Pan odpowiednie narzędzia i doświadczenie w rozkręcaniu pralki, czy to będzie Pana pierwsza taka próba?
    Nie mam doświadczenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21856259
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, odkręcasz wkręty i przesuwasz zbierak w bok. Oczywiście ten naprzeciwko drzwiczek.
  • Pomocny post
    #3 21856260
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Przez zbierak nie wyjmiesz nożyczek. https://north.pl/baza-porad/jak-wymienic-zabierak-w-pralce/
    Zdejmij uszczelkę/kołnierz pomiędzy obudową bębna a bębnem.

Moderowany przez mrice:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21856267
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    @techlock w pralce górnowsadowej?

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście nie zawsze są otwory pod zbierakiem w górnowsadowej.
  • Pomocny post
    #5 21856278
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na model pralki.
    Demontaż fartucha ułatwi wyjęcie nożyczek.
    https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/4-zesp%C3%B3%C5%82+pior%C4%85cy+do+pralki-|0;KL72182U8/

Moderowany przez mrice:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• Pomocny post
    #6 21856289
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    To grzałka nie jest demontowalna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21856837
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    Jolkael napisał:
    Wpadły małe nożyczki za bęben.

Demontujesz grzałkę, ewentualnie możesz spróbować zdjąć wąż zbiornik - filtr i przez en otwór spróbować.
    Najwygodniejszą i najłatwiejszą formą do usunięcia ciała obcego jest demontaż grzałki, ale czasem wymaga montażu nowej grzałki.
  • #8 21856899
    Jolkael
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Faktycznie nie wyjmę nożyczek przez otwory pod zabierakiem, bo otwory te są zbyt małe. Zasugerowałam się filmikiem https://www.tiktok.com/@serwisagd_1remont/video/7389246459830488352, a u mnie inaczej to wygląda.
    Lecz aby trzymać się tematu - czy odkręcenie tych 4 wkrętów i ponowne ich wkręcenie jest łatwe? Nie znalazłam opisu takiego przypadku w sieci, a na stronie producenta
    https://shop.electrolux.pl/pralnictwo/pralki/czesci-bebna/zabierak-bebna-pralki/p/53188953193, widnieje zapis "Ten produkt powinien być zainstalowany przez technika.", stąd moje obawy przed podjęciem się demontażu/ponownego montażu przez laika.

Wnętrze bębna pralki z metalową płytą i otworami montażowymi pod zabierak

Dodano po 44 [sekundy]:

mrice napisał:
    Jolkael napisał:
    Wpadły małe nożyczki za bęben.

Demontujesz grzałkę, ewentualnie możesz spróbować zdjąć wąż zbiornik - filtr i przez en otwór spróbować.
    Najwygodniejszą i najłatwiejszą formą do usunięcia ciała obcego jest demontaż grzałki, ale czasem wymaga montażu nowej grzałki.

Dziękuję, czy grzałkę demontuje się tak samo w każdej pralce Electrolux z ładowaniem od góry, czy z tej instrukcji mogę skorzystać:
    https://support.electrolux.pl/support-articles/article/pralka-jak-wymienic-grzalke-4
    Niestety w instrukcji obsługi nie ma takich informacji.
    Spróbuję jeszcze mocnymi magnesami zlokalizować nożyczki, czy jest szansa, że jeśli wpadły pod bęben to się złapią magnesem?
  • REKLAMA
  • #10 21857685
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    Jolkael napisał:

Generalnie tak, ale jej jakosć jest wysoce słaba. Popatrz na jutuby, w zasadzie niemal w ażdej pralce odbywa sie to tak samo.

Jolkael napisał:
    Spróbuję jeszcze mocnymi magnesami zlokalizować nożyczki, czy jest szansa, że jeśli wpadły pod bęben to się złapią magnesem

Chcesz to kombinuj, ale moim zdaniem szkoda czasu.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Electrolux EWT1316 zabierak bębna jest mocowany zarówno na zaczepy, jak i śruby, co umożliwia jego demontaż. W przypadku wpadnięcia małych przedmiotów, takich jak nożyczki, za bęben, najczęstszą metodą jest demontaż zabieraka, aby uzyskać dostęp do wnętrza bębna. Próby wyjęcia przedmiotów przez filtr lub od spodu pralki mogą być nieskuteczne, zwłaszcza gdy filtr jest pusty, a magnes neodymowy nie pomaga. Demontaż zabieraka wymaga podstawowych narzędzi i ostrożności, szczególnie jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w rozkręcaniu pralek. Zaleca się ostrożne odkręcenie śrub mocujących zabierak i zwolnienie zaczepów, aby uniknąć uszkodzeń elementów bębna i mechanizmu pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA