logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie?

jmtkspeed 07 Mar 2026 08:05 219 7
REKLAMA
  • #1 21856280
    jmtkspeed
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Posiadam kocioł Brotje PWHC 24. Z kotła leci woda. Po zdjęciu pokrywy kotła widać, iż jest to woda z górnej części (okolice komina). Najprawdopodobniej skropliny. Jak to usunąć? Dziękuję za podpowiedź.
    AI: Czy kocioł jest podłączony do sprawnego systemu odprowadzania kondensatu? Czy odpływ kondensatu był sprawdzany pod kątem drożności?
    Kocioł był zamontowany ok. 5 lat temu i nie było żadnych problemów.
    AI: Czy kocioł był ostatnio serwisowany lub czyszczony? Czy problem z wyciekiem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo?
    Problem z wyciekiem jest raz na jakiś czas. Podejrzewam, że zmiana temperatury może to powodować.
  • REKLAMA
  • #2 21856320
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Nie opisałeś jak masz wykonane odprowadzenie spalin , czy tylko rura spalinowa czy przewód spalinowy dwuścienny. Pewnie chodzi o skropliny w zewnętrznej rurze ( przy rurze dwuściennej), prawdopodobnie do wymiany uszczelki rury na kolanie w szachcie kominowym.
  • REKLAMA
  • #3 21856332
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    szamotel napisał:
    Pewnie chodzi o skropliny w zewnętrznej rurze ( przy rurze dwuściennej)
    Zapewne właśnie chodzi o taki sposób odprowadzenia spalin.
    Taka rura musi być nachylona pod odpowiednim kątem, tak aby skropliny wypadały na zewnątrz, a nie do wewnątrz, czyli do kotła.
    Może coś się przytkało?
    I właśnie dlatego skropliny mają "pod górkę"
  • REKLAMA
  • #4 21856959
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    klm787 napisał:
    Taka rura musi być nachylona pod odpowiednim kątem, tak aby skropliny wypadały na zewnątrz, a nie do wewnątrz, czyli do kotła.

Tutaj się mylisz, nachylenie rury spalinowej musi być tak wykonane by był spadek w kierunku kotła. Właśnie po to by skropliny zlały się do wymiennika kotła a następnie do kanalizacji. Podejrzewam że skropliny w tym przypadku nie płyną rura spalinową a rurą która doprowadza powietrza do kotła i tutaj może dojść do zalewania kotła. Tak jak opisałem wcześniej uszczelka kolana do wymiany.
  • #5 21856980
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    szamotel napisał:
    Tutaj się mylisz

Faktycznie, masz rację.
    Myliłem się.
    Nawet AI to potwierdziła :D
    Zrzut ekranu z polskim tekstem o montażu rury spalin w kotle kondensacyjnym Brotje PWHC 24
    A zmyliło mnie to, że:
    Jakieś dwa lata temu (prezentowana instalacja nie moja) Skropliny kapały jeszcze do tego garnka na dole
    Rura wylotowa na ścianie domu z parą i garnek ustawiony pod nią na trawie
    Ale.
    Ale nie wiem co się stało (instalacja u mojego ojca, dziadka) że teraz tam nie spada prawie ani jedna kropla.
    Na samym początku działania w garnku było dużo wody.
    A owa instalacja u dziadka, ojca prezentuje się tak:
    Odwrócone zdjęcie etykiety kotła Termet EcoCondens‑20 z danymi technicznymi Biały element instalacji z kolanem rury przy szarej ścianie i gniazdku elektrycznym Biała rura z czarną nasadką wystaje pionowo z płaskiego dachu pokrytego papą. Wylot rury na płaskim dachu obok rynny; po prawej metalowy garnek leżący na trawie Biały kocioł kondensacyjny z rurami i sterownikiem, zamontowany poziomo w piwnicy
    Sorry, że tak fotki się zapisały, poodwracały ale to nie problem w dzisiejszych czasach na forum Elektroda.
    Trzeba po prostu użyć strzałek odwracających fotkę :D

No i faktycznie skropliny odprowadzane są do kanalizacji.
    Fragment instalacji przy kotle: rury z izolacją i syfon do odpływu, zaznaczone żółtą strzałką
  • #6 21857576
    jmtkspeed
    Poziom 2  
    Witam.
    Po zdemontowaniu pokrywy przedniej widać, jak leciała woda do kotła. Tylko nie wiem, z której końcówki i dlaczego. Może ktoś ma jakiś pomysł?
    Załączniki:
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7171.JPG (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7179.JPG (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7176.JPG (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7175.JPG (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7174.JPG (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7173.JPG (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7171.JPG (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_7169.JPG (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21857586
    jmtkspeed
    Poziom 2  
    Nie mieszkam w tym mieszkaniu , ale z tego co mi powiedziano 3 razy przez sezon ciekła woda ( wydaje mi się że w związku ze zmianą temperatur na zewnątrz )
    Piec przez 5 lat funkcjonował prawidłowo . Nikt go nie czyścił . Przedmuchałem szarą rurę która jest od skroplin i wchodzi do odstojnika ( syfonu ) i jest drożna

Dodano po 12 [minuty]:

Czy do końcówki 1 można założyć wężyk i skierować skropliny do jakiegoś słoika lub wpiąć do szarej rury do skroplin ? Nie wiem czy piec jak będzie zasysał powietrze nie będzie zasysania przez ten wężyk z kanalizacji . Może pomysły jak to ogarnąć
    Załączniki:
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_71791.JPG (269.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brotje PWHC 24 – jak usunąć skropliny z górnej części kotła przy kominie? IMG_71751.JPG (307.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21859220
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    To jest tacka zbierająca skropliny z rury powietrznej. Tam mogą pojawić się skropliny ale sporadycznie, przy dużej wilgotności powietrza i krótkiej rurze spalinowej. W innym wypadki masz nieszczelny komin. Możesz podłączyć wężyk ale jak słusznie zauważyłeś może zacząć zasysać nim powietrze do spalania.
    Do sprawdzenia szczelność komina.

Podsumowanie tematu

✨ W kotle Brotje PWHC 24 pojawia się problem z wyciekiem wody, prawdopodobnie skroplin, z górnej części kotła w okolicy komina. Skropliny mogą pochodzić z rury powietrznej lub spalinowej. Dyskusja wskazuje, że rura spalinowa powinna mieć spadek w kierunku kotła, aby kondensat spływał do wymiennika i dalej do kanalizacji. Możliwe przyczyny wycieku to nieszczelność uszczelki kolana w szachcie kominowym lub nieszczelny komin. Skropliny mogą również gromadzić się na tacy zbierającej kondensat z rury powietrznej, zwłaszcza przy dużej wilgotności i krótkiej rurze spalinowej. Zalecane jest sprawdzenie drożności i szczelności systemu odprowadzania kondensatu oraz komina. Podłączenie wężyka do odprowadzenia skroplin jest możliwe, ale może powodować zasysanie powietrza do spalania, co wymaga ostrożności. Problem pojawia się sporadycznie, prawdopodobnie związany ze zmianami temperatur zewnętrznych. Kocioł był użytkowany bez problemów przez około 5 lat, bez serwisu i czyszczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA