logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 6L 2005 – nie działa domykanie szyb z pilota po zmianie kodowania 6Q0959433E

starfire 07 Mar 2026 19:08 342 5
REKLAMA
  • #1 21856738
    starfire
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Koledzy pomóżcie, Ibiza 2005 rok, moduł komfortu - chce ustawić domykanie szyb z pilota: 6Q0959433E zmienione z 10 na 2 w 04361, 04362, 04363, ale szyby nadal nie zamykają się przy trzymaniu guzika "zamknij" na pilocie.
    Wszystko robię za pomocą kabla RS232 i programu VAG pro z płyty, jakieś pomysły czemu nie działa?
  • REKLAMA
  • #2 21857661
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Sprawdź w VAG-COM/VCDS w module 46-Central Conv., czy w kodowaniu (Soft. Coding) funkcja komfortu jest aktywna. Dla Ibizy 6L standardowe kodowanie to zazwyczaj 00064 lub 00256 (w zależności od wyposażenia).
    W niektórych wersjach modułu 433E trzeba sprawdzić, czy w kanale adaptacji (nie w samej pamięci EEPROM) funkcja domykania pilotem nie jest odcięta.
    Wejdź w Adaptację (10), kanał 06. Upewnij się, że jest tam wartość 1 (aktywne domykanie pilotem).

Wartości 04361-04363 są poprawne dla większości modułów 1C0 i niektórych 6Q0, ale dla końcówki 433E upewnij się, czy Twoje zmiany na pewno się zapisały.
    Po wpisaniu 2 i wyjściu z programu, wejdź w te adresy ponownie i odczytaj wartość (Read Memory). Jeśli wróciło do 10, to znaczy, że moduł odrzuca zapis (niektóre wersje wymagały procedury "Login" przed zapisem do EEPROM, zazwyczaj kod 19249).

I na koniec pytanie:

Czy domykanie szyb działa, gdy włożysz kluczyk do zamka w drzwiach, przekręcisz na "zamknij" i go przytrzymasz?
    Bo jeśli działa kluczykiem, a pilotem nie – problem leży w konfiguracji pilota/adaptacji.
    A jeśli kluczykiem też nie działa – problemem jest brak adaptacji krańcowej szyb, więc wróć do początku mojego posta. ;P
  • REKLAMA
  • #3 21858367
    starfire
    Poziom 13  
    JuniorS napisał:
    kodowanie to zazwyczaj 00064 lub 00256 (w zależności od wyposażenia).

Dzieki za podpowiedzi no wiec tak : kodowanie mialem ustawione jakies dziwne - 17 - ustawilem na 64 czyli 2x centralny i 2x szyby.
    Ale nadal nie dziala oczywiscie sprawdzilem zapisane sa wartosci 04361-04363 czyli 2 wrocilem do 10tek i ponownie ustawilem 2 ale nie zmienilo to nic czyli zamykam auto z otwartymi szybamia trzymam guzik ale szyby nie domykaja sie.
    W adaptacji nie mam opcji domykania, mam tylko usuwanie pilotow, adaptacje pilotow, auto lock auto unlock potwierdzenie zamkniecia i otwarcia beep i to samo swiatlem oraz ustawienie dzwieku alarmu. Domykanie z kluczyka przekrecajac zamek dziala.
  • REKLAMA
  • #4 21859315
    starfire
    Poziom 13  
    starfire napisał:
    kodowanie mialem ustawione jakies dziwne - 17 - ustawilem na 64 czyli 2x centralny i 2x szyby.

Nie ma nigdzie wzmianki o kodowaniu 00017 ale przestal mi dzialac tempomat po zmianie na kodowanie 00064 ktore sugeruje vcds - nie ma w nim wzmianki o tempomacie wiec wrocilem do kodowania 00017 - podejrzewam ze ze tu moze byc problem ale niestety nie ma skad pozyskac dokumentacje widac moja ibiza jest jakos lepiej doposazona stad standardowe procedury nie dzialaja.
  • REKLAMA
  • #5 21869145
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Sorki trochę zabiegany jestem ale pochyliłem się nad Twoim problemem i wymyśliłem... Skoro Twój moduł to 6Q0959433E to adresy 04361-63 w Twoim module są puste - stąd nic nie zadziałało. Moduł 6Q0 959 433 E (E oznacza bogatą wersję obsługującą 4 el. szyby i alarm), domykanie z pilota w eepromie siedzi w okolicach adresów 04361 04362 04363 ale wartości które tam wpisujesz zależą od tego co tam zastałeś. Ale jest pewien haczyk.. Akurat w Ibizie. Kodowanie 00017 to kodowanie bazowe i go nie ruszaj. Te cyfry to suma bitów funkcji (centralny zamek, szyby czy alarm) Jeśli dasz tam 00064 moduł pomyśli że wsadziłeś go do innego auta... Dodatkowo większość modułów 6Q0 właśnie z końcówką E miało fabrycznie zablokowaną funkcję komfortu z pilota na poziomie procesora jeśli sterowniki w drzwiach nie raportują odpowiedniej wersji oprogramowania... Jeżeli masz kabel RS232 i interfejs KKL nie walcz z ręcznym wpisywaniem komórek przez VDS czy czymś podobnym bo to bardziej robisz na czuja :P Weź sobie zorganizuj program Motordiag Komfort Manager (MKM) nawet wersję Lite... To Czeski soft zrobiony specjalnie pod moduły komfortu VAG-a. Program sam zidentyfikuje moduł i podpowie co gdzie i jak masz zmienić.

Jeśli jednak uparcie chcesz to robić tym co masz to w adresach 04361 04362 04363 o ile miałeś tam 10 a zmieniałeś na 2 i nie działa spróbuj wartości 202 (jeśli nie zadziała pamiętaj by wrócic do wartości poprzedniej)

Ogólnie to w Ibizach 6L zazwyczaj domykanie szyb z pilota nie jest wspierane przez dany sterownik drzwi (silniczki szyb mają własne sterowniki, które muszą zrozumieć rozkaz z modułu komfortu). To, że domykanie działa po przekręceniu kluczyka w zamku, to funkcja mechaniczna (hardwired) i może być taka opcja bez opcji sterowania tymi szybami drogą radiową...

Na koniec musisz wiedzieć że programy typu VDS-Pro są niezwykle czułe na timingi portu. Jeśli robisz to pod Windowsem, zapis do eepromu może być niepełny lub błędny, mimo że program twierdzi, że zapisał.

Mam nadzieję że zawsze przed i po pracy na module sprawdzałeś błędy w module 46 ewentualne błędy zostały usunięte... Oraz adaptacja (kanał 001) - zawsze wypada odświeżać moduł po zmianach eepromu bądź w eepromie. Wejdź w Adaptację Kanał 00 i SAVE dla pewności
  • #6 21869670
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    starfire napisał:
    Nie ma nigdzie wzmianki o kodowaniu 00017
    Jest . Trzeba poszukać nie koniecznie dla Ibizy. Można posiłkować się informacjami o kodowaniu dla Fabii 1 , Polo 9N . To te same moduły , instalacja ....Z tym że w zależności od rocznika komunikacja między sterownikami szyb i modułem komfortu jest CAN albo LIN co wiąże się z innym kodowaniem . Kiedy była zmiana ? Ponoć z końcem 2007 roku . Starsze rozwiązanie CAN kodowanie 16/17 dwoje drzwi bez elektrycznych szyb . 64/65 dwoje drzwi i elektryczne szyby .Cztery drzwi , elektryczne z przodu 66/67 , cztery drzwi i wszystkie elektryczne szyby 258/259 ( selektywne odblokowanie zamków / bez selektywnego odblokowania zamków ) . LIN kodowanie 16/17 dla dwóch drzwi . Cztery drzwi 18/19. Tutaj nie wskazujemy czy są elektryczne szyby .
REKLAMA